Dunaújváros Hetilap

Augusztális - ünnepi programok

Molnár Emese - 2015. augusztus 19. 19:20

Négy napos programot kínálnak városunkban az augusztus 20-i államalapítási ünnep, a hosszú hétvége alkalmával, amelyen minden korosztály megtalálhatja a kedvére való szórakozást. A rendezvény az önkormányzat főtámogatásával, a dunaújvárosi Tourinform iroda szervezésével valósul meg és mindenki számára ingyenes.

Emellett a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. egy újdonsággal is szolgál a fiatalabb korosztálynak. A hagyományoknak megfelelően az ünnepi sort a fúvószenekarok és mazsorettek találkozója kezdi. Idén immár tizenkilencedik alkalommal szervezik meg hazai és határon túlról érkező együttesekkel a találkozót. Három mazsorett és három zenekar vonul fel augusztus 19-én a Szórád Márton útról, a Dózsa György és a Vasmű úton át egészen a mozi előtti térig, ahol térzenével és táncbemutatóval kedveskednek a közönségnek.

Az augusztus 20-i ünnepségnek ezúttal is a Szalki-sziget ad otthont. 9 órától a fúvószenekarok és mazsorettek műsorával kezdődik a nap, majd 11 órakor lesz a hivatalos megnyitó. Cserna Gábor polgármester ünnepi köszöntője után az evangélikus, a református, a görög-katolikus, valamint a baptista egyházközség képviselői szentelik meg az ünnepi kenyeret. Ezután 11:30-kor a Zenicai Néptáncegyüttes és a Dunaújvárosi Big Band műsorával kezdődnek a színpadi produkciók. Őket követi a Vasas Néptáncegyüttes, Tóth Boglárka diákjai és barátai, a Max Pain Sportcentrum, a World Dance Hungary tánciskola.

- 15 órakor lép fel Janicsák István és az asszonykórus, majd 15:30-kor Janicsák Veca koncertezik. Apa és lánya a kezdetekben megfogadták, hogy közösen nem fognak színpadra lépni. Ám most a mi kedvünkért kivételt teszek, így Magyarországon most először és utoljára előadnak egy dalt közösen - tájékoztatta szerkesztőségünket Mórocz Erika, a helyi Tourinform iroda vezetője, majd folytatva a fellépők sorát elmondta, 16 órakor Mc Pita rapműsorral készül, 16:30-kor az United zenekar lép fel.

- Versek neked címmel kifejezetten a mi augusztus 20-i ünnepségünkre készül egy produkció. Március 15-én nagy sikert aratott az úgynevezett Pilvaker színi előadás a fővárosban, amit a televízió is közvetített. Ezen felbuzdulva Mc Pita és Lecső Péter színművész egy egyedülálló produkcióval lép fel nálunk 18 órakor. Ugyancsak különlegességnek számít, hogy a Pokolgép egykori énekesei, Kalapács József és Rudán Joe együtt fog zenélni a Szalki-sziget színpadán, 18:50-kor egy közös akusztikus koncertet adnak elő- mondta Mórocz Erika.

19:30-kor az Attila Fiai Társulat jön és ad elő híres dalokat különböző rockoperákból. A Tourinform iroda vezetője hozzátette, a Rockmaratonon is fellépett ez az együttes, de most új produkcióval készülnek a dunaújvárosi közönségnek. A tűzijáték 21 órakor kezdődik, végül 21:30-tól Nagy Feró és a Beatrice zárja a programot.

 – Már megkértük az autóbusz társaságot, biztosítson menetrend szerinti járatot 23 óráig, hogy mindenki nyugodtan maradhasson a rendezvény végéig. A nap folyamán egyébként lesznek még sportrendezvények, strandfoci, strandkézilabda, strandröplabda. A gyerekeket légvár, trambulin, vidámpark, játszóház várja (utóbbi ingyenes).  Ahogy azt már megszokhatták, lesznek különféle gasztronómiai kínálatok is, bor, pálinka, grillételek, kenyérlángos, kürtöskalács- vázolta még a fontosabb tudnivalókat Mórocz Erika.

A további városi programokról elöljáróban azt is megtudhattuk Mórocz Erikától, a Tourinform iroda vezetőjétől, hogy szeptember 5-én lesz a Nyárzáró buli a Városháza téren, ahol fellép majd a Magashegyi Underground zenekar. Idén is csatlakozik a város az Itthon vagy, Magyarország szeretlek! elnevezésű országos programsorozathoz, amelynek keretében az Anna and the Barbies fog koncertezni Dunaújvárosban.

Az ünnepségsorozat augusztus 21-én szintén a Szalki-szigeten folytatódik. 15 órától egészen éjfélig több zenekar lép fel a szabadtéri színpadon. Erről a programról bővebben itt olvashat.

Végül augusztus 22-én Pentele városrész Szent István napi ünnepével zárul a rendezvénysorozat, ahol átadják a Pro Pentele díjat, majd nótaestet és aratóbált tartanak a vendégeknek.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.