Vasárnap dunaújvárosi Vollé! 2020 – Röpsuli

Szárszó Lajos - 2017. január 13. 16:03

A Dunaújvárosi Városi Sportcsarnok négy pályán, két teremben ad lehetőséget az ország különböző pontjairól érkező iskolásoknak arra, hogy még jobban megszeressék a röplabdázást.

Vasárnap délelőtt tíz órától délután kettőig több, mint 150 gyermek fogja benépesíteni a Dunaújváros Sportcsarnok termeit, ahol négy pályát alakítanak ki a kis röplabdázók részére. Mint az a helyi szervezőtől, a Dunaferr SE edzőjétől, Kövessy Balázstól megtudtam, a Magyar Röplabda Szövetség szervezésében zajló országos programon a dunaújvárosi színeket a Dózsa György Általános Iskola gárdája képviseli, akik elsőként jelentkeztek a tornára. Rajtuk kívül az ország számos településéről érkeznek általános iskolások, hogy a gyermek, a mini leány, a mini fiú/vegyes, valamint a szupermini manó versenyszámokban mutassák be tudásukat. Az már előre biztosnak mondható, hogy minden résztvevő nyertese lesz a napnak, hiszen az elért eredménytől függetlenül minden gyerek kisebb díjazásban részesül. Szombathelyi Zsófia, a Magyar Röplabda Szövetség Röpsuli-program szervezési referense kérdésünkre elmondta, azt szeretnék a Vollé 2020 programmal elérni, hogy minél több általános iskolás gyermek szeresse meg, majd válassza életcélul a röplabdázást.

- A Magyar Röplabda Szövetség 2013 őszén indította útjára a „Vollé! 2020 – Röpsuli” programot, melyre azért volt szükség, mert az MRSZ ezzel a kezdeményezéssel a szabadidős sport felé nyitott, és az iskolás gyerekek, valamint testnevelőik számára olyan programot épített fel, mellyel lehetősége van hosszú távon biztos alapokra építeni a röplabda sportágat Magyarországon. A cél egyértelmű: minél szélesebb körben, tömegsport jelleggel megszerettetni a röplabdázást az általános iskolások körében. A program az elmúlt években rendkívül sikeres volt, hiszen a Röpsuli versenyek országszerte a vártnál is nagyobb létszámot produkáltak. Míg a Vollé! 2020 – Röpsuli program az általános iskolás gyerekek számára versenyzési lehetőséget, eközben edzőik, testnevelőik számára szakmai képzési lehetőséget kínál. A program plusz érdekessége, hogy az kimondottan az iskolai sportra, a sportág vérkeringésébe még be nem került, tehát a sportigazolással nem rendelkező játékosokra koncentrál, de a rendezvények helyszínein jelen vannak azok az edzők, akik folyamatosan nézik, keresik azokat az ügyes gyermekeket, akiket megpróbálnak bevonni az egyesületek színeibe. Tudni kell, hogy ez nem verseny, hanem élményszerzés a gyermekek részére.

És hogy mit nyer ebből az egészből a röplabda? Talán a legfontosabbat, vagyis hatalmas tömegbázist, ami az utóbbi években jelentősen fejlődött Dunaújvárosban azzal, hogy a Dózsa és a Petőfi iskolában testnevelés órák keretén belül is tanítják a röplabdázást. Az MRSZ a program segítségével rálátást nyer a különböző műhelyek, régiók munkájára, felügyelni, követni és irányítani tudja az ország egész területén a röplabda sportot, ezzel válik teljessé a szakszövetség szakmai és szervezési koncepciója. Emellett bizakodás van annak reményében, hogy 2020-ra válogatott játékosok kerülnek ki azok közül, akik akár a vasárnapi, dunaújvárosi rendezésű „Vollé! 2020 – Röpsuli” programban részt vesznek, hiszen a mérkőzéseket jeles szakemberek, így többek között Kelemen István figyelik majd.

A versenyben részt vevő iskolák

Dózsa György Általános Iskola, Dunaújváros
Ádám Jenő Általános Iskola, Kazincbarcika
Alapi Általános Iskola, Alap
Fejérpataky Általános Iskola, Iváncsa
Feszty Árpád Általános Iskola, Komárom
Földváry Általános Iskola, Tápióbicske
István Általános Iskola, Székesfehérvár
József Attila Általános Iskola, Pusztaszabolcs
Kertvárosi Általános Iskola, Kalocsa
Kossuth Lajos Általános Iskola, Nagyvenyim
Munkácsy Mihály Általános Iskola, Budapest
Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Paks
Szigetbecsei Általános Iskola, Szigetbecse

A rovat további hírei: Sport

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.