Dunaújváros Hetilap

Hidak, gyárak, csarnokok, stadionok

Pálinkás István - 2015. augusztus 31. 7:46

Megállapodott a vitás kérdésekben a Lafarge francia és a Holcim  svájci cementipari konszern és egyesült a két vállalat még az év első felében. Ennek eredményeként a világ legnagyobb cementipari csoportosulása  jöhetett létre.

Az egyesülés nyertese lett a dunaújvárosi Ferrobeton Zrt. anyacége, a CRH is. A Holcim érdekeltségek megvásárlása része egy nagyobb tranzakciónak, amelyben a dublini CRH cég 6,5 milliárd euró értékben vásárolt meg vagyontárgyakat a Lafarge és a Holcim csoporttól. A CRH a globális tranzakció keretében 11 országban és 685 helyszínen szerzett működő egységeket. Így 15 ezer új munkatárssal a CRH létszáma 91 ezerre nőtt. A tranzakció megduplázza a CRH cementtermelési kapacitását és kibővíti kavics valamint a készbeton portfólióját. Vass Zoltánt, a Ferrobeton Zrt. vezérigazgatóját arról is kérdeztük többek között, hogy mit jelent ez a felvásárlás európai, hazai és helyi szinten.

-A durván 2000 milliárd forintos üzlet többek között 24 cementgyárat, cementipari létesítményt, szűkebb pátriánkat, Kelet-Európát nézve Romániát, Magyarországot, Szlovákiát, Szerbiát érintette komolyabban. Hazánkban a Holcim az összes érdekeltségétől megvált, Szlovákiában a CRH a díl keretében két cementgyárat vásárolt, hozzávaló cementelosztóval, bányahálózattal. Romániában három cementgyárat, összes kiszolgálóval és elosztó létesítménnyel, Szerbiában pedig egy gyárat. Az üzlet hivatalos, jogi lezárása augusztus 1-jén megtörtént.

Mit jelent ez a fúzió?

Most kezd feladattá válni, mert eddig a jogászoké volt a főszerep, az átvilágítások, és az adás-vétel részletei sok időt vettek igénybe. A Holcim Magyarország többségi tulajdonát a Ferrobeton vásárolta meg. Ezt egy tőkeinjekció segítségével tettük meg, melyet az anyacégünktől, a CRH-tól kaptuk. Pillanatnyilag az integráció, egy új regionális csoport megszervezése folyik, ami lényegesen nagyobb gazdasági erőt képvisel Kelet-Európában, mint korábban. Megkockáztatom, húszszor akkorát, mint amit a Ferrobeton eddig képviselt a régióban.

A dublini anyacég mekkora jelenlétre tett szert ezzel?

Az, hogy egy ilyen nagyságú cég Kelet-Európában ilyen nagyságrendű befektetést kezdeményez és hajt végre, azt mutatja, hogy az építőipar súlypontja szépen, lassan elindul Kelet felé. Kelet-Európa belátható időtávon belül sokkal erősebbé, profitábilisabbá válik a beruházások szempontjából. Az új építések – ahogy elemzők és az élet is igazolja – Kelet-Európába tolódnak, ami biztató számunkra.

A dunaújvárosi egység termelése folyamatos?

A felvásárlás is bizonyítja, van potenciál a magyar építőiparban. A január, február, március ugyan gyengébbre sikeredett, mint az azt megelőző évben. Voltak nagy beruházások, a beruházások összmennyisége, illetve a megnyert feladatok elmaradtak a 2014 év azonos időszakától.  Az év elején az Audi volt a vezérhajó a több, mint nyolcvanezer négyzetméteres logisztikai beruházásával, amit tavaly decemberben kezdtünk. Megnyitása októberben várható, amely előrejelzi az Audi következő termelő beruházását. Áprilistól kicsit megváltozott a piaci hangulat az építőiparban, egyre nagyobb mennyiségű kis- és középberuházás indult el örvendetesen a nagyok mellett. Számos kis- és középvállalkozás úgy ítélte meg, hogy most vágjon bele zöldmezős beruházásba, vagy kapacitásbővítésbe. A Pick vágóhidat épít Mohácson, melynek kivitelezése folyamatban van, az Apolló 140 ezer négyzetméternyi gyártó és logisztikai bázis építésébe fogott Gyöngyöshalásziban. Az elmúlt hetekben kezdtük meg a munkát a tervezés és az építkezés párhuzamosan folyik.  Év végére készen kell lenni az első ütemnek, hogy átadjuk a beruházónak. A Bosch régi partnerünk, minden évben bővíti a kapacitásait. Szolnokon az Eagle Ottawa épít. Függetlenül attól, hogy a további nagy autópálya építések váratnak magukra, jelentős autópályahíd kivitelezések vannak az országban, az M85, M86-os gyorsforgalmin több mint hatvan hídszerkezetet építettünk és építünk a közeljövőben.

Várpalota elkerülő útjaihoz négy-öt híd készül, az Audi további terjeszkedésének elősegítéséhez saját beruházásban három darab vadonatúj közúti hidat építtetett annak érdekében, hogy könnyebben elérhetőek legyenek a későbbi bővítés helyszínei. Július végén egy hosszúra nyúlt közbeszerzési eljárást követően egy közlekedésbiztonságot növelő, az EU által támogatott projektet nyertünk. Okoztunk is „némi galibát” az M0, M3, M5, M7 autópályákon, ahol az ellentétes haladási irányok biztonságosabb elválasztását szolgáló vasbeton terelőelemek elhelyezését, illetve hídfelújítási munkákat is végzünk. A munkálatokat november közepéig kell befejeznünk. Idei évünk legnagyobb munkája, meghatározza következő félévünket. Amit tehát 2014-ben elterveztünk mind árbevételben, mind eredményben hozható számok. Készülünk a Népstadionra. Eldöntött tény, hogy bontják, felújítják, amelyben a Ferrobeton Zrt-nek nagy szerepe lesz.  Igyekszünk a leghatékonyabban segíteni a tervezés folyamatát. Elindítottunk néhány kifejezetten ide szánt fejlesztést: olyan új lelátószerkezettel kísérletezünk, ami mind technikai színvonalban és tartósságban méltó egy ilyen nagyságrendű és fontosságú beruházáshoz. További stadion konstrukciók, mint például a Videoton, vagy a Diósgyőri stadion is tervezés alatt vannak, melyek nagyban segíthetik a következő évünket.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.