Dunaújváros Hetilap

Varga Mihály: 25 százalékos áfa a hosszú távú cél

doszerk - 2016. április 22. 15:33

A nemzetgazdasági miniszter szerint magas a 27 százalékos áfa, csökkentésére azonban nincs szabad forrás a jövő évi költségvetésben, a kormány hosszú távú szándéka az áfa felső kulcsának 25 százalékra, vagy az alá csökkentése.

Varga Mihály a Figyelő hetilap csütörtökön megjelent számában úgy fogalmazott: a kormány adófilozófiájának alapja, hogy a jövedelmeket minél kevésbé adóztassa, a fogyasztási pedig adókat szinten tartsa.

Az egyszámjegyű személyi jövedelemadóra tett kormányfői ígéret teljesíthetőségével kapcsolatos kérdésre azt mondta: az idei és a jövő évi gazdasági teljesítményen múlik, hogy mekkora lépést lehet tenni ebbe az irányba. Reményét fejezte ki, hogy még 2020 előtt lehetőség lesz az szja ilyen mértékű csökkentésére, utalva arra, hogy a büdzsében jövőre 600 milliárd forint elkölthető többletjövedelem keletkezik, amiből elvileg megvalósítható lenne a lépés.

A konvergencia program készülő módosításában a miniszter szerint nem kell sok mindent átírni, "talán az adósságszámon kell igazítani". Megjegyezte, hogy az adósságszint már most sem lenne akadálya az euró bevezetésének, hiszen Brüsszel nem ragaszkodik a 60 százalékos mértékhez, ha csökkenő pályán van az adósság.

Arra a felvetésre, hogy az euró bevezetéséről még gondolkodás sincs a kormányon belül, kijelentette: "sokat gondolunk rá, még ha nem is beszélünk róla". Kifejtette: vannak országok, amelyek védettséget remélnek ettől a lépéstől, mint Oroszország egyes szomszédai, azonban Magyarországnak nincs miért kapkodnia. "Megítélésem szerint ezzel a kérdéssel érdemben leghamarabb az évtized vége felé foglalkozunk" - fogalmazott.

Szólt arról is: Brüsszel kifogásolja, hogy túl magas az uniós források 50 százalékos megelőlegezése Magyarországon, mert emiatt visszaélések lehetnek. Ennek megelőzésére szoros monitorozást vezetnek be, és a tapasztalatok alapján, akár a korábbi kifizetési rend visszaállítására is javaslatot tehetnek a kormánynak - mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter szerint 2017 közepéig kiírják a pályázatot az összes uniós forrásra a jelenlegi ciklusban, de ez nem jelenti még az összes forrás lehívását, hiszen annak üteme attól is függ, hogy Brüsszel mekkora összeget tart vissza kifizetési problémák, vitatott tételek miatt.

-MTI-
 

A rovat további hírei: Közélet

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el.