Dunaújváros Hetilap

A tej áfáját is csökkentik?

doszerk - 2016. február 4. 14:32

Pénteki ülésén foglalkozik a kormány a tejpiaci válságot kezelni kívánó javaslatcsommaggal, amelynek egyik pontja a tejágazatot érintő áfacsökkentés kérdése – jelentette ki Czerván György szerdán Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a sertéstartók szakmai rendezvényén több ágazatot érintve is kitért az áfacsökkentés kérdésére.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által beadott javaslat a folyadéktejek áfáját csökkentené 18-ról 5 százalékra. Mint az államtitkár elmondta, a korábban közbülső termékekre kiterjedő, az élő sertést, fél sertést érintő forgalmiadó-csökkentés áttörést ért el, amikor január 1-jével végtermékekre, vagyis a sertéstőkehúsokra is érvényessé vált. A kormány szándéka egyértelműen az volt, hogy az áfacsökkentés kedvező hatása érezhető árcsökkenésként jelentkezzen a vásárlóknál. „Az elmúlt egy hónap adatait értékelve ma már látszik: ez az elvárás megvalósult, a fogyasztóknál megjelent az intézkedés hatása” – jelentette ki az államtitkár.

Czerván György elismerte: „Nagy nyomás van rajtunk, a sertés- után a tej-, a hal- és a baromfiágazat is áfacsökkenést szeretne.” Hozzátette: a kormány alapvető adófilozófiája szerint a bevételek nagy részének a forgalmi típusú adókból kell származnia, míg a foglalkoztatás érdekében a munkát terhelő adókat alacsonyan kell tartani, és lehetőség szerint tovább kell csökkenteni. „Ebből a szempontból az áfacsökkentés kakukktojás” – fogalmazott Czerván, aki szerint ráadásul megoszlanak az elemzői vélemények abban a tekintetben, hogy a kedvező hatások mikor és milyen mértékben valósulnak meg. Bár a sertéstőkehúsok áfacsökkentése a jelek szerint kedvező hatásokkal járt, az államtitkár szerint legalább félévnyi tapasztalat kell ahhoz, hogy a kormány más ágazatokat is „elővegyen”.

A sertéshús áfacsökkentésének gyors és látványos eredményeit látva valóban több más ágazat is lobbizni kezdett az elmúlt hetekben. A halágazat esetében a lépés mintegy 2,5 milliárd forintba kerülne, a haltermelők szerint ráadásul tevékenységük alultámogatottsága is indokolná a csökkentést. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának lecsökkentése pedig 12 milliárd forint kiesést eredményezne a költségvetés számára. Igaz, a tejtermékek zömét 18 százalékos áfa terheli, csak a desszertfélék adója 27 százalék. A tejesek állítják: az áfacsökkentés esetükben azért is fontos lenne, mert a magas adóteher következtében rendkívüli mértékben rontja a feketézés a tisztességes szereplők pozícióit.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)