Kajak-kenu: alázat nélkül nincs siker

spigott - 2016. február 24. 19:18

A háromszoros olimpiai bajnok, s a felnőtt válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Storcz Botond látogatott el ma délután a Dunaferr SE csónakházába, hogy élményeivel, tapasztalataival segítse egyesületünk fiatal versenyzőit.

Tovább folytatva az évek óta tartó szép hagyományát, újabb világsztárral örvendeztette meg fiatal sportolóit a Dunaferr SE kajak-kenu szakosztálya, mely nem kisebb sportági személyiséget, mint a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitányát, Storcz Botondot hívta meg ma délután a dunaújvárosi csónakházba, hogy versenyzőkori élményeivel, tapasztalataival mutasson utat a szakosztály utánpótlás korú versenyzőinek.

Élményből és tapasztalatból nem is volt hiány, mert Storcz Botond nagyon fiatalon robbant be a sportág élvonalába, majd tizenhat magyar bajnoki elsősége mellett négy világbajnoki és három-három olimpiai és Európa-bajnoki címmel öregbítette a kajak-kenu szakág hírnevét. Mint azt elárulta, nagyon fiatalom, már hét évesen megismerkedett a sportággal, mely azonnal magához láncolta, sem előtte, sem utána nem is próbálkozott mással. Első versenyének tíz évesen vágott neki, s bár a serdülő korosztály eléréséig rendre az országos élmezőnyben szerepelt, saját bevallása szerint ekkor még semmi olyan extrát nem nyújtott, amivel kiemelkedett volna a honi mezőnyből.

A döntést, hogy még komolyabban foglalkozik a sportággal, 14-15 éves korában hozta meg, s innentől datálhatók az első kiemelkedő sportsikerek is, így nagyon fiatalon, már húsz évesen bekerült a felnőtt válogatott keretébe. 1997-ben három aranyéremmel térhetett haza a Dartmouth-i világbajnokságról, hogy aztán 2000-ben, a Sydney-i ötkarikás játékokon előbb párosban, majd a kajak négyesben is olimpiai aranyérmet szerezzen, s utóbbit az athéni olimpián elért első helyezéssel sikerült "megvédenie".

Pályafutását viszonylag korán, harminc évesen hagyta abba, de a sportágtól így sem szakadt el sőt, 2008-tól a magyar válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik a kajak-kenu szakág minél eredményesebb szerepléséért.

A szakma egyik legnagyobb hazai tekintélyeként minden szavának komoly súlya van, így az élménybeszámolót áhítattal hallgató dunaújvárosi fiatalok számára is szolgált pár igen hasznos tanáccsal. Storcz Botond szerint ugyanis hiába jó versenyző valaki, ha nem végzi el a szükséges edzésmunkát, kizárólag azzel nem sokra jut. Ugyanakkor csak az edzés sem hozza meg a remélt sikereket, a legfontosabb ugyanis a sport, a sportág iránti alázat, mely a gondolkodásmódot, a táplálkozást, a pihenést és azt a rengeteg áldozatot is magába foglalja, amelyre egy profi sportolónak oda kell figyelnie a kiemelkedő eredmények érdekében.

Persze nem mindenkiből lesz élsportoló, de a kajak-kenu rendkívül fontos értékekre is megtanítja a fiatalokat, akik ezeket a civil életben is hasznosítani tudják, s értékes tagjai lesznek a társadalomnak, ami éppoly fontos, mint a sportban elért szép eredmények. Az élménybeszámolót követően a fiataloké volt a terep, akik kérdések sorával bombázták a szövetségi kapitányt, majd a tanmedencében adtak számot eddig elsajátított tudásukról, míg Storcz Botond hasznos tanácsokkal igyekezett finomítani a rendkívül lelkesen "lapátoló" növendékek technikáján.

A rovat további hírei: Sport

DSTV: eredményes lövészek

DSTV: eredményes lövészek

2024. ápr. 25.

Nagyjából fél évvel ezelőtt forgattunk utoljára a Főnix Lövész SE alakulatánál – azóta is sikert sikerre halmoztak, és nagyon sok versenyen vettek részt a tagok. Ráadásul azóta újra birtokba vehették a lőteret is, amely jelentős segítség az egyesület számára – örömteli hírekről számolt be Vinczellér Imre. Hangkép.

Jól hajráztak az akadémisták

Jól hajráztak az akadémisták

2024. ápr. 25.

A Szolnok és a Miskolc ellen sem veszítettek szettet a DSE Röplabda Akadémia fiataljai a bajnoki középszakasz utolsó előtti fordulójában.

Hátrányban a DFVE

Hátrányban a DFVE

2024. ápr. 25.

Védekezésben nem ment női vízilabdázóinknak a Ferencváros ellen, így a zöld-fehérek kerültek előnybe a bajnoki döntőért vívott párharc első felvonásán a fővárosban.

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

Nagyot csatáztak a Dragon Steel SE sárkányhajósai

2024. ápr. 24.

Pozitív élményekkel és egy értékes hetedik helyezéssel tért haza a dunaújvárosi Dragon Steel SE a 13. Hosszú Távú Sárkányhajó Magyar Bajnokságról.

Újra élen a Karmacsi

Újra élen a Karmacsi

2024. ápr. 24.

A listavezető elleni győzelemmel feledtette korábbi botlását a Karmacsi Autó FC együttese a városi kispályás labdarúgó bajnokság ST Solar Csoportjában.

Már a döntőért küzd a DFVE

Már a döntőért küzd a DFVE

2024. ápr. 24.

A Ferencváros otthonában kezdi meg a két nyert mérkőzésig tartó bajnoki elődöntőt a DFVE női vízilabda csapata ma este nyolc órától.

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.