Dunaújváros Hetilap

Varga Mihály: 25 százalékos áfa a hosszú távú cél

doszerk - 2016. április 22. 15:33

A nemzetgazdasági miniszter szerint magas a 27 százalékos áfa, csökkentésére azonban nincs szabad forrás a jövő évi költségvetésben, a kormány hosszú távú szándéka az áfa felső kulcsának 25 százalékra, vagy az alá csökkentése.

Varga Mihály a Figyelő hetilap csütörtökön megjelent számában úgy fogalmazott: a kormány adófilozófiájának alapja, hogy a jövedelmeket minél kevésbé adóztassa, a fogyasztási pedig adókat szinten tartsa.

Az egyszámjegyű személyi jövedelemadóra tett kormányfői ígéret teljesíthetőségével kapcsolatos kérdésre azt mondta: az idei és a jövő évi gazdasági teljesítményen múlik, hogy mekkora lépést lehet tenni ebbe az irányba. Reményét fejezte ki, hogy még 2020 előtt lehetőség lesz az szja ilyen mértékű csökkentésére, utalva arra, hogy a büdzsében jövőre 600 milliárd forint elkölthető többletjövedelem keletkezik, amiből elvileg megvalósítható lenne a lépés.

A konvergencia program készülő módosításában a miniszter szerint nem kell sok mindent átírni, "talán az adósságszámon kell igazítani". Megjegyezte, hogy az adósságszint már most sem lenne akadálya az euró bevezetésének, hiszen Brüsszel nem ragaszkodik a 60 százalékos mértékhez, ha csökkenő pályán van az adósság.

Arra a felvetésre, hogy az euró bevezetéséről még gondolkodás sincs a kormányon belül, kijelentette: "sokat gondolunk rá, még ha nem is beszélünk róla". Kifejtette: vannak országok, amelyek védettséget remélnek ettől a lépéstől, mint Oroszország egyes szomszédai, azonban Magyarországnak nincs miért kapkodnia. "Megítélésem szerint ezzel a kérdéssel érdemben leghamarabb az évtized vége felé foglalkozunk" - fogalmazott.

Szólt arról is: Brüsszel kifogásolja, hogy túl magas az uniós források 50 százalékos megelőlegezése Magyarországon, mert emiatt visszaélések lehetnek. Ennek megelőzésére szoros monitorozást vezetnek be, és a tapasztalatok alapján, akár a korábbi kifizetési rend visszaállítására is javaslatot tehetnek a kormánynak - mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter szerint 2017 közepéig kiírják a pályázatot az összes uniós forrásra a jelenlegi ciklusban, de ez nem jelenti még az összes forrás lehívását, hiszen annak üteme attól is függ, hogy Brüsszel mekkora összeget tart vissza kifizetési problémák, vitatott tételek miatt.

-MTI-
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.