Dunaújváros Hetilap

Pecsét István gyógykezelése - Újabb összefogásra lesz szükség

Pálinkás István - 2016. július 18. 7:51

Több időt marad Kínában, a Fuda Tumorközpontban Pecsét István, meghosszabbították az ott tartózkodását egy újabb kezelés miatt- erről tájékoztatta szerkesztőségünket a fiatalember.

Pecsét István arról számolt be, hogy megkezdték feltárni az áttétes rákot.

- Az áttét az alsó gyűjtőér (vena cava inferior, rövidítve VCI) felső szakaszán is megjelent. Az a hely, ahová a tíz darab Jód 125 radioaktív titánkapszulát ültették. Úgy tűnik, hogy ott ezt az áttétet leoltották. Ugyanennek az érnek az alsó szakaszán, amit tavaly célzottan sugaraztak, visszajött az áttét, ezzel is kell valamit kezdeni. Szerintük ugyanakkor ez a teljes alsó gyűjtőér (májkapugyűjtőérnél kezdődve tart a mellkason felfelé, egészen a felső gyűjtőérig) fertőzött lehet, áttétekkel. Az látszik most a vizsgálati felvételeken, hogy azokon a részeken, ahol már sok mindent csináltak, visszajött az áttét. Azt mondták, hogy van az úgynevezett NK-terápia, ami esetemben nagyon jó lenne. Ez kilencven százalék feletti hatékonysággal teszi a dolgát. Jobb, mint a kriosebészet, mert esetemben ott a májkapugyűjtőér, amin már sokat dolgoztak, és nem szeretnék egy újabb operációval bolygatni, így elvetették a kriosebészeti beavatkozást. Az NK-sejteket viszont a fehérvérsejtekből nyerik ki.

Ezeket juttatják nagy számban az áttéthez, hogy a rák ellen ezek a sejtek dolgozzanak. Ezekből a sejtekből nincsen nagyszámú állomány az emberi szervezetben, mesterségesen tudják a vérből megsokszorosítani. Mivel transzplantált személynél még nem csináltak ilyet, jött az újabb kérdés:

- Az orvosok azt mondták, papírforma szerint jól működik, de én vagyok az első olyan betegük, aki májtranszplantált. Az NK-terápia 19 ezer jüan (850 ezer forint), plusz 4500 jüan további költséget jelent a sejttenyésztés, a vérvizsgálat, az eszközök és egyebek. Kérdezték, hogy bevállalom-e. Szerintük jó lesz, és mivel nincsen tapasztalatuk ilyen eset felállásában, elsőként nálam végeznék el, ezért elengedik a 19 ezer jüant, és hat kezelést javasoltak.

Meghűlt benned minden vér, jól gondolom?

- Mivel végigrágtuk az összes kezelési lehetőséget, bevállaltam. Jövő héten kezdik el az első beavatkozást. Tizenkét naponként kapom meg az újabb kezelést, összesen hatot. Azt várják, hogy sikeres lesz. Mivel bevállalom, úgy fogalmaztak, „kemény srác” vagyok, ezért az NK-sejtek tenyésztését nem számolják fel, csak a többit. A beavatkozás miatt még három hónapot itt leszek Guangzhouba. Mivel úgyis itt leszek, megbeszéltük azt is, hogy az alsó gyűjtőérrel mit kellene csinálni, hogy más áttét ne jöjjön vissza, és sikeres legyen a gyógykezelés. Tehát, ennek az érnek a felső szakaszára megkaptam a beültetést, az jó. Az alsó szakaszon megkapom az NK-sejteket, sokszorosító hadseregként, akkor szétverik a daganatos részt mindenféle kézi beavatkozás nélkül.

Erről is tájékoztattak, hogy mivel jár?

- Persze, mondták, hogy számoljak majd azzal az eshetőséggel, miszerint kúszok-mászok, kihullik a hajam, hányhatok, fogyhatok tőle. Mondtam, ezzel tisztában vagyok, mert tavaly végig csináltam. Mondták, ez még öt-hat alkalom, mert kéthetente adhatják.

Megérkezett a szövetmintád is Magyarországról Kínába.

- Erre is azt mondták, hogy elsőként hoztam külföldről szövettani mintát, ami óriási kooperációval, koordinációval járt. A Fuda Tumorközpontban azt is mondták, megérkezett hozzájuk ez a magyar fiatalember és teljesen felbolygatta az ügymenetüket, de ez tetszik nekik, mert pluszt hozott, amivel hozzájárul a sikeresebb működéshez. Az egyeztetések után tehát itt vannak Guangzhou városában a szövettani mintáim, a jövő héten kezdődhet a teljes DNS-frakcionálás. A célzott kemoterápia folyamán csövet tudnak elhelyezni a VCI alsó szakasznál, ahogy ugyanennek az érnek a felső szakasznál is. Ezek a csövek, leegyszerűsítve, félúton találkoznak, oda kapnám a 80 százalékos kemoterápiát, amely kipucolná teljesen a VCI régiót.

Természetesen dr. Bozsits Attilát, a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány sikerrel véghezvitt gyűjtési akciójának tagját értesítette elsőként Pecsét István, mert mindazonáltal, hogy magasabb lesz a költség, arra is számolnia kell, hogy az ott kint lévő barátjának már munkába kell állnia. Haza kell utaznia, viszont valakit mindenképpen szeretne helyette az angol nyelv segítsége miatt, valamint a célzott kemoterápia mellékhatása könnyebb elviselésének érdekében is.

- Arra kértem Bozsits Attilát, tiszteletben tartva mindenki eddigi aggódását, legyen kedves újraaktivizálni egy utolsó gyűjtést. Valahogyan oldjuk meg egy utolsó kampánnyal. Biztató választ kaptam tőle. Tudom, hogy mindenki toleranciája véges, de ezt még bevállalom én is.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.