Nem lesz elbocsátás a Dunaferrnél

doszerk - 2016. szeptember 21. 13:32

Az ISD Dunaferr Zrt. visszavonta a 2013 őszén kezdeményezett 890, valamint a 2016 áprilisában bejelentett, további 300 alkalmazott elbocsátására vonatkozó szándékát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára.

Cseresnyés Péter államtitkár hangsúlyozta, hogy a következő több mint két évben a cégcsoport jelenlegi létszáma nem csökken, stabil marad.

Az MTI kérdésére elmondta: a kormány 480 millió forint munkahelymegtartó támogatást nyújt a Dunaferrnek, amiből a létszám-leépítési szándék visszavonásán és a korábban elbocsátással érintett dolgozók továbbfoglalkoztatásán túl elkezdődik a munkaerő utánpótlás kinevelése is.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 2013-ban a Dunaferr még 1500 ember elbocsátását tervezte, majd a kormányzattal történő tárgyalásokat követően 890 alkalmazott létszámleépítését jelentette be. Hozzátette: a kormányzat aktív munkaerőpiaci eszközökkel segített a cégnek abban, hogy az elbocsátott dolgozók létszáma minél kisebb legyen.

Cseresnyés Péter szerint a mostani bejelentés nemcsak a Dunaferrnek fontos, hanem a kormánynak is, hiszen "a cég az utolsó bástyája a hazai acéliparnak", illetve egész Dunaújvárosnak, mert szinte valamennyi dunaújvárosi család kötődik a vállalathoz.

Sevcsik Mónika reorganizációs, management support és HR-igazgató közölte, hogy a társaságnál 242 személyt bocsátottak el az elmúlt három évben. A véglegesen távozott dolgozók közül többeket új munkahely megszerzésében és átképzésben támogatott a vállalat acélalapítványa.

Az igazgató kiemelte: a munkaerőmegtartó állami támogatáson felül két másik oka is volt a létszámleépítés visszavonásának. Egyrészt jelentős reorganizációs programot indítottak el, aminek eredményeként 2015-ben már nyereséges volt a társaságcsoport, másrészt az idei évre tervezett valamennyi beruházást meg tudták valósítani.

Az MTI kérdésére Sevcsik Mónika elmondta, hogy a modernizációs folyamat során a "folyékony fázist" megőrizték: az 1-es és 2-es nagyolvasztót átépítették, utóbbit júliusban helyezték üzembe. A folyamat betetőzéseként pedig a napokban átadják a jelenleg próbaüzemen lévő, felújított meleghengerművet, amely közel 20 százalékos kapacitásnövekedést és egyúttal minőségjavulást fog eredményezni.

Megjegyezte, hogy a napokban írják alá a nagyolvasztóműhöz tartozó zsugorítómű környezetvédelmi jellemzőit jelentős mértékben javító újabb fejlesztési szerződést, amely szintén idén záruló beruházás lesz. Az igazgató elmondta, hogy az idei beruházásaik összértéke mintegy 20 millió eurót (6,2 milliárd forint) tett ki, ám a több éve zajló beruházásokat figyelembe véve ezek elérik az 50 millió eurót (15,5 milliárd forint).

Galambos Dénes (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője bejelentette, hogy az acélalapítvány nyugdíj előtt álló dolgozókat segítő senior programja mellett elindul a junior program is, amely a nyugállományba vonuló szakemberek utánpótlását biztosítja a korszerű acélgyártás érdekében. A programban a Dunaújvárosi Egyetem, a helyi szakképző intézmények és a szomszédos megyék is részt vesznek - tette hozzá.

Balogh Béla, az országos Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a létszámleépítés visszavonását nagy eredménynek nevezte. Úgy vélte, mindez azt jelzi, hogy az elmúlt időszakban a helyi és az országos szakszervezeti vezetés, illetve a cégvezetés igen konstruktívan együttműködött.

Mucsi Zoltán, a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke a munkahelyek megtartása mellett a folyamatos korszerűsítést is üdvözölte, mert a fejlesztések a következő 6-10 évre biztosítják a zavartalan működést. Reményének adott hangot, hogy 2-3 éven belül a cég autóipari beszállítóvá válhat, amihez minőségi termékeket kell előállítania.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint az ISD Dunaferr társaságcsoport az ország egyik legnagyobb termelő vállalategyüttese. Éves acéltermelő kapacitása mintegy 1,75 millió tonna. Integrált technológiájának köszönhetően a társaságcsoport az iparági termékek széles körét kínálja, 5325 embert foglalkoztat, de a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja.

A vállalat a 2015-ös évet 272 milliárd forintos árbevétellel és 2,8 milliárd forint EBITDA-val (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) zárta. A 2016. évi várható árbevétel eléri majd a 315 milliárd forintot, ehhez 5,8 milliárd forint EBITDA várható, melyből az első fél évben már másfél milliárdnyi EBITDA-t elért a társaság.

-MTI-

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.