Átadták a II-es kohót, a vasmű újra teljes kapacitással üzemel

Molnár Emese - 2016. július 25. 16:01

A mintegy fél éves felújítási munkálatok után hivatalosan is felavatták a II-es kohót, a Dunaferr teljes kapacitással üzemel.

Az avatási ünnepségen jelen volt többek között Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Gorkov Sergey, a Vnesheconom Bank elnöke, Evgeny Tankhilevich, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetője, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő.

Evgeny Tankhilevich a felújítás jelentőségét hangsúlyozta beszédében, amely meghatározza a gyár további működését. Mint mondta, annak ellenére készülhetett el a felújítás, hogy még mindig nehéz a vállalat pénzügyi helyzete, valamint az Oroszországgal szembeni szankciók is hatással vannak rá.

Minden nehézség ellenére azt látjuk, hogy a magyar nyersvaskohászat új erőre kap. Ez még csak a kezdet, a meleghengerműben is lesznek felújítások, amely a Dunaferr számára elérhetővé teszi, hogy kisebb megrendeléseket is teljesíthessünk, és elérjük az évi mintegy kétmillió tonna gyártást- mondta a cégvezető. Köszönetét fejezte a dolgozóknak, a beszállítóiknak, és mindazoknak, akik hittek bennük. Hozzátette, a kohó felújításával sok évre garantálták a munkahelyeket. Fontos szereplői kívánnak lenni a hazai infrastruktúrának, és továbbra is részt vesznek a város és a régió életében.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy csak az az ország tud erős és versenyképes lenni, amelynek erős és versenyképes ipara van.

- 2010-ben elhatároztuk, hogy erős ipart adunk az országnak. Ez nem csak az új ipari beruházások bevonását, betelepítését jelenti, hanem a meglévő, nagy hagyományokkal bíró vállalatok segítését is, hogy megállják a helyüket a piacon.

Hozzátette, az elmúlt években 24,3 százalékkal nőtt az ipari termelés. Idén májusban 9,2 százalékkal magasabb ez a szám a tavalyihoz képest.  Arról is beszélt, hogy az egyik legnagyobb ipari vállalat, a kohászat letéteményese a Dunaferr, amelynek beruházásokra van szüksége ahhoz, hogy versenyképes legyen az európai piacon. Egyre fontosabb beszállítói szerepet tölt be a vállalat az autóiparban. Szijjártó Péter hangsúlyozta, a paksi atomerőmű bővítésében is számítanak a Dunaferr beszállítói munkájára.

A Dunaferr közvetlenül 5361 embernek ad munkát, közvetve és közvetlenül pedig mintegy 12 ezer embernek biztosít megélhetést. A miniszter arról is beszélt, hogy Magyarország számára mindig is fontos volt az EU és Oroszország egymás tiszteletén, párbeszéden alapú kapcsolatának helyreállítása. Hangsúlyozta, Magyarország mindent megtesz a nemzetközi jog tiszteletben tartásával a kapcsolat helyreállítása érdekében, hogy az orosz nyersanyag és az európai technológia megtalálja egymást.

Szijjártó Péter elmondta, a délelőtti kohó-átadás után tárgyalóasztalhoz ülnek többek között a Vnesheconom Bank elnökével, ahol a magyar-orosz gazdasági együttműködésről, a Dunaferr jövőjéről is beszélnek.

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.