Dunaújváros Hetilap

A ma legnépszerűbb foglalkozások pár éve még nem is léteztek

2016. november 22. (kedd) 14:50 - Molnár Emese

Közel négyezer diák tanul a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum hét tagintézményében, melynek főigazgatója októbertől Csapó Gábor. Cserna Gábor polgármesterrel közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen többek között a centrum képzési kínálatáról, lehetőségeiről, a szakképzés és a munkaerőpiaci helyzetről beszéltek.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum korábbi vezetőjének megbízatása lejárt, a főigazgatói posztra pályázatot írtak ki. Ez alapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 1-től Csapó Gábort nevezte ki a dunaújvárosi centrum főigazgatójának, akinek kinevezését az önkormányzat is támogatta.

Cserna Gábor polgármester keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a városvezetésnek, a helyi és környékbeli nagyvállalatoknak közös érdeke, hogy sikeres legyen a szakképzés, hogy jól képzett szakemberek kerüljenek ki a munkaerőpiacra. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumhoz hét intézmény, hat helyi és egy pusztaszabolcsi iskola tartozik. Mint azt a polgármester elmondta, az eddigi eredmények a rendszerben dolgozók jó munkáját igazolja, hiszen az országos szakmai versenyeken minden évben dobogós és kiemelkedő helyezéseket érnek el a diákok. A centrumban tizenkét hiányszakmában képzik a szakembereket. Közel négyezer diák tartozik a dunaújvárosi központhoz és ötszáz munkavállalót foglalkoztatnak.

Cserna Gábor hozzátette, fontos, hogy sikeres és hatékony legyen a kapcsolat a városvezetés és a centrum között, amelynek élére Csapó Gábor személyében egy szakmailag felkészült vezető került.

Csapó Gábor a térség legnagyobb középiskolájának, a Dunaferr iskola igazgatója volt a főigazgatói kinevezéséig. A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szükség volt a szakképzési rendszer átalakítására, hiszen változtak a munkaerőpiaci igények. Érdekességként elmondta, a ma tíz legnépszerűbb foglalkozás 2004-ben még nem is létezett. A kormány 2015-ben el is kezdte a szakképzési rendszer teljes átalakítását. Ennek részeként létrehozták a szakképző centrumokat, amelyeknek (állami) fenntartása alá került több mint háromszáz iskola. Mint mondta, a centrumok feladata az, hogy segítsék a tagintézmények működését, és ebben Dunaújváros önkormányzata komoly partner. Csapó Gábor beszélt arról is, hogy az önkormányzat egy jól működtethető intézményrendszert hozott létre, a szakmaszerkezet a munkaerőpiaci igényekhez igazodva alakult ki. Egyre több a tanulószerződések száma, amely köszönhető az iparkamara közreműködésének is. Kiemelte, hogy határozott kormányzati szándék van a hiányszakmák pótlására, ezen szakképzések biztosítása. Állami ösztöndíjjakkal is motiválják a fiatalokat, például egy szakgimnáziumi tanuló 20-50 ezer forint támogatást kaphat havonta a tanulmányi eredményének függvényében. Emellett vannak vállalati ösztöndíjak is, például a Hankook a tanulmány utolsó évében ösztöndíjat, vagy akár már munkaszerződést biztosít a tanulóknak.

- Aki nálunk tanul, állást fog találni a városban és a régióban– hangsúlyozta a főigazgató.

Lehetőség van felnőttoktatásban is részt venni, ráadásul az első és a második szakma megszerzése ingyenes mindenki számára. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumban már keresztfélévben is indítanak felnőttképzést, így jelentkezhetnek például szakács, hegesztő, villanyszerelő, kozmetikus szakképzésre. Vannak ingyenes nyelvi képzéseik is, legutóbb százhetven diák vett részt nyelvi informatikai képzésen. A következő nyelvi képzés februárban fog indulni. Ekkortól fogja a szakképzést végezni a dunaújvárosi centrum a börtönökben is.

- Egyfajta ügyfélszolgálati, pályaorientációs központként kívánunk működni. Segíteni a hozzánk fordulókat abban, hogy mit tanulhatnak a centrum intézményeiben, hogy milyen kompetenciákat kellene fejleszteniük– mondta Csapó Gábor.

Fontosnak tartja az intézmények felújítását is, a működés korszerű feltételeinek megteremtését. A közelmúltban 138 millió forintot nyert a centrum három intézményének felújítására, amelyek közbeszerzését ma indították el: felújítják a Dunaferr iskola villamos tagintézményének tornatermét, a Lorántffy és a Rudas iskolában pedig energetikai beruházást végeznek. Ezen kívül további energetikai pályázatokon is indulni fognak.

Mint mondta, fenntartóként segítik az intézményeket, megtartják és bővítik az iskolák, a centrum hagyományait, például a Szakmák Éjszakáját. Hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra, a közösségépítésére, így minden városi rendezvényen ott lesznek, segítenek olyan projektben, mint például a Muki felújítása, vagy a Hankook-program által létrehozott edzőpálya kialakítása. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával csatlakoztak a Szakképzés Európai Hete programhoz, amelynek részeként december 2-5. között a dunaújvárosi centrum mind a hét intézménye nyílt napokat tart különféle bemutatókkal, előadásokkal.

A rovat további hírei: Közélet

Fém- és műszaki hulladékggyűjtés – már a Római városrészben is

Fém- és műszaki hulladékggyűjtés – már a Római városrészben is

2020. július 15. (szerda)

Közös kezdeményezés keretében szervez fém- és műszaki hulladékgyűjtő akciót a "Rajta, Újváros! " Egyesület és a Városvédők Újtelepért Egyesület – a Római városrészben először valósul meg a másutt már bevált és roppant népszerű program július 18-án, szombaton!

A kalandpark, a klímastratégia és a köztemető  is a képviselők előtt

A kalandpark, a klímastratégia és a köztemető is a képviselők előtt

2020. július 15. (szerda)

Összesen negyvenkilenc tervezett napirendi pontot tárgyal Dunaújváros Megyei Jogú Város közgyűlése július 16-án, csütörtökön a Városháza "C" szárnyában. A grémium egyebek mellett döntést hoz majd a helyi klímastratégiáról, a kalandpark, valamint a köztemető szolgáltatásainak ellátásáról is dönt majd a város honlapján közzétett információk alapján. Tételes lista itt!

4MOM: új családbarát közösségi tér születhet!

4MOM: új családbarát közösségi tér születhet!

2020. július 15. (szerda)

Évek óta dédelgetett álom válhat valóra a 4MOM családbarát közösségi tér új helyszínének megteremtésével és fenntartásával – a terveket Horváth Zsuzsi, az Anyák a Hordozásért Alapítvány vezetője összegezte.  Jó hír: honlapunk is a kezdeményezés mellé állt! 

Breaking: szerdán nyit az élményfürdő! (FRISSÍTVE!)

Breaking: szerdán nyit az élményfürdő! (FRISSÍTVE!)

2020. július 14. (kedd)

A hírt – a hivatalos felületeket megelőzve – facebook oldalán jelentette be Pintér Tamás polgármester. Egyelőre a külső medencék állnak a nagyközönség rendelkezésére. Az árak jóval alacsonyabbak, mint más, hasonló szolgáltatást nyújtó komplexumok esetében, illetve újdonság, hogy a Fabó Éva Sportuszoda felől közelíthetik meg a felfrissülni vágyók a medencéket. A rekreációs bázist a továbbiakban a DVG. Zrt. üzemelteti.

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

2020. július 13. (hétfő)

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

"Rajta, Újváros" Egyesület: speciális felkészítés a frakció tagjainak

2020. július 13. (hétfő)

A Városháza és a városi fenntartású cégek életébe nyertek betekintést a "Rajta, Újváros!" Egyesület önkormányzati képviselői azon az előadássorozaton, amit a napokban rendeztek a frakció tagjainak. 

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

Távozik a MEKH éléről dr. Dorkota Lajos

2020. július 12. (vasárnap)

A hírt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szombati közleménye erősítette meg – tudtam/tudtuk, hogy eljön az idő, már az is csoda, hogy csak most. Itt a hivatalos közlemény, egy hosszabb és egy nagyon rövid mondat kiegészítéssel.