Dunaújváros Hetilap

A ma legnépszerűbb foglalkozások pár éve még nem is léteztek

Molnár Emese - 2016. november 22. 14:50

Közel négyezer diák tanul a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum hét tagintézményében, melynek főigazgatója októbertől Csapó Gábor. Cserna Gábor polgármesterrel közös sajtótájékoztatót tartottak, melyen többek között a centrum képzési kínálatáról, lehetőségeiről, a szakképzés és a munkaerőpiaci helyzetről beszéltek.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum korábbi vezetőjének megbízatása lejárt, a főigazgatói posztra pályázatot írtak ki. Ez alapján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október 1-től Csapó Gábort nevezte ki a dunaújvárosi centrum főigazgatójának, akinek kinevezését az önkormányzat is támogatta.

Cserna Gábor polgármester keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a városvezetésnek, a helyi és környékbeli nagyvállalatoknak közös érdeke, hogy sikeres legyen a szakképzés, hogy jól képzett szakemberek kerüljenek ki a munkaerőpiacra. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumhoz hét intézmény, hat helyi és egy pusztaszabolcsi iskola tartozik. Mint azt a polgármester elmondta, az eddigi eredmények a rendszerben dolgozók jó munkáját igazolja, hiszen az országos szakmai versenyeken minden évben dobogós és kiemelkedő helyezéseket érnek el a diákok. A centrumban tizenkét hiányszakmában képzik a szakembereket. Közel négyezer diák tartozik a dunaújvárosi központhoz és ötszáz munkavállalót foglalkoztatnak.

Cserna Gábor hozzátette, fontos, hogy sikeres és hatékony legyen a kapcsolat a városvezetés és a centrum között, amelynek élére Csapó Gábor személyében egy szakmailag felkészült vezető került.

Csapó Gábor a térség legnagyobb középiskolájának, a Dunaferr iskola igazgatója volt a főigazgatói kinevezéséig. A sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szükség volt a szakképzési rendszer átalakítására, hiszen változtak a munkaerőpiaci igények. Érdekességként elmondta, a ma tíz legnépszerűbb foglalkozás 2004-ben még nem is létezett. A kormány 2015-ben el is kezdte a szakképzési rendszer teljes átalakítását. Ennek részeként létrehozták a szakképző centrumokat, amelyeknek (állami) fenntartása alá került több mint háromszáz iskola. Mint mondta, a centrumok feladata az, hogy segítsék a tagintézmények működését, és ebben Dunaújváros önkormányzata komoly partner. Csapó Gábor beszélt arról is, hogy az önkormányzat egy jól működtethető intézményrendszert hozott létre, a szakmaszerkezet a munkaerőpiaci igényekhez igazodva alakult ki. Egyre több a tanulószerződések száma, amely köszönhető az iparkamara közreműködésének is. Kiemelte, hogy határozott kormányzati szándék van a hiányszakmák pótlására, ezen szakképzések biztosítása. Állami ösztöndíjjakkal is motiválják a fiatalokat, például egy szakgimnáziumi tanuló 20-50 ezer forint támogatást kaphat havonta a tanulmányi eredményének függvényében. Emellett vannak vállalati ösztöndíjak is, például a Hankook a tanulmány utolsó évében ösztöndíjat, vagy akár már munkaszerződést biztosít a tanulóknak.

- Aki nálunk tanul, állást fog találni a városban és a régióban– hangsúlyozta a főigazgató.

Lehetőség van felnőttoktatásban is részt venni, ráadásul az első és a második szakma megszerzése ingyenes mindenki számára. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrumban már keresztfélévben is indítanak felnőttképzést, így jelentkezhetnek például szakács, hegesztő, villanyszerelő, kozmetikus szakképzésre. Vannak ingyenes nyelvi képzéseik is, legutóbb százhetven diák vett részt nyelvi informatikai képzésen. A következő nyelvi képzés februárban fog indulni. Ekkortól fogja a szakképzést végezni a dunaújvárosi centrum a börtönökben is.

- Egyfajta ügyfélszolgálati, pályaorientációs központként kívánunk működni. Segíteni a hozzánk fordulókat abban, hogy mit tanulhatnak a centrum intézményeiben, hogy milyen kompetenciákat kellene fejleszteniük– mondta Csapó Gábor.

Fontosnak tartja az intézmények felújítását is, a működés korszerű feltételeinek megteremtését. A közelmúltban 138 millió forintot nyert a centrum három intézményének felújítására, amelyek közbeszerzését ma indították el: felújítják a Dunaferr iskola villamos tagintézményének tornatermét, a Lorántffy és a Rudas iskolában pedig energetikai beruházást végeznek. Ezen kívül további energetikai pályázatokon is indulni fognak.

Mint mondta, fenntartóként segítik az intézményeket, megtartják és bővítik az iskolák, a centrum hagyományait, például a Szakmák Éjszakáját. Hangsúlyt fektetnek a társadalmi szerepvállalásra, a közösségépítésére, így minden városi rendezvényen ott lesznek, segítenek olyan projektben, mint például a Muki felújítása, vagy a Hankook-program által létrehozott edzőpálya kialakítása. A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával csatlakoztak a Szakképzés Európai Hete programhoz, amelynek részeként december 2-5. között a dunaújvárosi centrum mind a hét intézménye nyílt napokat tart különféle bemutatókkal, előadásokkal.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.