Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Büszkék vagyunk a Vasasra!"

Molnár Emese - 2016. augusztus 31. 17:32

Több fellépés és egy nemzetközi össznépművészeti fesztivál után sajtótájékoztatón értékelték a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes eddigi eredményeit, sikereit, melyen részt vett Cserna Gábor, városunk polgármestere is.

-Büszkék vagyunk a Vasasra, akik egy új irányba haladnak, kiléptek a város határain és a nemzetközi porondon ismét bemutatkoztak- ezzel kezdte a sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester.

Mint mondta, a háttérmunkához, a felkészüléshez kellő terepet biztosít a táncosoknak az MMK, és az önkormányzat is segíti a csapatot a lehetőségeihez mérten. Tavaly kettő, idén már négymillió forint támogatást nyújtottak a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítványnak (a közművelődési pályázaton felül). Első körben új táncosruhák, tárgyi eszközök vásárlásra fordították a pénzt, idén pedig már több fellépést, tánctalálkozót is meg tudtak valósítani. Többek között elkészült az együttes saját honlapja, a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor középdöntőjében egy élőzenekart tudtak biztosítani a csapatnak, nyári tábort szerveztek a táncosoknak, valamint tánctalálkozók és a krakkói össznépművészeti fesztiválon való részvétel költségeihez is hozzá tudtak járulni a támogatásból. A polgármester az önkormányzat további támogatásáról biztosította az együttest, lehetőségeikhez mérten segítik őket jövőre is. A sajtótájékoztatón Cserna Gábor felajánlotta a Vasas alapítványának, hogy az önkormányzati tulajdonú, a DVG Zrt. által üzemeltetett balatonkenesei üdülőben táborozhassanak a táncosok.

A Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes szakmai vezetője Szőke Genovéva és Suplicz Mihály, rajtuk kívül Thuróczy Rita és Pásztor Máté tanárok foglalkoznak öt csoportban mintegy százhúsz táncossal. Az együtteshez csatlakozott Gáspár Gergely, akinek feladata a Vasas menedzselése, a lehetőségek, fellépések feltérképezése.

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítványt elsősorban a lelkes szülők koordinálják, többek között az alapítvány elnöke, Horváth Attila, aki köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak és a polgármesternek, amiért a táncosok mögé álltak, és segítik őket. Mint mondta, ha van egy ilyen, a várossal egyidős, nagy múltú csapat, akkor jövőt is csinálnak neki. Ezért mertek nagyot álmodni, kiléptek a város határán, hogy a nemzetközi porondon is megmutassák magukat, ahogy volt erre példa az együttes eddigi történetében is.

Orgovány Zoltán, az alapítvány kuratóriumi tagja arról beszélt, hogy két és fél évvel ezelőtt egybecsengett a városvezetés és az alapítvány elképzelése, és erős közösségé alakul a Vasas. Szeptember 25-én egy Vasas tánctalálkozót szerveznek, december 17-én kerül sor a már hagyományos karácsonyi gálára a Bartók színházban. Januárban szintén egy nagyszabású gálára készülnek, hiszen jövőre ünnepelheti a Vasas táncegyüttes fennállásának 65. évfordulóját.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!