Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Omlett, dán királyfi - Valami készül a Bartókban

Vass Ádám - 2017. január 12. 12:31

Másfél méteres Lenin mellszobor, egy valódi traktor és tizenkét falusi, akik a Hamletet próbálják színpadra állítani a rendszerváltás utáni időkben, a kilencvenes évek elején. A Bartók Kamaraszínház legújabb bemutatója január végén Háy János, Rák Jóska, dán királyfi című darabja lesz.

Valamikor a kilencvenes évek elején, egy isten háta mögötti magyar faluban járunk, ahol a helyiek kitalálják, hogy ezentúl nagyobb hangsúlyt fektetnek a kulturális programokra. Egyikőjük már járt a tőlük minden tekintetben távol fekvő Budapesten, ahol még egy színházban is megfordult. Ott látott "valamiféle Omlett" című darabot, elhatározzák hát, hogy a falunapra maguk is színpadra állítják saját verziójukat. Végül a darab rendezése közben összekeveredik Hamlet története a valósággal és a szereplők maguk is átélik a történteket, persze jó tragikomédiához méltón eléggé kifacsart módon.

Háy János egyik friss írása szolgáltatta az alapanyagot a Bartók legújabb darabjához, melyet Sipos Imre művészeti vezető rendezett, és amiben a teljes társulat szerepet kapott. Mint mondta, a kilencvenes évek elején játszódó sztori a történelem egyik kibeszéletlen történelmi eseményét állítja középpontba, a rendszerváltás utáni időszakot, ahol a falusi miliő megteremtésével a darab aktuálpolitizálás nélkül beszél a hatalom kegyetlenségéről és a nép sorsáról, a szatíra eszközeivel.

 

Őze Áron, a darab egyik szereplője szerint a társulat teljes, tizenkét tagját mozgató darabban mindenki főszereplő. Szándékosan választották Háy János írását, hiszen mindenki egy-egy fogaskerék a gépezetben, ezáltal sokkal könnyebb is együtt dolgozniuk és még jobban összekovácsolódnak. Mint mondta, másképp nehéz a próba, ha egyszerre akár 8-10 szereplő is a színpadon van, mint általában, de már szinte óraműpontossággal ismerik a darabot, egymás ritmusát és a végszavakat. Saját karakteréről elmondta, mindig izgalmasabb egy negatív szerepet eljátszani, ezúttal egy TSZ elnököt alakít, aki folyton ide-oda áll, ahol éppen több hasznot orront. Reméli, a közönség is jól fogadja ezt a különös politikai szatírát és élvezni fogják az előadást, melynek premierje január 27-én lesz.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!