Dunaújváros Hetilap

Együtt a közös jövőért

Brousil Csaba - 2015. november 27. 15:24

A Fejér Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat ma délelőtt tartott konferenciát, ahol bemutatták a városunkban példásan működő közfeladat ellátáson alapuló, képzéssel egybekötött tömegfoglalkoztatási programot és annak megyei szintű kiterjesztési lehetőségét.

A konferencián jelen volt dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, Cserna Gábor városunk polgármester, Dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója és Nagy Zoltán Dunaújváros rendőrkapitánya is.

Cserna Gábor megnyitó beszédében köszöntötte az egybegyűlteket abból az örömteli alkalomból, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiírt pályázaton Dunaújváros mutatta be az idei esztendő legjobb, példát mutató önkormányzati gyakorlatát. Elmondta, hogy a pályaművet Hosszú János, a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismertette Budapesten a 43 pályázó egyikeként. Kiemelte, hogy a „Roma nemzetiségi és települési önkormányzati együttműködés” kategória első helyezettje Dunaújváros Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata lett, sőt, a Territora Innovációs Díjat „Közösség kategóriában” szintén elnyerte. A polgármester gratulált a díjhoz, majd emlékeztetett, hogy a pályázat elsődleges célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és megismertetése volt Magyarország más önkormányzataival és hozzátette, hogy „a legjobb önkormányzati gyakorlatokból a teljes önkormányzati rendszer profitál, ezért van szükség az újításokat bemutató pályázatokra és fórumokra”

Cserna Gábor beszédében kiemelte, hogy „a dunaújvárosi önkormányzat és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködése példát átadó gyakorlattá válhat más önkormányzatok számára.” Felelevenítette, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat az általa alapított Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft-vel közösen az elmúlt években közfoglalkoztatási programot indított, mely programnak a legfontosabb része Cserna Gábor szavai szerint az, hogy „az említett közfeladatokat romák és nem roma származású, de hátrányos helyzetben lévő személyek együtt látják el. A program résztvevői, romák és nem romák tanulhatnak, képezhetik magukat, ugyanakkora van esélyük visszakerülni vagy bekerülni a munkaerőpiacra, majd ott helytállni. Legalább ennyire fontos, hogy a programban részt vevők elsajátítják az alapvető viselkedési normákat. Megtanulják, hogyan kezeljék a problémákat, a konfliktusokat. Megértik és elfogadják, hogy az együttélés írott és íratlan szabályait be kell tartani – mondta a polgármester, aki Kazinczy szavaival méltatta és köszönte meg a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által végzett áldozatos munkát: „Jót, s jól, ebben áll a nagy titok.

A polgármesteri köszöntőt Hosszú Jánosnak, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének összefoglalója követte, aki beszédének elején köszönetet mondott a város vezetésének, azért, hogy anyagi, jogi és erkölcsi támogatásukkal megoldottá tették a Roma Nemzetiségi Önkormányzat teljes körű fenntartását és működését. Megköszönte azt a 2012-ben kapott hárommillió forintos önkormányzati támogatást is, melynek révén meg tudták alapítani a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkozásáért Nonprofit Kft-t. A Kft, így ugyanis már törvényes kereteken belül tudott szerződést kötni elsődlegesen a DVG Zrt-vel és más partnereivel, hogy meg tudják kezdeni a közös munkát, mely a feladatellátásra, foglalkoztatásra és a képzések megszervezésére irányult. Hosszú János ismertette azokat a fő tevékenységi köröket, melyek az ő nevükhöz köthetőek. Megbízásokat kaptak Dunaújváros Önkormányzatától, a város vagyonkezelő cégétől, a DVG Zrt.-től illetve a Munkaügyi Központtól közfeladatok ellátására: a város közterületeinek takarítására, vagyonvédelemre, a téli síkosság mentesítésre. Az elnök kiemelte, hogy ezeken a tevékenységeken kívül nagyon fontos még az alternatív konfliktuskezelési programjuk is, hol romák és nem romák közötti esetleges feszültségi gócpontokat próbálják meg felszámolni a békés együttélés normáinak követése mentén. Szorgalmazzák továbbá a társadalmi esélyegyenlőséget és az össztársadalmi problémák kezelését is.

Kitért arra is, hogy számos képzést indítottak el a városban a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása érdekében, különösen fókuszálva a hiányszakmákra, azok oktatására. Mára több akkreditált és OKJ-s rendszerű képzésük működik és ad szakmát az emberek kezébe, sőt a hátrányosa helyzetű, tanulmányaikkal nehezebben boldogulóknak megszervezték a pótvizsgákra való felkészülés lehetőségét is. Fontos pontként megemlítette, hogy a diákoknak is tudnak munkát biztosítani a diákmunka programjuk keretében. Hosszú János örömmel adott hangot annak is, hogy az országban szinte egyedülálló módon létrehozták és működtetik a Városőrséget, mely mind a rendőrség, mind a polgárőrség munkáját hathatósan tudja segíteni.

A jövőbeni terveket illetően elmondta, hogy szeretnének létrehozni a városban egy, népkonyhát, mely 300-350 rászoruló napi étkezési gondjait lenne hivatott megoldani, illetve szeretnék kiterjeszteni azt a már ma is folyó műhelymunkát, mely rehabilitációs munkaként külföldi piacra is készítene különböző kézműves termékeket, munkát adva így egyre több rászorulónak. Végezetül kitért arra is, hogy a megye felkérte, hogy dolgozzon ki megyei szinten is egy olyan jól működő programot a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására, mint amilyen a városi. Elmondta, hogy járási szinten megszervezett tájékoztatókkal, a megye településeinek és vállalkozóinak bevonásával ez a program ugyan sok munkát igényel, de összefogással megvalósítható és eredményre vezető lehet.

Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója rövid beszédében méltatta és megköszönte a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, csak úgy, mint Nagy Zoltán városi rendőrkapitány, aki a Városőrség áldozatos munkáját dicsérte.

Hosszú János a konferencia végén a meghívott vendégekhez fordult és még egyszer a hálának adott hangot szavaival, megköszönte a támogatást dr. Dorkota Lajosnak, Cserna Gábornak és Friedrichné Pethő Ilonának, amiért már a kezdetektől fogva támogatták őt és a Roma Nemzetiségi Önkormányzatot.

A konferenciát kis szünet közbeiktatásával a Zöld Mező Ének-és Zenekar műsora zárta.                                                                 

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.