Dunaújváros Hetilap

Egyedülálló műtéti eljárás a dunaújvárosi kórház szemészetén

doszerk - 2016. június 28. 12:26

Az országban először végzett endoszkópos vitrectomia műtéteket a Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztályán dr. Radó Gábor szemsebész. Az egyedülálló beavatkozásnak köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta  nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

Különleges szemműtéteket hajtottak végre hazánkban először a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztályán: endoszkóp segítségével olyan területet is láthatóvá tettek a szemsebész számára, amelyet eddig nem tudtak vizualizálni. A június 23-án végrehajtott egyedülálló beavatkozásnak köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta  nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

Az egyedi technikájú, szembe vezetett optikával végrehajtott műtéteket az új eljárásokat kereső dr. Radó Gábor, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent László és Szent István Kórház szemészeti osztályvezető főorvosa, a mikrosebészeti eljárások specialistája végezte el. A beavatkozások kulcseszköze egy ritka szemészeti endoszkóp: a főorvos tudomása szerint a közép-kelet-európai térségben mindössze két gépet használnak, ezekből az egyiket sikerült bevetni a dunaújvárosi műtétekhez. A műszer nem az eddig alkalmazott hagyományos módon, vagyis a szaruhártyán, pupillán keresztül vizualizálja a szem hátsó területeit a szemsebész számára, hanem endoszkóppal, amivel gyakorlatilag mindent láthat a sebész. Ráadásul a szemnek van egy olyan szerve, ami csak ezzel az optikával válik láthatóvá: ez pedig a sugártest, aminek a szemnyomás szabályozásában van döntő szerepe. A sugártesten direkt módon műtétet végezni csak ezzel a műszerrel lehet, és most először Magyarországon három betegen is alkalmazta dr. Radó Gábor a műtéti eljárást: a szembe vezetett optikának köszönhetően a csarnokvíztermelést akadályozó gyulladásos hártyát le tudta húzni. Két másik beteg esetében épp ellenkezőleg: a csarnokvíztermelést csökkenteni kellett, ami a sugártest direkt lézerezésével érhető el. A műtét másnapján valamennyi operált szem békés volt.

Dr. Radó Gábor (Képek forrása: pantaleon.hu)

Korábbi tapasztalatai is ezt erősítik: az így műtött szem másnap totálisan békés, szemben a kívülről lézerezettel, amely még izgatott állapotban van. Ez a különbség nagyon fontos a szem további sorsa szempontjából is, hiszen miután a szem visszanyeri természetes feszülését, lehetővé válnak további látásjavító műtétek a betegek számára.

A dunaújvárosi szemészeti osztály egyik specialitása a vitrectomia vagy más néven üvegtest sebészet. Mint dr. Sebestyén Margit osztályvezető főorvos elmondta, a térségben egyedül itt végeznek ilyen beavatkozásokat, így regionális ellátóhelynek tekinthető az osztály: Fejér, Bács-Kiskun, Tolna megyéből ide járnak a betegek műtétre. Dr. Radó Gábor szerint a dunaújvárosi kórházban ideálisak a körülmények, nagyon jól felszerelt szemészeti osztállyal rendelkezik az intézmény, amelynek főigazgatója, dr. Mészáros Lajos nyitott volt a kezdeményezésére, felismerte a beavatkozás jelentőségét, és támogatta a szemészeti osztály törekvését a betegek minél magasabb színvonalú ellátása érdekében.

Forrás: Szent Pantaleon Kórház

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.