Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Anyám és más futóbolondok a családból

Vass Ádám - 2015. november 6. 15:42

A filmen egy magyar család hétköznapjait követhetjük végig a nem éppen hétköznapi XX. századi magyar történelmen át.

Ónodi Eszter és Básti Juli főszereplésével végre nekünk is van egy szép magyar történelmi tablónk, ami végigvezeti a nézőt a múlt század eseményein egy átlagos család szemén keresztül.

Na persze itt sem mindenki teljesen átlagos, ahogy semelyik családban sem az. A kivételes veszélyérzettel „megáldott” anyuka, Berta (Ónodi Eszter) ugyanis élete során huszonhétszer szedte a sátorfáját és költözött el. Idősebb korában, már túl a kilencvenkettedik születésnapján az őt ápolgató lányának (Básti Juli) meséli el élete történetét az 1900-as évek elejétől a kétezres évek elejéig.

A filmet elsősorban Fekete Ibolyának, a film író-rendezőjének köszönhetjük, aki kellő arányérzékkel mutatja be a magyar történelem fontosabb eseményeit és annak hatását egy átlagos család szemén keresztül. A székelyhídi család feje felett Trianon után „áthúzták a határt”, így kikerültek Magyarországról, kénytelenek voltak Debrecenbe költözni, ami igencsak megnehezítette a főleg postatiszt férfiakból álló református família helyzetét. Berta és két testvére taníttatására a nehéz munkakörülmények és az apa nőügyei miatt már nem maradt elég pénz, tisztességes szakmát választottak hát neki, így lett kalapkészítő. Debrecenben nyitott jól menő üzletet, de anyja halála után Pestre költözött a barátaihoz, hogy a saját lábara álljon, de egy helyben, nyugodtan megülni egyszer sem tudott életében. Természetesen jöttek az udvarlók folyamatosan, de a szívét csak egy valaki tudta elrabolni, Lajos (Gáspár Tibor), a rádiótávírász tiszt, akibe első látásra beleszeretett. Ezek után sem a második világháború, sem az ’56-os forradalom, sem a politikai üldözés, sem pedig az ezekkel járó tucatnyi költözés (később Pestről Hatvanba, onnan Tatabányára és így tovább) nem tudta őket szétválasztani.

Papíron nem történik más, mint annyi, hogy végignézzük Ónodi Eszter karakterének életét, ezzel párhuzamosan pedig azt, ahogyan ezt öregkorában (Danuta Szaflarska) elmeséli a Básti Juli által alakított lányának, semmi több. De itt szimpatikus, mindannyiunk számára ismerős magyar emberek élik át a magyar történelmet, tipikusan magyar humorral és egy csipetnyi, csak magyarokra jellemző keserédes iróniával, néhány valóban ötletes és kreatív képi megoldással, eredeti archív felvételekkel, és nem utolsó sorban kitűnő színészekkel. Valljuk be, ha osztrák, dán, vagy olasz filmről lenne szó, kizárt, hogy jó szívvel ajánlanánk. Így viszont nem csak egy alternatíva azoknak, akik a Spectre-féle akciófilmektől hidegrázást kapnak és inkább a nyugodtabb tempójú filmeket kedvelik, hanem bárkinek remek szórakozást nyújthat.

Érdemes szülővel, nagyszülővel elmenni a moziba és utána megbeszélni ki, hogy emlékszik a filmben történt eseményekre, milyen élményeik vannak róluk, hisz van belőlük bőven.

Értékelésünk: 8/10

Anyám és más futóbolondok a családból [12]

színes, magyar játékfilm

Bemutató: 2015. november 05.

Hossz: 108 perc

Szereplők: Ónodi Eszter (Gardó Berta/Mama magyar hangja), Gáspár Tibor (Barkó Lajos), Básti Juli (Gardó Berta/Mille Rozál), Kerekes Vica (Ilu), Danuta Szaflarska (Mama)

Rendező: Fekete Ibolya

Zene: Novák János

Cikkünk fotói: internet

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.