Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Csodák ideje

Várkonyi Balázs - 2016. január 12. 9:00

Egy különös történet motoszkál a fejemben. Mennyből az angyal…- zendített rá váratlanul a pöttöm kislány. Az arcokon zavart mosoly, de a leányka torkaszakadtából énekelt, cérnahangja átszállt a fekete ruhás emberek fölött, körbejárta a kőkereszteket. A karácsonyi ének egy temetés meghökkentő része lett.

A hároméves Dorinkát szülei nem tudták hová elpasszolni, különben is – mondták –, ilyen kicsi korban fel se fogja, nem rázza meg a szokatlan élmény, vitték hát magukkal a rokon bácsi végső búcsújára. A szertartás az ősi rend szerint zajlott. A kántor épp befejezett egy éneket, s akkor a pillanatnyi szünetet kihasználva a gyermek kieresztette a hangját. Két strófát ismert, s nem hagyván, hogy anyja beléfojtsa a szót, végigénekelte, egészen addig, hogy „ő leszen néktek üdvözítőtök, valóban”. Az idős pap szeretettel megsimogatta a fejét, s csak eztán fogott mondandójába. Ekkor már senki nem nézett megrovóan… A kisgyermek jót akart. Azzal járult hozzá a szertartáshoz, amit tudott. Épp hogy elköszönt karácsony ünnepe, szüleitől ezt az éneket már megtanulta, hát segített méltóvá tenni a ceremóniát. A temetőhistória rendhagyó pillanata lett ez.

Hogy a születés és a végső búcsú órái olykor közel esnek, sok család átélte már. Az örömhozó advent után ez különösképp megrendítő. Akit ez a trauma ér, legjobb, ha olvasmányélményeibe kapaszkodik. A nemzetközi hírű, legendás szívsebész, Papp Lajos könyve őriz sok különös történetet. Az egyik 1986-ba visz vissza bennünket.

Tél volt. Közeledett az ünnep. A mentők azon az estén a Szabolcs utcai kórház felé száguldottak. Kétgyermekes édesanyát vittek. Kritikus állapotban volt. A megérkezéskor derült ki: a professzor régi szívbetege ő, a műtét halaszthatatlan. Szombat volt, a hétvégi ügyeletes csapatot riasztották, azonnal megindult az előkészület. A megfelelő vér nélkül viszont az operáció nem indulhatott. És eljött az a pillanat, amikor már semmit sem tehettek. Akkor csörrent meg a telefon, közölték, hogy megvan a műtéthez kellő vér. Későn… A professzor tehetetlenségében ordítani kezdett: „Ennek az asszonynak két kicsiny gyermeke volt, egyedül nevelte őket, hát miért nem adtad meg neki, Istenem, az esélyt?!”

A történetnek azonban itt nincs vége.

„Visszanéztem a műtőajtó kis kerek ablakán, mintegy elbúcsúzandó az asszonytól… És ekkor a szívműködést jelző monitoron mintha valamit megláttam volna. Pillanatnyi őrület volt? Sem előtte, sem utána semmit sem láttam; csupán egyetlen pillanatra rémlett fel, mintha a monitoron moccant volna valami. Jóllehet, a lélegeztető gép is már vagy öt-hat perce nem működött… Fölkiáltottam: vissza a műtőbe!”

Amit a műtőnapló őriz: hatórányi eszeveszett hajsza, versenyfutás az idővel. S amit csak az orvos agya rögzíthetett: küzdelem a kétségekkel. Ám hat óra múlva – győzelem. Egy nagy sebész tudása kellett ehhez. Végső soron a professzor hite győzött akkor. Csoda? Az.

A kis Dorinka története, amivel kezdtem, rég volt. Az után eltelt tíz év, a lányka kamasszá serdült. És egy nap – derült égből villámcsapás… kórház. Trombózis. Egy fiatal doktornőhöz került. Ő mentette meg az életét. Karácsony utója volt. És akkor is csoda termett.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!