Még erősebb felsőoktatási intézményé válthat a DUE

Molnár Emese - 2017. január 11. 14:11

A legnagyobb terhet jelentő PPP-projektjétől mentesült a Dunaújvárosi Egyetem a kormány segítségével. Dr. András István rektor felidézte, 2012-ben a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, 800 millió forint volt az adósság.

Dr. András István, az egyetem rektora felidézte, 2012 májusában a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény fenntarthatósága, működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, mintegy 800 millió forintos adósság volt. A rektor elmondta, az egyetem számíthatott Cserna Gábor polgármester, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének, és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő segítségére. Folyamatosan egyeztettek, tárgyalásokat folytatattak a minisztériummal a megoldásokról, az intézmény támogatást kapott, és 2014 végére sikerült az adósságkonszolidáció.

A rektor köszönetét fejezte ki a szenátusnak, a közgyűlésnek, dr. Galambos Dénesnek, Cserna Gábornak, dr. Dorkota Lajosnak, Dávid Ilonának, Füredi Gábornak, Vincze Lajosnak, dr. Sipos Jánosnak, az egyetem akkori gazdasági vezetésének, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Palkovics László államtitkárnak, Solti Péter miniszteri biztosnak, a kancellárnak.

- Az egyetemünk fejlődő intézmény, amely most a PPP-s terhek mentesülésével megerősödött, és célunk, hogy a magyar és a nemzetközi felsőoktatás ügyét szolgáljuk– hangsúlyozta dr. András István.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy 2004-2010 között sajátos PPP-konstrukciókba kezdtek bele az intézményeket. 54 projekt jött létre 18 intézmény között. A szerződések olyan elemeket, épületek létrehozását tartalmazta, amelyek adott esetben nem voltak szükségszerűek az intézményeknek, és a konstrukció hátrányos volt az államra nézve is. 4 projekt leállt, a másik 50 projekt összege a teljes futamidőt tekintve 400 milliárd forintot jelent, miközben a fejlesztések értéke nem haladja meg a 100 milliárd forintot. Az államtitkár elmondta, a 2016-os költségvetés lehetővé tette, hogy 29 milliárd forint értékben kiváltsanak 12 PPP-projektet.  Idén további PPP-konstrukciókat terveznek kiváltani mintegy 18 milliárd forint értékben. Palkovics László hozzátette, sok intézménynél üresen állnak a PPP által létrejött épületek. A Dunaújvárosi Egyetem jó példa arra, hogy hasznosítani tudta, hiszen beköltözött a Bánki középiskola az „A” épületébe, így létrehozva ezzel egy szakképzési együttműködést is.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2012-2013 nehéz időszak volt az egyetem (akkor még főiskola) életében, már nem csak a működés fenntartása, hanem az intézmény önállósága is veszélyben volt. Sokat jelentett 2013-ban az a 900 millió forintos rendkívüli támogatás, amellyel sikerült áthidalni a gazdasági válságot. Az új szemléletváltással, az alkalmazott tudományok egyetemeként pedig jó úton halad már az intézmény.

Mészáros Virág, az egyetem kancellárja elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem négy PPP-projektje közül a legnagyobb tételt jelentő Campus-projekt került kiváltásra tavaly év végén. Ezt még 2006-ban kötötték húsz éves konstrukcióban, amelynek visszafizetése az egyetem éves működési kiadásainak 20 százalékát teszi ki. A mostani kiváltás 900 millió megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot. Mészáros Virág hozzátette, már elkezdték a maradék projektek kiváltásának előkészítési munkálatait.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.