Dunaújváros Hetilap

Egyedülálló műtéti eljárás a dunaújvárosi kórház szemészetén

doszerk - 2016. június 28. 12:26

Az országban először végzett endoszkópos vitrectomia műtéteket a Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztályán dr. Radó Gábor szemsebész. Az egyedülálló beavatkozásnak köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta  nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

Különleges szemműtéteket hajtottak végre hazánkban először a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szemészeti osztályán: endoszkóp segítségével olyan területet is láthatóvá tettek a szemsebész számára, amelyet eddig nem tudtak vizualizálni. A június 23-án végrehajtott egyedülálló beavatkozásnak köszönhetően három olyan beteg nyerheti vissza részlegesen a látását, akik évek óta  nem látnak különböző szembetegségeik miatt.

Az egyedi technikájú, szembe vezetett optikával végrehajtott műtéteket az új eljárásokat kereső dr. Radó Gábor, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent László és Szent István Kórház szemészeti osztályvezető főorvosa, a mikrosebészeti eljárások specialistája végezte el. A beavatkozások kulcseszköze egy ritka szemészeti endoszkóp: a főorvos tudomása szerint a közép-kelet-európai térségben mindössze két gépet használnak, ezekből az egyiket sikerült bevetni a dunaújvárosi műtétekhez. A műszer nem az eddig alkalmazott hagyományos módon, vagyis a szaruhártyán, pupillán keresztül vizualizálja a szem hátsó területeit a szemsebész számára, hanem endoszkóppal, amivel gyakorlatilag mindent láthat a sebész. Ráadásul a szemnek van egy olyan szerve, ami csak ezzel az optikával válik láthatóvá: ez pedig a sugártest, aminek a szemnyomás szabályozásában van döntő szerepe. A sugártesten direkt módon műtétet végezni csak ezzel a műszerrel lehet, és most először Magyarországon három betegen is alkalmazta dr. Radó Gábor a műtéti eljárást: a szembe vezetett optikának köszönhetően a csarnokvíztermelést akadályozó gyulladásos hártyát le tudta húzni. Két másik beteg esetében épp ellenkezőleg: a csarnokvíztermelést csökkenteni kellett, ami a sugártest direkt lézerezésével érhető el. A műtét másnapján valamennyi operált szem békés volt.

Dr. Radó Gábor (Képek forrása: pantaleon.hu)

Korábbi tapasztalatai is ezt erősítik: az így műtött szem másnap totálisan békés, szemben a kívülről lézerezettel, amely még izgatott állapotban van. Ez a különbség nagyon fontos a szem további sorsa szempontjából is, hiszen miután a szem visszanyeri természetes feszülését, lehetővé válnak további látásjavító műtétek a betegek számára.

A dunaújvárosi szemészeti osztály egyik specialitása a vitrectomia vagy más néven üvegtest sebészet. Mint dr. Sebestyén Margit osztályvezető főorvos elmondta, a térségben egyedül itt végeznek ilyen beavatkozásokat, így regionális ellátóhelynek tekinthető az osztály: Fejér, Bács-Kiskun, Tolna megyéből ide járnak a betegek műtétre. Dr. Radó Gábor szerint a dunaújvárosi kórházban ideálisak a körülmények, nagyon jól felszerelt szemészeti osztállyal rendelkezik az intézmény, amelynek főigazgatója, dr. Mészáros Lajos nyitott volt a kezdeményezésére, felismerte a beavatkozás jelentőségét, és támogatta a szemészeti osztály törekvését a betegek minél magasabb színvonalú ellátása érdekében.

Forrás: Szent Pantaleon Kórház

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.