Dunaújváros Hetilap

Ma csak Kelenföldig megy a vonat? Új infók

Brousil Csaba - 2015. január 26. 1:19

A Déli pályaudvarról hétfőn is később indulnak, illetve ide késve érkeznek a vonatok, több elővárosi vonat csak Kelenföldig közlekedik, a tegnap esti Délihez közeli alagútnál történt kőomlás és az azt követő helyreállítási munkák miatt. A dunaújvárosi vonatok is érintettek? Durvább a helyzet, mint gondolnánk.

A Déli pályaudvari vasúti alagútnál a sínekre vasárnap kődarabok hullottak, amelyeket el kell távolítani, és az omlásveszélyt meg kell szüntetni. A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással, ami félórás, órás késéseket is okoz. A helyreállítás idejére menetrendi korlátozásokat is bevezettek. Ami jelen állás szerint tovább tart, mint azt elsőre gondolták, ugyanis nem csak kövek hullottak az említett alagútnál, hanem a partfal is megcsúszott, így a káosz több napig tart majd.

Hétfőn a székesfehérvári és pusztaszabolcsi vonalról érkező elővárosi vonatok Kelenföldig közlekednek, és onnan indulnak vissza a Dombóvárról érkező vonatok is. A százhalombattai vonatok ideiglenesen nem közlekednek. A Budapest-Győr vonalról érkező elővárosi vonatok a Déli pályaudvarig közlekednek, és onnan indulnak. Felkerestük telefonon a Mávinformot, ahol pontosan nem tudták megmondani, hogy a dunaújvárosi vonatokkal mi lesz a helyzet, csak következtettek arra, hogy ha az elővárosi vonal érintett, akkor a dunaújvárosi is. A MÁV sajtóosztályának hivatalos és remélhetőleg pontos válaszát szerkesztőségünk türelmesen várja. Megérte várni, mert tisztult a homály: késések biztos lesznek a dunaújvárosi vonalon is. Megérkezett a hivatalos válasz, betűre pontosan így hangzik:

Vasárnap kora estétől kezdve Budapest-Déli pályaudvarról később indulnak, illetve ide késve érkeznek a vonatok, mert a vasúti alagútról kődarabok estek le a sínekre. Az aláhullott szikladarabok eltávolítását el kell távolítani, de az omlásveszélyt is meg kell szüntetni.

Hétfőn több elővárosi vonat csak Kelenföldig közlekedik, és onnan indul vissza a Dunántúl felé.A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással. Mindezek időveszteséget félórás, órás késéseket is okoznak a vonatforgalomban. A vasúttársaság operatív irányítói menetrendi korlátozásokat is bevezettek vasárnap: az elővárosi vonatok csak Kelenföldig közlekednek, illetve onnan indulnak vissza Székesfehérvár, Dunaújváros, Komárom és dombóvár felé.

Január 26-án, hétfőn üzemkezdettől az alábbi változások lesznek. A székesfehérvári és pusztaszabolcsi vonalról érkező elővárosi vonatok Kelenföld állomásig közlekednek, és onnan indulnak vissza, a Dombóvár állomásról érkező vonatok is. A százhalombattai vonatok ideiglenesen nem közlekednek. A Budapest-Győr vonalról érkező elővárosi vonatok Budapest-Déli pályaudvarig közlekednek, és onnan indulnak. A Győr/Szombathely/Sopron állomásról érkező vonatok, amelyek a Keletinél lévő hídfelújítás miatt ideiglenesen a Délibe lettek átirányítva, most ismét a Keleti pályaudvarra érkeznek, és onnan indulnak, kivéve a 9200 sz. vonatot, amely a Déliből indul. A Szolnok, Nagykáta vonalról ideiglenesen Kelenföldre irányított vonatok Budapest-Keleti pályaudvarra érkeznek és indulnak.

Budapest-Déli és Kelenföld állomás között az összes feláras vonat felármentesen vehető igénybe. Kelenföld állomáson az I. és II. vágányhoz tartozó mozgólépcsőt a metró üzemkezdetétől a BKK elindítja, és a megnövekedett utasigényhez mérten a felszíni járatait lehetőség szerint növeli.

A helyreállítás több napig is eltarthat.

Elviekben tehát eldőlt: ma és még pár napig csak Kelenföldig járnak a dunaújvárosi vonatok és onnan is indulnak vissza. 

Az eső okozta a bajt?

A sok eső okozhatta a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán lévő támfal sérülését, a helyreállítás néhány napig eltart majd - közölte a MÁV-csoport szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Lőcsei Virág elmondta: az eddigi vizsgálatok szerint az alagút fölötti - az XI. kerületi önkormányzat kezelésében lévő - területen a hosszú ideig tartó esőzés miatt felgyülemlett a csapadékvíz, és emiatt megcsúszott az ottani földút. A csapadék alámoshatta a támfal tetején lévő támköveket, amelyek közül nyolc nyolcvan-százkilós darab vasárnap este lezuhant a sínekre és környékükre. A támköveket már eltávolították - közölte.

A vasúttársaság már felvette az önkormányzattal a kapcsolatot, megkezdődött a közös kárfelmérés, és amint lehet, megkezdik a helyreállítást is, amely előreláthatóan a hétvégéig tart majd - fűzte hozzá a szóvivő.

A szóvivő hangsúlyozta: maga az alagút megfelelő műszaki állapotban van, 2012-ben átesett az előírt vizsgálatokon, így a Déli pályaudvarra közlekedő vonatok biztonságosan járnak. Folyamatosan tájékoztatják az utasokat az állomásokon és pályaudvarokon, valamint a MÁV és a MÁV-Start honlapján is elérhetők a legfrissebb információk, valamint a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálata is bármikor hívható - mondta.

Forrás: dunaujvaros.com/MTI

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.