Dunaújváros Hetilap

Hulladékgyűjtés - Kétkukás rendszer váltaná fel a jelenlegit

Molnár Emese - 2015. augusztus 3. 7:20

Új hulladékgazdálkodási koncepciót, tervet dolgoztak ki, amelynek része, hogy kétkukás hulladékgyűjtési rendszert vezetnének be, ezen kívül épülne egy komposztáló telep is. Mindezekről Ferencz Kornél, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezető-igazgatója beszélt a DO-nak.

A dunaújvárosi hulladéklerakót öt évvel ezelőtt bezárták, mivel nem felelt meg az érvényben lévő jogszabályoknak, nem volt műszaki védelemmel ellátva. Azóta az adonyi térségi hulladéklerakóba viszik a városban begyűjtött kommunális hulladékot.

-A 2012-ben bevezetett új hulladékgazdálkodási törvény következtében, amely az uniós előírásokat vette át, szigorúbb lett a szabályozás, a piac átrendeződött. Kivonultak a külföldi szolgáltatók, és állami, illetve önkormányzati nonprofit szektor vette át a teljes hulladékgazdálkodást. Emellett a 2013-ban bevezetett rezsitörvény is újabb kihívások elé állította közszolgáltatókat - vázolta az előzményeket Ferencz Kornél.

A piac átrendeződése, a külföldi szolgáltatók kivonulása számokban azt jelenti, hogy 2012-ben még háromszázötven, napjainkban pedig körülbelül nyolcvan közszolgáltató van. A hulladékgazdálkodási törvényben bevezetésre került egy úgynevezett lerakási járulék, amelyet a szolgáltatóknak kell megfizetni a hulladéklerakóban lerakott hulladék mennyisége után. Ez a kezdeti 3 ezer forintos tonnánkénti árról idén január 1-től 6 ezer forintra emelkedett.

-Ilyen járulékfizetés nem csak Magyarországon, hanem az EU-ban mindenhol van. Alapvető célja, hogy rákényszerítse a hulladékgazdálkodó cégeket arra, hogy ne csak a lerakóba vigyék a hulladékot, hanem gyűjtsenek szelektíven, dolgozzák fel, értékesítsék, így a lehető legalacsonyabbra csökkentsék a lerakásra kerülő mennyiséget. Mindezek ismeretében elkerülhetetlen volt egy koncepció kidolgozása - magyarázta az ügyvezető-igazgató.  

A tizenöt éve megalakult Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásnak is fel kell mérnie az új helyzetet a változások tükrében. Ám ahogy Ferencz Kornél is hangsúlyozta, az egyéni problémákat helyben kell megoldani. Jelenleg a kommunális hulladékot házhoz menő formában szállítja el a Dunanett Kft. A családi házas övezetben már bevezették a zsákba gyűjtött papír és PET-palackok gyűjtését, és városszerte vannak szelektív hulladékgyűjtő szigetek is. Ezeket váltaná fel az új koncepció alapján a házhoz menő kétkukás hulladékgyűjtési rendszer. A keletkező hulladékot kétfelé kell válogatni. A száraz hulladék közé összességében az úgynevezett csomagolási anyagok tartoznak, mint például italos dobozok, műanyag flakonok, ruha, papír, üveg. A nedves hulladékgyűjtő edénybe olyan hulladékot lehetne tenni, amely lebomlik, komposztálható, például a kerti és konyhai hulladék, ételmaradékok.

-A koncepció tartalmazza egy komposztáló telep kialakítását, amelyet itt helyben, a város külterületén lehetne felépíteni, a nedves hulladék feldolgozására. A szelektív hulladék válogatása a Dunanett Kft. telephelyén maradhatna, hiszen most is itt történik a válogatás, majd azt követően a bálázás. A koncepcióban tervezzük a régi hulladéklerakó rekultiválást is - ismertette a fejlesztési elképzeléseket Ferencz Kornél.

Mindezek megvalósítása az előzetes számítások szerint 1,8 milliárd forintba kerülne.

A koncepció megalkotása után a következő feladat, hogy forrást találjunk a megvalósításra, amely lehet uniós támogatásból, hiszen az EU kiemelt támogatási területe a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás fejlesztése. Elképzelhető az is, hogy a Dunanett Kft. saját költségvetéséből, önkormányzati támogatásból viszi véghez a kitűzött célokat, amelyről majd az önkormányzat dönt, hiszen nem feltétlenül kell egyszerre indítani mindent. A kétkukás rendszert jövő évtől tervezzük bevezetni. Természetesen az ehhez szükséges eszközök beszerzése nem a lakosságot terhelné - tette hozzá az ügyvezető-igazgató, aki arról is beszélt, hogy a kétkukás gyűjtési rendszert már bevezették néhány környező településen.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy csökkent az illegális hulladéklerakás a településeken.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.