Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

„Nyeregbe, magyar!”

Pálinkás István - 2016. május 4. 10:25

Vetítéssel egybekötött könyvbemutatót rendeznek ma 17 órakor az MMK-ban délután. Kabarcz Zoltán könyve egyenesen Csíksomlyóba visz bennünket. Lehet ez akár szimbolikus, akár valóságos utazás is, amelynek lényege nem csak Pünkösd közelsége, de a magyarok együvé tartozása is erős ihletet kölcsönöz.

Főleg akkor, ha a könyvben dunaújvárosi illetőségű hölgy, Gubánné Pintér Annamária is megszólal, aki azóta munkatársa is lett a szerzőnek:

- Nagyon régóta motoszkált már bennem, hogy Csíksomlyóba el kell menni. Lehet, hogy lelki töltésért, lehet, hogy válaszkeresésért, a jó társaság miatt, fogadalom miatt. Lehet, hogy azért, mert külföldi rokonaival akar találkozni valaki. Annyi fajta emberrel találkoztunk a vonaton, hogy az már magában élmény volt. A Keletiből, péntek hajnalban induló vonat a Győrből érkező Székely gyors és a Csíksomlyói expresszt összekapcsolva, 486 méter hosszú szerelvénnyé változik. Én a Mátyás-király emlékévben mentem, hajnalban megáldják a vonatot. A világ minden részéből érkeznek. Az Amerikából érkező barátnőmmel (az amerikai református püspök feleségével) ültünk be a vonatba, s ott találkoztunk Kabarcz Zoltánnal. Csak írogatott, egy másik filmet készített, a negyedik Csángó földre ment, de jöttek Kanadából, Mátészalkáról. Amikor beül az ember ebbe a vonatba, egy újkori zarándokútra, egy óriási ismerkedés alanyává válik. Mire megérkezünk, barátságok születnek, s mire visszaérünk, olyan hangulat van a vonatban, hogy a zarándoklat emberi élő kapcsolatokká válik. Amikor másodszorra mentünk legalább hétszázezer ember ment a nyeregbe, s a tömeg hömpölyögve, méltósággal viszi az embert.

A könyv méltó mementója, szellemi és kulturális emléktára a Csíksomlyói zarándoklatnak. Olyannyira, hogy a világhírű szívsebész Papp Lajos írt hozzá előszót, mintegy kimondva mindazt, ami miatt minden évben többen mennek és maradnak meg barátságok:

„Aki a könyvet elolvassa, közelebb kerül Csíksomlyó titkának megfejtéséhez és megérzi a magyarokban szunnyadó ősi erőt. Megérti, hogy miért voltunk, vagyunk és leszünk egyre többen évről évre, számban sokasodva, lélekben erősödve Csíksomlyó nyergében és a Kárpát-Haza keleti határán.”  

A rovat további hírei: Kultúra

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!