Dunaújváros Hetilap

Bővülni fog a járási hivatal feladata

Pálinkás István - 2015. február 5. 16:04

Zökkenőmentes volt a járási hivatalok kialakítása Dunaújváros Járásban, s a hivatalok rendszere is beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket.

A járási hivatalok felépítése, kialakítása zökkenőmentes volt a Dunaújvárosi Járásban. A hivatalok rendszere beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket. A Miniszterelnökséghez kerültek a kormányzati szerkezetváltást követően a kormányhivatalok, így a járási hivatalok is. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is elmondta, hogy a közigazgatási reform nem áll meg, folytatja a kormány.
A mostani, Államreform II. legfontosabb célja, hogy a közigazgatást továbbra is egyszerűsítsék – tájékoztatta lapunkat dr. Kovács Péter járási hivatalvezető, majd hozzátette:

- Olyan külső-belső integrációt kell végrehajtani, amivel a közigazgatás költséghatékonyabban, olcsóbban tud működni. Egyrészt a külső államigazgatási jogkörök behozatalát jelenti a kormányhivatali és járási rendszerbe. 2015 március elsejétől már a folyamat egy részlete megtörténik. A kormányhivatalhoz kerülnek eddig még oda nem tartozó államigazgatási jogkörök, mint például a Környezetvédelmi és Természetvédelmi felügyelőségek. A Magyar Államkincstártól kerülnek be a családtámogatással kapcsolatos feladatok, de ez csak a kormányhivatalok szintjén jelenik majd meg, a járásban nem. A járásban jelentkezik a szociális ellátással kapcsolatos feladatok változása. Ez azt jelenti, hogy a szociális törvény változását követően március elsejétől a településeken úgynevezett települési támogatás formájában lehet szociális juttatást adni. Állami feladat tekintetében pedig mi fogjuk a korábban a települések által ellátott aktív korúak ellátása keretében megállapítani és folyósítani a foglalkoztatás helyettesítő támogatást és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatást. Ezek a támogatási formák március elsejétől a járási hivatalokba kerülnek át. Jelentős ügyfélkört jelent járási és kormányhivatali szinteken egyaránt. Tudnunk kell, hogy március elején még a korábbi rendszernek megfelelően a jegyzők folyósítják a februári ellátást, a kormányhivatal április elején folyósítja majd első ízben a márciusi ellátásokat. Ettől függetlenül márciusban már a járásokban kezdődik az aktív korúak ellátásának ügyintézése. Mi fogadjuk őket, mi készítjük elő a döntéseket, ami az ellátás megállapításáról, folytatásáról, szüneteltetéséről rendelkezik.

-  Folyamatos felkészülést jelent ennek zökkenőmentesítése?
- Természetesen a felkészülés, felkészítés folyamatos. Intézkedési terv szól arról, hogyan történik az átadás-átvétel, mert többféle szempontot is figyelembe kellett vennünk. Szakmailag kell az ügyintézőknek felkészülni, bonyolult ügytípusról van szó. Másrészt az önkormányzattól szándékozunk olyan kollégákat átvenni, akik ezzel is foglalkoztak korábban, ami biztosítja a szakértelmet, naprakészek. Ehhez az is tartozik, hogy a kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala fog február közepén továbbképzést tartani. A másik része pedig, hogy ezeket az anyagokat, ügyiratokat át kell adnia a tizenhat településnek, ami szintén ütemterv szerint megy majd. A jogszabály alapján március 2 és március 6 közötti időszakban történik, a hozzájuk tartozó adatbázissal. Az átvételkor leellenőrizzük, s ennek alapján dolgozunk majd. Az ügyfelek szempontjából az a fontos, hogy a foglalkoztatás helyettesítő támogatást igénybe tudják venni, be tudják nyújtani a településeken, az ott dolgozó ügysegédnek. Nem kell utazgatni Dunaújvárosba, tehát arra törekszünk, hogy az ügyfeleknek semmiféle többletet ne jelentsen. Sőt, a jogszabály adta keretek között abban vagyunk érdekeltek, hogy minél egyszerűbbé, hatékonyabbá tegyük az eljárást.

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.