Dunaújváros Hetilap

Ma csak Kelenföldig megy a vonat? Új infók

Brousil Csaba - 2015. január 26. 1:19

A Déli pályaudvarról hétfőn is később indulnak, illetve ide késve érkeznek a vonatok, több elővárosi vonat csak Kelenföldig közlekedik, a tegnap esti Délihez közeli alagútnál történt kőomlás és az azt követő helyreállítási munkák miatt. A dunaújvárosi vonatok is érintettek? Durvább a helyzet, mint gondolnánk.

A Déli pályaudvari vasúti alagútnál a sínekre vasárnap kődarabok hullottak, amelyeket el kell távolítani, és az omlásveszélyt meg kell szüntetni. A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással, ami félórás, órás késéseket is okoz. A helyreállítás idejére menetrendi korlátozásokat is bevezettek. Ami jelen állás szerint tovább tart, mint azt elsőre gondolták, ugyanis nem csak kövek hullottak az említett alagútnál, hanem a partfal is megcsúszott, így a káosz több napig tart majd.

Hétfőn a székesfehérvári és pusztaszabolcsi vonalról érkező elővárosi vonatok Kelenföldig közlekednek, és onnan indulnak vissza a Dombóvárról érkező vonatok is. A százhalombattai vonatok ideiglenesen nem közlekednek. A Budapest-Győr vonalról érkező elővárosi vonatok a Déli pályaudvarig közlekednek, és onnan indulnak. Felkerestük telefonon a Mávinformot, ahol pontosan nem tudták megmondani, hogy a dunaújvárosi vonatokkal mi lesz a helyzet, csak következtettek arra, hogy ha az elővárosi vonal érintett, akkor a dunaújvárosi is. A MÁV sajtóosztályának hivatalos és remélhetőleg pontos válaszát szerkesztőségünk türelmesen várja. Megérte várni, mert tisztult a homály: késések biztos lesznek a dunaújvárosi vonalon is. Megérkezett a hivatalos válasz, betűre pontosan így hangzik:

Vasárnap kora estétől kezdve Budapest-Déli pályaudvarról később indulnak, illetve ide késve érkeznek a vonatok, mert a vasúti alagútról kődarabok estek le a sínekre. Az aláhullott szikladarabok eltávolítását el kell távolítani, de az omlásveszélyt is meg kell szüntetni.

Hétfőn több elővárosi vonat csak Kelenföldig közlekedik, és onnan indul vissza a Dunántúl felé.A Déli pályaudvar és Kelenföld között a biztonságos vonatközlekedés megteremtéséig csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok, váltakozó irányban és sebességkorlátozással. Mindezek időveszteséget félórás, órás késéseket is okoznak a vonatforgalomban. A vasúttársaság operatív irányítói menetrendi korlátozásokat is bevezettek vasárnap: az elővárosi vonatok csak Kelenföldig közlekednek, illetve onnan indulnak vissza Székesfehérvár, Dunaújváros, Komárom és dombóvár felé.

Január 26-án, hétfőn üzemkezdettől az alábbi változások lesznek. A székesfehérvári és pusztaszabolcsi vonalról érkező elővárosi vonatok Kelenföld állomásig közlekednek, és onnan indulnak vissza, a Dombóvár állomásról érkező vonatok is. A százhalombattai vonatok ideiglenesen nem közlekednek. A Budapest-Győr vonalról érkező elővárosi vonatok Budapest-Déli pályaudvarig közlekednek, és onnan indulnak. A Győr/Szombathely/Sopron állomásról érkező vonatok, amelyek a Keletinél lévő hídfelújítás miatt ideiglenesen a Délibe lettek átirányítva, most ismét a Keleti pályaudvarra érkeznek, és onnan indulnak, kivéve a 9200 sz. vonatot, amely a Déliből indul. A Szolnok, Nagykáta vonalról ideiglenesen Kelenföldre irányított vonatok Budapest-Keleti pályaudvarra érkeznek és indulnak.

Budapest-Déli és Kelenföld állomás között az összes feláras vonat felármentesen vehető igénybe. Kelenföld állomáson az I. és II. vágányhoz tartozó mozgólépcsőt a metró üzemkezdetétől a BKK elindítja, és a megnövekedett utasigényhez mérten a felszíni járatait lehetőség szerint növeli.

A helyreállítás több napig is eltarthat.

Elviekben tehát eldőlt: ma és még pár napig csak Kelenföldig járnak a dunaújvárosi vonatok és onnan is indulnak vissza. 

Az eső okozta a bajt?

A sok eső okozhatta a Déli pályaudvari vasúti alagút kelenföldi oldalán lévő támfal sérülését, a helyreállítás néhány napig eltart majd - közölte a MÁV-csoport szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Lőcsei Virág elmondta: az eddigi vizsgálatok szerint az alagút fölötti - az XI. kerületi önkormányzat kezelésében lévő - területen a hosszú ideig tartó esőzés miatt felgyülemlett a csapadékvíz, és emiatt megcsúszott az ottani földút. A csapadék alámoshatta a támfal tetején lévő támköveket, amelyek közül nyolc nyolcvan-százkilós darab vasárnap este lezuhant a sínekre és környékükre. A támköveket már eltávolították - közölte.

A vasúttársaság már felvette az önkormányzattal a kapcsolatot, megkezdődött a közös kárfelmérés, és amint lehet, megkezdik a helyreállítást is, amely előreláthatóan a hétvégéig tart majd - fűzte hozzá a szóvivő.

A szóvivő hangsúlyozta: maga az alagút megfelelő műszaki állapotban van, 2012-ben átesett az előírt vizsgálatokon, így a Déli pályaudvarra közlekedő vonatok biztonságosan járnak. Folyamatosan tájékoztatják az utasokat az állomásokon és pályaudvarokon, valamint a MÁV és a MÁV-Start honlapján is elérhetők a legfrissebb információk, valamint a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálata is bármikor hívható - mondta.

Forrás: dunaujvaros.com/MTI

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.