Még erősebb felsőoktatási intézményé válthat a DUE

2017. január 11. (szerda) 14:11 - Molnár Emese

A legnagyobb terhet jelentő PPP-projektjétől mentesült a Dunaújvárosi Egyetem a kormány segítségével. Dr. András István rektor felidézte, 2012-ben a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, 800 millió forint volt az adósság.

Dr. András István, az egyetem rektora felidézte, 2012 májusában a szenátus azzal szembesült, hogy veszélyben került az intézmény fenntarthatósága, működése, és a PPP-helyzetet aránytalanul nagynak értékelték, mintegy 800 millió forintos adósság volt. A rektor elmondta, az egyetem számíthatott Cserna Gábor polgármester, dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökének, és dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő segítségére. Folyamatosan egyeztettek, tárgyalásokat folytatattak a minisztériummal a megoldásokról, az intézmény támogatást kapott, és 2014 végére sikerült az adósságkonszolidáció.

A rektor köszönetét fejezte ki a szenátusnak, a közgyűlésnek, dr. Galambos Dénesnek, Cserna Gábornak, dr. Dorkota Lajosnak, Dávid Ilonának, Füredi Gábornak, Vincze Lajosnak, dr. Sipos Jánosnak, az egyetem akkori gazdasági vezetésének, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, Palkovics László államtitkárnak, Solti Péter miniszteri biztosnak, a kancellárnak.

- Az egyetemünk fejlődő intézmény, amely most a PPP-s terhek mentesülésével megerősödött, és célunk, hogy a magyar és a nemzetközi felsőoktatás ügyét szolgáljuk– hangsúlyozta dr. András István.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elmondta, hogy 2004-2010 között sajátos PPP-konstrukciókba kezdtek bele az intézményeket. 54 projekt jött létre 18 intézmény között. A szerződések olyan elemeket, épületek létrehozását tartalmazta, amelyek adott esetben nem voltak szükségszerűek az intézményeknek, és a konstrukció hátrányos volt az államra nézve is. 4 projekt leállt, a másik 50 projekt összege a teljes futamidőt tekintve 400 milliárd forintot jelent, miközben a fejlesztések értéke nem haladja meg a 100 milliárd forintot. Az államtitkár elmondta, a 2016-os költségvetés lehetővé tette, hogy 29 milliárd forint értékben kiváltsanak 12 PPP-projektet.  Idén további PPP-konstrukciókat terveznek kiváltani mintegy 18 milliárd forint értékben. Palkovics László hozzátette, sok intézménynél üresen állnak a PPP által létrejött épületek. A Dunaújvárosi Egyetem jó példa arra, hogy hasznosítani tudta, hiszen beköltözött a Bánki középiskola az „A” épületébe, így létrehozva ezzel egy szakképzési együttműködést is.

Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy 2012-2013 nehéz időszak volt az egyetem (akkor még főiskola) életében, már nem csak a működés fenntartása, hanem az intézmény önállósága is veszélyben volt. Sokat jelentett 2013-ban az a 900 millió forintos rendkívüli támogatás, amellyel sikerült áthidalni a gazdasági válságot. Az új szemléletváltással, az alkalmazott tudományok egyetemeként pedig jó úton halad már az intézmény.

Mészáros Virág, az egyetem kancellárja elmondta, a Dunaújvárosi Egyetem négy PPP-projektje közül a legnagyobb tételt jelentő Campus-projekt került kiváltásra tavaly év végén. Ezt még 2006-ban kötötték húsz éves konstrukcióban, amelynek visszafizetése az egyetem éves működési kiadásainak 20 százalékát teszi ki. A mostani kiváltás 900 millió megtakarítást jelent az intézménynek, az államnak pedig 1,2 milliárd forintot. Mészáros Virág hozzátette, már elkezdték a maradék projektek kiváltásának előkészítési munkálatait.

A rovat további hírei: Oktatás

Újabb nyílt nap az egyetemen

Újabb nyílt nap az egyetemen

2017. január 16. (hétfő)

Középiskolások számára rendeztek nyílt napot a Dunaújvárosi Egyetemen, ahol a nappali tagozatokra jelentkezők megismerkedhettek az egyetem különböző tanszékeivel, intézeteivel és a képzésekkel.

Népdaléneklés - Meghallgatás a Móriczban

Népdaléneklés - Meghallgatás a Móriczban

2017. január 13. (péntek)

Hosszú évek óta a Móricz iskola ad otthont a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny városi meghallgatásának, melyre idén pénteken délután került sor.

Idén is lesz iskolanyitogató a Petőfiben

Idén is lesz iskolanyitogató a Petőfiben

2017. január 13. (péntek)

Hat alkalmas programsorozatot indít jövő héttől a Petőfi iskola, hogy a leendő elsősei és szüleik megismerkedhessenek a sulival és a tanárokkal.

Solti Péter a Klebelsberg Központ új vezetője

Solti Péter a Klebelsberg Központ új vezetője

2017. január 09. (hétfő)

Az emberi erőforrások minisztere január 16-ával Solti Pétert, az intézményirányítási és finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztost bízza meg a Klebelsberg Központ elnöki feladatainak ellátásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn közleményben az MTI-vel.

A gáti iskolásoknak segítettek

A gáti iskolásoknak segítettek

2016. december 29. (csütörtök)

A tankerület szervezésében, a Szilágyi Erzsébet Általános iskolában is adományokat gyűjtöttek az Ukrajnában lévő Gát község iskolájának.

Technikusok és informatikusok

Technikusok és informatikusok

2016. december 29. (csütörtök)

Kétféle képzést is indít a Bánki iskola 2017 februárjában, amelyre január 16-ig várják a jelentkezőket.

Felújítják a centrum iskoláit

Felújítják a centrum iskoláit

2016. december 29. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója október 1-től Csapó Gábor, aki a centrum honlapján olvasható közleményben elmondta, két energetikai pályázat mellett további 138 millió forintból végeznek felújításokat az intézményeken.