Dunaújváros Hetilap

A tej áfáját is csökkentik?

doszerk - 2016. február 4. 14:32

Pénteki ülésén foglalkozik a kormány a tejpiaci válságot kezelni kívánó javaslatcsommaggal, amelynek egyik pontja a tejágazatot érintő áfacsökkentés kérdése – jelentette ki Czerván György szerdán Budapesten.

A Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a sertéstartók szakmai rendezvényén több ágazatot érintve is kitért az áfacsökkentés kérdésére.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által beadott javaslat a folyadéktejek áfáját csökkentené 18-ról 5 százalékra. Mint az államtitkár elmondta, a korábban közbülső termékekre kiterjedő, az élő sertést, fél sertést érintő forgalmiadó-csökkentés áttörést ért el, amikor január 1-jével végtermékekre, vagyis a sertéstőkehúsokra is érvényessé vált. A kormány szándéka egyértelműen az volt, hogy az áfacsökkentés kedvező hatása érezhető árcsökkenésként jelentkezzen a vásárlóknál. „Az elmúlt egy hónap adatait értékelve ma már látszik: ez az elvárás megvalósult, a fogyasztóknál megjelent az intézkedés hatása” – jelentette ki az államtitkár.

Czerván György elismerte: „Nagy nyomás van rajtunk, a sertés- után a tej-, a hal- és a baromfiágazat is áfacsökkenést szeretne.” Hozzátette: a kormány alapvető adófilozófiája szerint a bevételek nagy részének a forgalmi típusú adókból kell származnia, míg a foglalkoztatás érdekében a munkát terhelő adókat alacsonyan kell tartani, és lehetőség szerint tovább kell csökkenteni. „Ebből a szempontból az áfacsökkentés kakukktojás” – fogalmazott Czerván, aki szerint ráadásul megoszlanak az elemzői vélemények abban a tekintetben, hogy a kedvező hatások mikor és milyen mértékben valósulnak meg. Bár a sertéstőkehúsok áfacsökkentése a jelek szerint kedvező hatásokkal járt, az államtitkár szerint legalább félévnyi tapasztalat kell ahhoz, hogy a kormány más ágazatokat is „elővegyen”.

A sertéshús áfacsökkentésének gyors és látványos eredményeit látva valóban több más ágazat is lobbizni kezdett az elmúlt hetekben. A halágazat esetében a lépés mintegy 2,5 milliárd forintba kerülne, a haltermelők szerint ráadásul tevékenységük alultámogatottsága is indokolná a csökkentést. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előzetes számításai alapján a fogyasztói tej áfájának lecsökkentése pedig 12 milliárd forint kiesést eredményezne a költségvetés számára. Igaz, a tejtermékek zömét 18 százalékos áfa terheli, csak a desszertfélék adója 27 százalék. A tejesek állítják: az áfacsökkentés esetükben azért is fontos lenne, mert a magas adóteher következtében rendkívüli mértékben rontja a feketézés a tisztességes szereplők pozícióit.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.