Felülvizsgálják a Nemzeti alaptantervet?

doszerk - 2016. március 12. 17:41

Megvan a szándék a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára, és abban is egyetértés mutatkozik, hogy nagyobb mozgásteret kell adni a tanároknak és a tantestületeknek a tantervi szabályozásban - hangsúlyozta a Magyar Idők szombati számában megjelent interjúban az oktatási államtitkár.

Palkovics László kiemelte: a tiltakozók képviselőivel is tárgyalnak, ezzel együtt ismét leszögezte: a gyermek nem lehet játékszer ebben az ügyben.

A köznevelési kerekasztalban külön munkacsoport foglalkozik a nemzeti alaptantervvel. Ezzel kapcsolatban az államtitkár kifejtette: nincs sok értelme önmagában a lexikális ismeretanyag csökkentéséről beszélni, a legfontosabb, hogy milyen készségeket, képességeket kell fejleszteni. Náray-Szabó Gábor akadémikusra hivatkozva az államtitkár azt mondta, hogy 2017 végéig meg lehet oldani a feladatot.

Palkovics László azt is elmondta, hogy az önkormányzatokat a kerekasztal ülésén megkérdezték a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról (Klik), s mindhárom önkormányzati szervezet azt mondta: jónak tartja az állami fenntartást.

Megjegyezte azt is, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának követelései között sem szerepel a Klik megszüntetése.

Hozzátette: azt az igényt, hogy a jelenleginél komolyabb összeggel jelenjenek meg a működtetésben, teljesen elfogadhatónak tartja.

Emellett Palkovics László szerint rendezni kell a fenntartói-működtetői viszonyt is, hogy kihez milyen feladatok tartoznak, s azt is hangsúlyozta, hogy az iskolaigazgatók "főnöki mivoltát" mindenképpen erősíteni kell.

Az oktatási államtitkár a tiltakozók követeléseiről úgy vélekedett, "van egy sajátos forradalmi romantikája annak, hogy március 15. előtt megfogalmazunk 12 pontot".

Kiemelte: a platform követeléseivel is foglalkoznak a kerekasztal munkacsoportjai. "Mi mindenkivel leülünk tárgyalni" - szögezte le az államtitkár, kifejtve: a Köznevelési Kerekasztal az erre szolgáló szakmai fórum, ahová továbbra is várják a szakszervezeteket és a tiltakozó mozgalom képviselőit is.

Palkovics Lászlót, arról a zuglói tanárnőről is kérdezték, aki tiltakozását azzal fejezi ki, hogy nem értékeli gyerekeket. Az államtitkár azt mondta: ebben az esetben az iskolaigazgatónak és a tankerületi igazgatónak kell eljárni, és meg kell szüntetni a jogviszonyát, mert a munkaköri leírásában szerepel, hogy értékelnie kell a gyerekeket. Ha nem teszi, fegyelmi vétséget követ el - szögezte le az államtitkár, hozzátéve: "a gyermek nem lehet játékszer ebben az ügyben".

Az államtitkár szerint ha a tiltakozás a szakmai problémák megoldásáért van, akkor a gyerekek, a pedagógusok, iskolák gondjainak megoldódásával el kell csendesedniük ezeknek az akcióknak. Emellett maradhatnak olyan elvi ügyek, amelyek már politikai kérdésnek minősülnek, de akkor ez a mozgalom már nem az oktatásról szól - fejtette ki Palkovics László.

-OPH-

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.