Dunaújváros Hetilap

Időközi választás - Fontos tudnivalók

Molnár Emese - 2016. március 7. 18:11

Jogerőre emelkedett ma délután a Helyi Választási Bizottság pénteki határozata, amelyben 2016. június 5-re tűzték ki az időközi választás időpontját a 4-es számú választókerületben.

Pálfi-Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivője arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a döntés ellen március 7-én 16 óráig lehetett benyújtani fellebbezést, azonban ilyet nem történt, így jogerőre emelkedett a döntés.

Íme néhány fontosabb dátum a választásig:

Április 8-ig a Nemzeti Választási Iroda értesítőt küld minden érintett körzetlakónak a szavazóköri névjegyzékbe vételéről, tájékoztatják a szavazásra jogosult állampolgárokat a választásról, és hogy mely szavazókörben lehet voksolniuk.

Április 11-én közli a Helyi Választási Iroda azt, hogy hány ajánlás szükséges a jelöltállításhoz. Ezt a központi névjegyzék április 8-i adatai alapján határozzák majd meg. A legutóbbi választáson a nyilvántartásban szereplők legalább 1 százalékának érvényes ajánlása kellett a jelöltállításhoz.

Április 18-tól adja át a Helyi Választási Iroda a jelöltállításhoz szükséges ajánlóíveket az igénylőknek. Az átadás előtt ezeket az ajánlóíveket sorszámmal és hitelesített bélyegzővel látják el, amelyekről maradéktalanul el kell számolniuk az igénylőknek. A hiányzó lapokra bírságot szabhat ki a bizottság. Azt a jelölő szervezetet, amely jelöltet kíván indítani, a választás kitűzését követően jelölő szervezetként be kell jelenteni a helyi választási bizottság elnökénél.

Április 16-tól június 5-én 19 óráig tart a kampányidőszak.

Május 2-án 16 óráig kell az ajánlóíveket leadni a választási irodára, és ezzel együtt, ez a határideje a jelöltállításnak is.

Június 3-án 16 óráig kell a mozgóurna iránti kérelmeket leadni a választási irodára (a szavazás napján ezeket 15 óráig kell eljuttatni a szavazatszámláló bizottsághoz).

Június 5-én 6-19 óra között lehet voksolni a választásra jogosult polgároknak a megadott szavazókörökben.

 

Mely területet érinti?

A 4-es számú egyéni választókerült összesen öt szavazókörből áll össze (6-os, 13-as, 14-es, 15-ös és 17-es).

Ez az öt szavazókör pedig a következő házakat érinti: Erkel kert 16-21-ig, a teljes Liszt Ferenc kert, Vasmű út 16. páros végig, a teljes Vigadó tér, Apáczai Csere János út páros 4., 6., a teljes Domanovszky Endre tér, Martinovics Ignác utca 1-13-ig, 13/a., 13/b. páratlan, Váci Mihály utca 8-tól páros végig, Apáczai Csere János út 5., 7. páratlan, Apáczai Csere János út 9. folyamatos, Római körút 2-6-ig páros, Váci Mihály utca 2-6-ig páros, Váci Mihály utca páratlan 1-11-ig, Római körút páratlan 1-7-ig, 9/a., 9/b., 9/c., 9/d., 11-15-ig páratlan, Vasmű út 59-től páratlan végig, Vasmű út 43-57-ig páratlan.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.