Dunaújváros Hetilap

Emelt fizetést kaptak a tanárok

doszerk - 2016. október 6. 17:22

Megemelt fizetés érkezett szerdáig a pedagógusok számlájára: az érintettek három-tizenötezer forinttal kaptak több pénzt - közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. 

Az államtitkár kiemelte: 2013, 2014 és 2015 után idén is folytatódott a pedagógusok bérének növekedése, amelyek 3,5 százalékkal lettek 2016-ban magasabbak. Az emelés 2017-ben sem áll meg, és összesen 50 százalékkal nőnek majd a keresetek - jelezte.

Rétvári Bence értékelése szerint az elmúlt években és az elkövetkező esztendőkben olyan mértékű béremelés valósulhatott és valósul meg, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, és ezzel a pedagógusok társadalmi megbecsültsége is hasonló mértékben nőtt. Ez 2013-16 között eddig 226 milliárd forintos többletforrás jelent, és az emelés 175 ezer embert érintett.

Megjegyezte: nem csak a pedagógusokról, a klasszikus értelemben vett iskolai tanárokról, tanítókról van szó, hiszen a béremelés érinti az óvónőket, az óvodapedagógusokat, a logopédusokat, a fejlesztő pedagógusokat, a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket, valamint a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgozó örökbefogadási tanácsadókat.

A parlamenti államtitkár példaként hozta, hogy egy 1966-ban született, Budapesten dolgozó, egyetemi végzettségű matematika-fizika szakos tanár a béremelések előtt 242 ezer forintot keresett havonta, fizetése most már 346 ezer forint.

Egy pályakezdő gyakornok, főiskolai diplomával 2011-ben 122 ezer forintra számíthatott, az emeléssel a keresete 2017-re 182 ezer forintra nő, egy 3-5 éves gyakorlattal bíró, egyetemi végzettségű tanár 135 ezer forint helyett most már 227 ezer forintot keres. Míg egy 18-20 éves gyakorlattal rendelkező, egyetemi végzettségű pedagógus esetében a bér 172 ezer forintról 304 500 forintra nő 2017-re. Hozzátette: azok, akik éltek a minősítési eljárással 30-35 ezer forint pluszjövedelemmel számolhatnak hónapról hónapra.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a pedagógusok bére az emelések előtt átlagosan 26 ezer forinttal volt elmaradva a nemzetgazdasági átlagtól, most pedig 10 ezer forinttal haladja meg. Összevetve az OECD-országokkal megállapítható, hogy nincs még egy olyan állam, ahol 2012-14 között ilyen mértékű emelkedés volt - mondta.

Ezzel párhuzamosan a pedagógus pálya presztízse is nőtt, sokkal többen szeretnék a pedagógus pályát választani. Míg 2012-ben 13 742-en jelentkeztek pedagógusnak, addig ez a legutóbbi felvételi adatok szerint 20 290-ra nőtt. Ez azt is jelenti, hogy a jövő pedagógusai sokkal szélesebb körből kerülnek ki az egyetemeken - állapította meg az államtitkár, aki bízik benne, mindez a minőség javulásával is fog járni középtávon.

Rétvári Bence a nevelést-oktatást közvetlenül segítők jövedelméről elmondta: idén kétszer 35 ezer forintos béren kívüli juttatást garantálnak számukra, jövőre pedig 7+3 százalékos béremelésre számíthatnak. Ebből a 7 százalékos növekményt mindenki megkapja, a fennmaradó 3 százalékról az iskolaigazgatók differenciáltan dönthetnek.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.