Vasmű - Nemet mondanak a kiszervezésre és a létszámcsökkentésre

Molnár Emese - 2016. március 1. 15:38

Ezt hangsúlyozta Mucsi Zoltán, a Dunaferr-Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a február 29-én kiadott közleményben.

Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője a Dunaferr Magazinnak adott interjújában arról beszélt, hogy a Dunaferr továbbra is stabil, amit az utóbbi években végrehajtott szerkezetváltás tett lehetővé. De az acélipar szempontjából 2016 nagyon nehéz év lesz, a recesszió folytatódik, az elkövetkezendő néhány hónap kritikus lesz. Mint mondta, az ISD Dunaferr problémáit rövid-, közép- és hosszútávon kell vizsgálni. „Rövid távon az a legfontosabb, hogy kellő mértékű likviditással rendelkezzünk a maximális termelési kapacitás fenntartásához. Középtávon a Dunaferrnek végre kell hajtania a szükséges stratégiai beruházásokat versenyképessége megőrzéséhez. Hosszú távon meg kell oldanunk az olyan, környezetvédelemmel kapcsolatos problémákat, mint a CO2-kibocsátás”. A II-es nagyolvasztó átépítését elvégzik, noha jelen állás szerint gazdasági szempontból nem tűnik megalapozottnak a két nagyolvasztó működtetése, de felkészülnek a kedvezőbb piaci változásokra. „A Meleghengermű mo­dernizálása elsődleges fontosságú az acéltermékeink mennyiségének és minőségének szempontjából is, miközben a Kokszolóműben szükséges beruházások célja, hogy megszilárdítsa helyzetünket Európa kokszpiacán”- mondta Evgeny Tankhilevich. Ám beszélt arról is, hogy folytatni kell az úgynevezett reorganizációs folyamatot, és további létszám-optimalizálás, kiszervezés várható, főként az adminisztratív területen. Hogy konkrétan mely területeket, és számszerűen hány vasműs dolgozót érinthet, nem tudni. A cégvezető szerint erre sajnos szükség lesz. „Ez most az az időszak, amikor nemcsak a Dunaferr jövője van veszélyben, hanem a teljes európai acélgyártásé. Sajnos, ilyen időszakokban áldozatokat kell hoznunk a jövő érdekében.”

A Vasas Szakszervezet ésszerűtlennek tartja a további létszámcsökkentést, amely szerintük sok helyen csak megnehezíti, olykor lehetetlenné teszi a rendeltetésszerű működést, és a Dunaferr hatékonyságát nem, vagy csak csekély mértékben segítené elő. Mint írták, egy-két kivételtől eltekintve nem látják a tényleges, a vasmű működését előre vivő fejlesztéseket, beruházásokat, s nem látják a korszerű technológiák belépését. A munkavállalóktól azt kérték, lépjenek fel közösen a tőketulajdonosokkal szemben akár demonstrációval, akár sztrájkkal, és ha kell, akár az orosz nagykövetség elé is vonulnak.

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.