Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A küldetés

Várkonyi Balázs - 2015. június 21. 14:46

Nekiindult. Előtte kétszázharminchat kilométer. Meleg volt, fáradságos út várt rá, de a feladatot teljesítenie kellett. Fogadalom kötötte. Igaz, csak magának tartozott ezzel, de így tán erősebb volt a parancs. Mert belülről jött.

A küldeményt gondosan óvta, vizes papírtörlővel jól bebugyolálta, hogy bírja a hőséget. Néha megvizsgálta – miden rendben. Ahová viszi, ott a fák lombkoronája tán megóvja majd a tűző naptól, csak addig tartson ki. Úgy tűnt neki, hogy amit visz, az jobban bírja a meleget, mint jómaga.

Órák múlva érkezett meg a távoli városba. Végigjárta a rég koptatott utcákat. Bekukkantott a Fehérek templomába, elidőzött egy-egy ház előtt, a málló emléktáblákra rótt sorokat betűzgette. Leereszkedett a Duna-partra. Hosszan elnézte a szaladó vizet. Emlékezett. A múltban járt. Aztán visszatért a jelenbe. A főtéren, meg a vasvirágos piackapunál és a Szentháromság-szobornál is készített néhány fotót, ki tudja, mikor jár erre ismét…

Alsóváros felé vette az útját. Oda szólította ezen a napon a fogadalma. A ligeten át jutott el a küldetése pontjára, ahol az akác- meg kőrisfák között mindig nagy a csönd. A Mindenki keresztje előtt megállt egy percre. Onnét már csak néhány lépést kellett tennie, és a végcélnál volt. Kicsomagolta a védőburkából a küldeményt, s a hatalmas kőlapra helyezte. Arra, amely alatt a nagyszülők, meg azok szülei és nagyszülei nyugszanak. Összekulcsolta a kezeit.

Az aznapi feladata itt befejeződött. Az esküvő utáni harmadik napon a menyasszonyi csokor az ősök sírjára került. A fogadalmának megfelelően.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!