Dunaújváros Hetilap

Emelt fizetést kaptak a tanárok

doszerk - 2016. október 6. 17:22

Megemelt fizetés érkezett szerdáig a pedagógusok számlájára: az érintettek három-tizenötezer forinttal kaptak több pénzt - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. 

Az államtitkár kiemelte: 2013, 2014 és 2015 után idén is folytatódott a pedagógusok bérének növekedése, amelyek 3,5 százalékkal lettek 2016-ban magasabbak. Az emelés 2017-ben sem áll meg, és összesen 50 százalékkal nőnek majd a keresetek - jelezte.

Rétvári Bence értékelése szerint az elmúlt években és az elkövetkező esztendőkben olyan mértékű béremelés valósulhatott és valósul meg, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, és ezzel a pedagógusok társadalmi megbecsültsége is hasonló mértékben nőtt. Ez 2013-16 között eddig 226 milliárd forintos többletforrás jelent, és az emelés 175 ezer embert érintett.

Megjegyezte: nem csak a pedagógusokról, a klasszikus értelemben vett iskolai tanárokról, tanítókról van szó, hiszen a béremelés érinti az óvónőket, az óvodapedagógusokat, a logopédusokat, a fejlesztő pedagógusokat, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat.

A parlamenti államtitkár példaként hozta, hogy egy 1966-ban született, Budapesten dolgozó, egyetemi végzettségű matematika-fizika szakos tanár a béremelések előtt 242 ezer forintot keresett havonta, fizetése most már 346 ezer forint.

Egy pályakezdő gyakornok, főiskolai diplomával 2011-ben 122 ezer forintra számíthatott, az emeléssel a keresete 2017-re 182 ezer forintra nő, egy 3-5 éves gyakorlattal bíró, egyetemi végzettségű tanár 135 ezer forint helyett most már 227 ezer forintot keres. Míg egy 18-20 éves gyakorlattal rendelkező, egyetemi végzettségű pedagógus esetében a bér 172 ezer forintról 304 500 forintra nő 2017-re. Hozzátette: azok, akik éltek a minősítési eljárással 30-35 ezer forint pluszjövedelemmel számolhatnak hónapról hónapra.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a pedagógusok bére az emelések előtt átlagosan 26 ezer forinttal volt elmaradva a nemzetgazdasági átlagtól, most pedig 10 ezer forinttal haladja meg. Összevetve az OECD-országokkal megállapítható, hogy nincs még egy olyan állam, ahol 2012-14 között ilyen mértékű emelkedés volt - mondta.

Ezzel párhuzamosan a pedagógus pálya presztízse is nőtt, sokkal többen szeretnék a pedagógus pályát választani. Míg 2012-ben 13 742-en jelentkeztek pedagógusnak, addig ez a legutóbbi felvételi adatok szerint 20 290-ra nőtt. Ez azt is jelenti, hogy a jövő pedagógusai sokkal szélesebb körből kerülnek ki az egyetemeken - állapította meg az államtitkár, aki bízik benne, mindez a minőség javulásával is fog járni középtávon.

Rétvári Bence a nevelést-oktatást közvetlenül segítők jövedelméről elmondta: idén kétszer 35 ezer forintos béren kívüli juttatást garantálnak számukra, jövőre pedig 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak. Ebből a 7 százalékos növekményt mindenki megkapja, a fennmaradó 3 százalékról az iskolaigazgatók differenciáltan dönthetnek.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.