Vitorlással a föld körül

doszerk - 2015. november 8. 18:05

Az életmentő műtétre váró gyermekek támogatásáért száll vízre Légrádi Márk, aki vitorlásával három év alatt kerülné meg a földet. A jövő februárra-márciusra tervezett indulás után nem sokkal városunkban is állomásozni fog.

Légrádi Márk már gyerekkora óta a hajózás szerelmese, mindig is ezzel foglalkozott. A különféle képesítések megszerzése után számos túrán, verseny vett részt, és vitorlázást oktatott.  A föld megkerülésének ötlete 2008-ban vetődött fel benne, ám egy támogató visszalépése miatt akkor ez meghiúsult. Közben felállított egy rekordot is: huszonhárom nap hajózás kikötés nélkül a Balatonon. Korábbi nagyszabású tervéről az utóbbi években sem mondott le.

- Nem a magányos földkerülők teljesítményét szeretném megismételni és nem is török rekordra. Szeretném bemutatni azt, hogy akaraterővel, sok munkával, céltudatossággal, egymás iránti szeretettel képesek vagyunk megvalósítani az álmainkat és végig csinálni egy nagy utazást. Egy felfedező, világmegismerő, túra-földkerülésről van szó. Nem csak magamnak, de másoknak is szeretnék élményt nyújtani, akár velünk tart kisebb nagyobb szakaszon, akár csak sajtón, interneten, filmeken követi utunkat és érdeklődik az út során megélt kalandjaink, felfedezéseink iránt - fogalmazta Légrádi Márk.
A kalandvágy mellett karitatív cél is vezérli a hajóst: életmentő műtétekre váró gyermekeknek gyűjt támogatásokat. A tervek alapján ötven magyar gyermeknek szeretne adomány gyűjteni. Olyan családok részére, akiknek már csak egy kis segítség kellene a műtéthez. Az adományokat nem alapítványokon keresztül kívánja eljuttatni a családokhoz. A www.foldkerules.hu honlapon lehet majd jelentkeznie azoknak, akiknek nagy szüksége lenne a támogatásra.

A támogatás összegét az út állomásainál rendezett koncertek vagy előadások bevétele gyarapíthatja. Ilyen állomás lesz majd Dunaújváros is, várhatóan jövő februárban-márciusban, nem sokkal az indulás után. Magyarország, Románia, Törökország, Kanári-szigetek, Panama csatorna, Galapagosz, Hawaii, Tahiti, Szingapúr, Maldív-szigetek mind-mind állomásai az útvonalnak. Elsősorban olyan városokban fog kikötni, ahol sok magyar él.

A három éves útra négykabinos hajóval fog nekivágni. A sablon már megvan hozzá.  Annak az Equator 44 vitorlásnak a sablonja, amivel Gál József 1991 és 1996 között feleségével és három éves fiával megkerülte a földet. A megépítéséhez szükséges eszközök kilencven százalékban megvannak. Február 18-án a fővárosi Boat Show hajókiállításon fogják kiállítani a hajót, és azután lesz majd indulás.
A projektet ötven szponzorra tervezték. Jelenleg harmincegy stratégiai partner már meg van hozzá. Olyan szponzorokat keresnek még az úthoz, akik anyagi támogatással tudnának hozzájárulni az induláshoz szükséges költségekhez. Maga az út önfenntartó lenne, akár úgy, hogy charter-jelleggel, bizonyos szakaszokon utasként csatlakozhatnak a segíteni vágyók Légrádi Márkoz.

A rovat további hírei: Sport

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.

Újra élen a címvédő

Újra élen a címvédő

2024. ápr. 17.

Magabiztos győzelemmel vette vissza a tabella első helyét a Karmacsi Autó gárdája a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar csoportjában.

Két játékos távozik a DKKA-tól

Két játékos távozik a DKKA-tól

2024. ápr. 17.

Nick Viktória kilenc, Horváth Petra két szezont követően távozik a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesétől.

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.