Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Büszkék vagyunk a Vasasra!"

Molnár Emese - 2016. augusztus 31. 17:32

Több fellépés és egy nemzetközi össznépművészeti fesztivál után sajtótájékoztatón értékelték a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes eddigi eredményeit, sikereit, melyen részt vett Cserna Gábor, városunk polgármestere is.

-Büszkék vagyunk a Vasasra, akik egy új irányba haladnak, kiléptek a város határain és a nemzetközi porondon ismét bemutatkoztak- ezzel kezdte a sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester.

Mint mondta, a háttérmunkához, a felkészüléshez kellő terepet biztosít a táncosoknak az MMK, és az önkormányzat is segíti a csapatot a lehetőségeihez mérten. Tavaly kettő, idén már négymillió forint támogatást nyújtottak a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítványnak (a közművelődési pályázaton felül). Első körben új táncosruhák, tárgyi eszközök vásárlásra fordították a pénzt, idén pedig már több fellépést, tánctalálkozót is meg tudtak valósítani. Többek között elkészült az együttes saját honlapja, a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor középdöntőjében egy élőzenekart tudtak biztosítani a csapatnak, nyári tábort szerveztek a táncosoknak, valamint tánctalálkozók és a krakkói össznépművészeti fesztiválon való részvétel költségeihez is hozzá tudtak járulni a támogatásból. A polgármester az önkormányzat további támogatásáról biztosította az együttest, lehetőségeikhez mérten segítik őket jövőre is. A sajtótájékoztatón Cserna Gábor felajánlotta a Vasas alapítványának, hogy az önkormányzati tulajdonú, a DVG Zrt. által üzemeltetett balatonkenesei üdülőben táborozhassanak a táncosok.

A Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes szakmai vezetője Szőke Genovéva és Suplicz Mihály, rajtuk kívül Thuróczy Rita és Pásztor Máté tanárok foglalkoznak öt csoportban mintegy százhúsz táncossal. Az együtteshez csatlakozott Gáspár Gergely, akinek feladata a Vasas menedzselése, a lehetőségek, fellépések feltérképezése.

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítványt elsősorban a lelkes szülők koordinálják, többek között az alapítvány elnöke, Horváth Attila, aki köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak és a polgármesternek, amiért a táncosok mögé álltak, és segítik őket. Mint mondta, ha van egy ilyen, a várossal egyidős, nagy múltú csapat, akkor jövőt is csinálnak neki. Ezért mertek nagyot álmodni, kiléptek a város határán, hogy a nemzetközi porondon is megmutassák magukat, ahogy volt erre példa az együttes eddigi történetében is.

Orgovány Zoltán, az alapítvány kuratóriumi tagja arról beszélt, hogy két és fél évvel ezelőtt egybecsengett a városvezetés és az alapítvány elképzelése, és erős közösségé alakul a Vasas. Szeptember 25-én egy Vasas tánctalálkozót szerveznek, december 17-én kerül sor a már hagyományos karácsonyi gálára a Bartók színházban. Januárban szintén egy nagyszabású gálára készülnek, hiszen jövőre ünnepelheti a Vasas táncegyüttes fennállásának 65. évfordulóját.

A rovat további hírei: Kultúra

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.