Dunaújváros Hetilap

"Ez a kulcs: a partnerség és a párbeszéd!"

Öcaline - 2020. március 6. 10:38

Döntött a polgármester, dr. Molnár Attila lett a város jegyzője március 1-jei hatállyal. A Városháza frissen kinevezett törvényőrével hivatali szobájában beszélgettünk  – nem csak a pályáról!

Hogyan fogadta a kinevezés hírét?
– Megtisztelt a döntés, alapvetően nem számítottam ilyen előmenetelre, a pályázaton is hezitáltam, de úgy gondoltam, mindenképpen élnem kell a lehetőséggel – úgy gondoltam, egy ilyen esély elől vérbeli hivatali ember nem tér ki. Örültem!
Mit gondol, mi szólhatott a pályázata mellett?
– Szerintem elsősorban az, hogy tényleg töviről hegyire ismerem a hivatalt: 17 éve dolgozom itt, szociális ügyintézőként, totál az alapoktól kezdtem, és őszintén az a véleményem, hogy mindenkinek végig kell járni azt a bizonyos hivatali utat. Ennek a közel két évtizednek a tapasztalatai biztosan szerepet játszottak a polgármester úr döntésében. Van még egy tényező, ami elsőre mellékesnek tűnhet, én sem szeretném túldimenzionálni, de lényegesnek érzem. Az édesapám is a hivatalban dolgozott műszaki ellenőrként, így mondhatom, hogy szinte gyerekkoromtól találkoztam a közigazgatás rendszerével. Ez is fontos!
A vonatkozó jogszabályok nagyon pontosan szabályozzák a jegyző feladatait; ezek közül mit tart fontosnak?
– A jegyzőt nem véletlenül nevezik a törvény, a törvényesség őrének. Szerintem is ez a legfontosabb tényező, emellett az átláthatóságot emelném ki, megjegyezve, hogy e téren a szemléletem teljesen egybevág a városvezetés koncepciójával. Ez a munka egyik pillére – a másik fontos feladat a hivatal vezetése. Ez utóbbit, bevallom, még szoknom kell.
Milyen a kapcsolata a jelenlegi városvezetéssel?
– Van egy egyszavas válaszom, meg egy hosszabb, de az is erre fut ki: egyszerre kell megfelelni a politikai vezetés elképzeléseinek, ugyanakkor a jogszerűség talaján állva biztosítani a megoldásokat egy-egy problémára. És ez csak kiegyensúlyozott kapcsolat esetén elképzelhető szerintem – és éppen a "kiegyensúlyozott" az az egy szó, amivel röviden válaszoltam volna.
Első pillantásra ez roppant ideális helyzetnek tűnik. Valóban az?
– Igen. Fontosnak tartom a partnerséget, a jó döntések iránti elkötelezettséget, és  a jó döntések hátterének lehetőség szerinti biztosítását. Ez visz előre, még akkor is, ha alkalmanként vannak és lesznek is nehézségek. E téren nagyon fontos – és bevallom, számomra meglepően pozitív – tényező, hogy a napi szintű működés során rendre kíváncsiak a véleményemre, és respektálják a kifejtett, megindokolt ellenvéleményt is. Ez a kulcs: a partnerség és a párbeszéd!
Diákkorunk óta ismerjük egymást, jeles sportember, hosszútávúszó volt. Beszéljen röviden a sportról és a magánéletéről.
– Két gyermeket nevelünk, a sport maradt örök szerelem, csak már nem úszom, inkább a labdajátékok felé nyitottam – leginkább teniszezem. És tavaly óta rendszeresen kerékpározom, elhatároztam, hogy mostantól tavasztól őszig bringával járok dolgozni is. Ennyit máris teszek a parkolási gondok enyhítéséért – és titkon remélem, ragadós lesz a példa! 

(Fotó: DO-archív)
 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.