Polgármesteri tanévnyitó az Arany iskolában

Brousil Csaba - 2015. szeptember 1. 13:55

Aranyos aranyos diákok – kezdte beszédét ma reggel nyolc órakor Cserna Gábor, városunk polgármestere az Arany János Általános Iskolában tartott hivatalos tanévnyitó ünnepségen.

Ma 1 millió 200 ezer általános iskolás és középiskolás diák veszi hátára az iskolatáskát, százezren közülük először lépik át az iskola kapuit az országban. „A vakációnak vége, és a gyerekzsivaj, amely betölti az iskola udvarát, biztos jele annak, hogy kezdődik az új, a 2015/2016-os tanév” – fogalmazott Cserna Gábor, aki elmondta, hogy azért választotta az Arany János Általános iskola tanévnyitó ünnepségét mert „itt még mindig ápolják azt a szép hagyományt, hogy szeptember elsején, a tanév megnyitásakor is együtt van az intézmény családja, valamennyi nevelő és gyermek, továbbá hogy ezzel is elismerje Garai Zsuzsanna igazgató asszony vezette intézményben folyó szakmai-pedagógiai munka minőségét. A polgármester beszédében felidézte Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének szavait: az iskolának olyan helynek kell lennie, amely biztonságot nyújt gyereknek, szülőnek, pedagógusnak. „Az Arany János iskola ilyen intézmény”- emelte ki városunk polgármestere, aki így folytatta beszédét:

 -A tanév első napján nem árt felidéznünk, amit a nemzeti köznevelési rendszer kiemelt célként határoz meg. Azt, hogy gyermekeink számára biztosítanunk kell a versenyképes tudáshoz való hozzáférést. Vagyis minden diák képességeinek megfelelő képzéshez jusson.

Cserna Gábor ezután a szülőkhöz fordulva elmondta, hogy az Orbán-kormány határozott célja, hogy jelentősen csökkentse a tanévkezdéssel járó kiadásokat. Ennek jegyében az idei tanévben minden első, második és harmadik osztályos általános iskolás kisgyermek ingyen kapta meg a tankönyveit, két év múlva pedig valamennyi általános iskolás gyermek ingyen jut hozzá a tankönyveihez.

A negyedik évfolyamtól a nyolcadikig idén is sok család jelentős kedvezménnyel vásárolhatja meg a tankönyvcsomagokat. Azokra a családokra is gondolt a kormány, akik most még teljes áron jutnak hozzá a tankönyvekhez. Ők 2013-hoz képest idén 36 százalékkal fizetnek kevesebbet a könyvekért- emelte ki a polgármester, aki azt is hozzátette, hogy az is könnyebbséget jelent a családok számára, hogy a tankönyvcsomag árát nem előre, hanem szeptember 15-ig kell kifizetni.

A polgármester kitért arra is, hogy Dunaújváros önkormányzata is igyekszik könnyebbé tenni az iskolakezdést.

Tízezer forint iskolakezdési támogatást adunk az általános iskola első osztályát megkezdő, dunaújvárosi lakóhellyel rendelkező gyermekek részére – mondta, és hozzáfűzte, hogy azok a családok jogosultak a támogatásra, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 85 ezer forintot, a gyermekét egyedül nevelő szülő esetében a 99.750 forintot.

Cserna Gábor itt felhívta a szülők figyelmét arra, hogy eddig a négyszáz jogosult csak mintegy tíz százaléka kereste fel a Polgármesteri Hivatalt, de akit még érint ez a lehetőség, az szeptember 30-ig bátran forduljon a hivatal szociális osztályához!

Cserna Gábor ígéretet tett arra, hogy személyesen jár közben a DVG Zrt.-nél azért, hogy az iskola akadálymentesített mosdója, mely nem készült el a mai határidőre, a héten befejezésre kerüljön.

A polgármester arról is tájékoztatott, hogy Dunaújváros a kormány által útjára indított „Modern Városok” program keretében 7,4 milliárd forint uniós támogatáshoz jut a 2020-ig terjedő időszakban, amelyhez plusz kormányzati támogatást is várnak, melyből reményei szerint az Arany János iskola is részesül majd, hiszen maga az Arany épülete komoly beavatkozást igényel.

Cserna Gábor beszéde végén Ady Endre szavaival nyitotta meg a 2015/2016-os tanévet:

„Ha élet zengi be az iskolát,
Az élet is derűs iskola lesz.”

Garai Zsuzsanna iskolaigazgató ünnepi beszédének elején visszaemlékezett a vakáció ideje alatti táborokra, közös élményekre és külön megköszönte a szülők áldozatos munkáját és támogatását, mely révén az iskolaépület, a tantermek belül megszépülhettek és két új technika terem is kialakításra kerülhetett. Szintén köszönetét fejezte ki Cserna Gábor polgármesternek, hogy személyesen jár közben az akadálymenetesített mosdó ügyében, valamint Hingyi Lászlónak, a körzet képviselőjének, amiért, mint oly sok éve már, így idén is támogatta az Arany iskolát.

Az igazgató köszöntötte az elsős diákokat, biztosította őket és szüleiket, hogy jó döntést hoztak, amikor az Aranyba íratták gyerkőceiket, akiket pedig azzal biztatott, hogy az iskolai élet is olyan izgalmas lesz, mint az óvodában: tanulás sok játékkal és vidámsággal.

Az ünnepség a szózat eléneklésével véget ért, az osztályok termeikbe vonultak és elindult a 181 napig tartó 2015/2016-os tanév.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.