Rovat: Közélet

Két világ között

Két világ között

2017. január 14. (szombat) 8:49

„Hála Istennek, tüdőgyulladás!” Kikerekedett az öreg könyvszerkesztő szeme, amikor ez a mondat elhangzott. Ráadásul széles mosollyal közölte az orvos. A körötte lévők is mosolyogtak. Hogyhogy? És miért a „hála Istennek”? Aztán csak leesett a tantusz.

Emberségpróba

„Kint tél van még; hideg, könyörtelen” – írta a száznyolc éve épp a mai napon született Wass Albert. A tél könyörtelenségét a hétvégén megtapasztalhatta mindenki.

Egy betiltott szilveszteri mulatság

Nem várt pillanatot hozott a szombat délutáni olvasgatás. Ritka csemegére bukkantam a Városmonográfiában: arra, hogy 1911-ben ezen a napon Dunapentelén elmaradt a szilveszter.

Micsoda 63 év!

Ma hatvanhárom esztendeje, hogy megszületett. Aligha van városlakó, aki ne fordult volna meg a falai között. Ki azért, mert szeretett politikai nagygyűlésekre járni – gyakran adott

„Szerelmes” Tamás

December huszonkilencedike van, a Tamások névünnepe. Fontos tudnivaló e jeles napról: a hajadon, aki azt szeretné kipuhatolni, hogy ki veszi el feleségül, ma szigorúan böjtöljön.

Borszentelő János

Azt mondták a régiek, ha három férfi valahol összejön, közülük szinte bizonyosan az egyik István, a másik meg János. Különösképp az utóbbiak voltak büszkék nevük népszerűségére...
Megvédték Cáricint?

Megvédték Cáricint?

2016. december 20. (kedd)

Meg bizony! Alaposan! A teljes sikerrel zajlott megvédés időpontja: 1951. december 20-a. Helyszíne: Sztálinváros. Történelmi pillanat volt… legalábbis mozitörténelmi.

Amikor hasad a hajnal…

Amikor hasad a hajnal…

2016. december 18. (vasárnap)

Ne nyúlj hozzá, „az” a miénk! Így tiltakozott a hároméves kisfiú, amikor a babanézőbe jött szomszédasszony meg akarta simogatni az újszülöttet. Mennyire más volt korábban! Amikor édesanyja megkérdezte, szereti-e majd a jövendő testvérét, panaszos-tiltakozó hangon felkiáltott: juj, nem!

Rémségek éjszakája

Rémségek éjszakája

2016. december 13. (kedd)

Lucának híres napja a napot rövidre szabja – így ragadja meg a népi szólás ennek a jeles adventi határkőnek a jellemzőjét. Lássuk, miben is áll e „rövidre szabó” képesség.

Pufajkások a volánnál

Pufajkások a volánnál

2016. december 12. (hétfő)

Hatvan évvel ezelőtt, e napon Újvárosban megbénult a tömegközlekedés: a buszvezetők sztrájkba léptek. A megállókban hiába várakozó, átfagyott emberek azt hitték, hogy a hideg miatt lerobbantak a járművek.

Szenvedésből életerő

Szenvedésből életerő

2016. december 10. (szombat)

Mit neki a kilencven év! – néztem utána, amikor fölkapott a biciklijére és elkerekezett. Ha két-három falunyi távolságra kellett mennie, eszébe se jutott buszra szállni, csak előkapta az öreg járgányt.

Hagyományút előtt

Hagyományút előtt

2016. december 04. (vasárnap)

Na, hazatalálok-e? Ha engedek a kérésnek, tényleg teljesül az ígéret? Hát hogyne, ha egyszer azzal bíztatja az embert a kis üdülőfalu prospektusának jelmondata: „Ez a hely, ahol mindenki hazatalál”.

Az egyik „disznóölő”

Az egyik „disznóölő”

2016. november 30. (szerda)

András napja van. A névadó – az ókori halász, Jézus követője, a 12 apostol egyike – személyéhez valamikor ősi szokások kötődtek. A szólás szerint „András zárja a hegedűt” – vagyis farsangig vége a mulatozás idejének.

Egy „fél” fasírt

Egy „fél” fasírt

2016. november 28. (hétfő)

Villámköltöztetés: csak a hétvégén van fuvar meg négy dolgos, segítő kéz, meg kell ragadni az alkalmat. A csapat teszi a dolgát. Igyekeznek. Minden a kocsin, irány a végcél.

A várakozás hetei

A várakozás hetei

2016. november 27. (vasárnap)

Rozál néni kapuján már csütörtökön megláttam az adventi koszorút. Az utcabéli asszony meg is adta a magyarázatot: azért aggatta ki jó korán, hogy figyelmeztessen másokat. Nincs kétségem, a hétvégén szinte mindegyik ház viseli majd az ünnepi készülődés jelképét.

A semmit érők árnyéka

A semmit érők árnyéka

2016. november 20. (vasárnap)

Ma is elővesz egy kötegnyit a kisszekrényből. Napi kényszere, hogy frissítse az agyát. És hogy mindig felszakítson egy régi sebet… mert az idős Géza bácsi, a vénségére magára maradt ember hajlamos csak a rosszra emlékezni. A magány nem jó tanácsadó.

Oldalak