Mesevárból Aranyalma

Vass Ádám - 2016. augusztus 12. 8:13

A Szivárvány és a Bóbita Tagóvodában tartanak ügyeletet a nyáron, mintegy nyolcvan kisgyermekre vigyáznak augusztusban. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője elmondta, ennél sokkal többen jelentkeztek, de sokszor problémát okoz számukra, hogy a jelentkezés ellenére mégsem hozzák a szülők a gyermeket.

-A gond elsősorban az, ha a szülő nem jelezi, mert gondolnunk kell az óvónénik és a dajkák létszámára, valamint az étkezésre is figyelni kell, így pedig nem lehet előre tervezni a felügyelők létszámát, vagy az étel mennyiségét, az adagokat. De ennek az ellenkezője is előfordul gyakran, amikor a szülő nem jelzi, hogy a gyereke jön, és váratlanul megemelkedik a csoport létszáma. Ezért fontos a szülőkkel való együttműködés, hiszen mi is nyitottak vagyunk mindenre, és meg lehet beszélni a különböző problémákat bármiről is legyen szó.– mondta Gyenes Józsefné.

A Dunaújvárosi Óvoda tizenhárom egységében összesen 1415 férőhely van. Jelenleg 1289 kisgyermek jár az óvodákba, az újonnan beiratkozott gyermekek száma 340. Van még férőhely tehát azok számára, akik évközben csatlakoznak a csoportokhoz.

Az óvoda egyik legnagyobb változása a nyár folyamán, hogy a Mesevár tagóvodát átköltöztették egy kicsivel alrébb, az Aranyalma tagóvodába, ahol egyébként is egy csoportnyi gyermek hiányzott, így a Mesevár egy csoportnyi gyermeke ugyanazokkal az óvónénikkel és dajkanénivel át tudott költözni. A Mesevár helyére pedig az egyre bővülő Waldorf Óvoda költözik. Gyenes Józsefné elmondta, a költözés gond nélkül zajlott.

-A csoportszobákat kifestettük, felújítottuk Iván László önkormányzati képviselő és a DVG Zrt. segítségével, akik sokat segítettek az átköltözésben, az udvari játékok áttelepítésében is. A szülők is maximálisan megértették az összevonás szükségét, rengeteget segítettek ők is, hogy minden zökkenőmentesen alakuljon. A költözés óta pedig a gyerekek, illetve a szülők visszajelzései azt mutatják, hogy nagyon jól érzik magukat mindannyian és örülnek, hogy ilyen szép környezetbe kerültek.

Az idén elkészült, folyamatban lévő, vagy a még ebben a naptári évben lezajló nagyobb felújítások a tizenhárom tagóvodában:

Aprók háza Egy csoport és egy iroda parkettájának csiszolása megtörtént
Aranyalma A mosdó helységekben lévő elválasztó paravánok teljes cseréje megtörtént, a hátsó és a főbejárat ajtajának cseréje, valamint a lépcső javítása még idén kész lesz
Csillagvirág  A kerítés teljes felújítása folyamatban van, idén befejeződik az alagsorban lévő tornaszoba ablakainak, és a főbejárat ajtajának cseréje
Duna-parti Két csoport mosdójának részleges felújítása megtörtént, a pince ablakainak cseréje év végéig várható
Eszterlánc Befejeződött a tető összefolyó, és a pince csatorna átfolyó teljes javítása
Margaréta Az idei évben befejeződik az ajtók cseréje, valamint a gazdasági bejáratnál lévő támfal és kerítés felújítása
Napsugár Jelenleg nem zajlanak munkálatok, a tervek szerint jövőre kerül sor a teljes felújításra
Kincskereső  Nincs szükség felújításra a tavaly téli teljes mosdó felújítás óta
Katica  Az utcai frontra néző ablakok és a redőnyök cseréje idén várható, szúnyoghálóval együtt
Százszorszép  A gyermeköltöző linóleumának teljes cseréje mellett a nyílászárók és az alapvezeték cseréje megtörtént
Szivárvány  A tető összefolyójának cseréje megtörtént, idén elkészül a hátsó portál nyílászáró cseréje és a hosszú folyosó padlólapozása
Római  Az alapvezeték cseréje megtörtént
Bóbita Két csoport parkettájának csiszolása

 

Az önkormányzat folyamatosan segíti az óvodákat a felújítási munkálatokban. Az óvoda vezetése jelzi az önkormányzatnak, hogy mi az, aminek már időszerű a felújítása, vagy balesetveszélyesség vált, és a felmérések, tervezés után elvégzik a munkálatokat. Ebben az évben tizenhárom tagóvodában végeztek valamilyen felújítást: például parkettacsere, nyílászárók cseréje, lépcsőjavítás, kerítés felújítása, tetőjavítás. Mindezek mellett sikeres pályázatok által, például a Hankook segítségével is megszépülnek az intézmények, a Százszorszép óvodában egy teljes fürdőszobát újítottak fel, a Kincskereső tagóvodában az egész homlokzatot lefestették, a Csillagvirág oviban ivókútra pályáztak sikeresen, a Szivárvány óvodában pedig egy homokozót alakítanak ki.

-A következő évben az önkormányzat segítségével az Aprók háza, valamint a Napsugár teljes felújítására sor kerül. Elkezdődött egy folyamat, amellyel évről-évre teljesen felújíthatunk egy-egy óvodát, így azzal az épülettel akár 20-30 évig nem lesz gond. Emellett nagyon fontos az is, hogy egyre jobban figyelünk az energia-megtakarításra is a felújítások során.

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

DSTV: óvodai nyílt napokat tartottak

2024. ápr. 10.

Az ismerkedés és a megismerés nagyon fontos állomásai voltak a Dunaújvárosi Óvoda tagintézményeiben tartott foglalkozások, derül ki a DSTV összegzéséből. Várhatóan 320-340 kisgyermek kerül ősztől a rendszerbe. Hangkép.

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

DSTV: a görögkatolikus iskola is várja a nebulókat

2024. ápr. 09.

Minden oktatási intézmény igyekszik bemutatkozni a leendő elsősök és szüleik számára, hogy amint aktuális lesz a beiratkozás, már ne legyen kétsége senkinek afelől, hogy jól döntött. Ennek apropóján látogatott a DSTV stábja a Szent Pantaleimon iskolába. Hangkép.

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

DSTV: négy felvonás a Petőfiben

2024. ápr. 03.

Idén is várta a leendő elsősöket és szüleiket a Petőfi Sándor Általános Iskola, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény vezetése és kollektívája négy részből álló programsorral rukkolt ki a beiskolázás előtt. Hangkép.

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.