Dunaújváros Hetilap

Januártól 7-10 százalékkal netezhetünk olcsóbban

doszerk - 2016. november 12. 8:00

Deutsch Tamás a Balatonfüreden rendezett Infotér konferencián tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az internethasználat áfájának csökkentésével mindenkinek körülbelül egy havi díj mértékével kevesebbet kell majd fizetnie.

Ezzel várhatóan 7-10 százalékkal lesz olcsóbb Magyarországon 2017 januárjától a vezetékes és a mobilinternet használat. A megfizethetőbb díj pedig sokkal több ember számára teremt lehetőséget az internetezésre – emelte ki.

A miniszterelnöki biztos arról is beszélt, hogy jövő januártól elérhető lesz az internetet eddig nem használók számára a kedvezményes előfizetési árú Digitális Jólét Alapcsomag. Magyarországon a 16-74 éves korosztály 21 százaléka, legkevesebb másfél millió ember eddig még nem került kapcsolatba a világhálóval.

Legkésőbb 2018-ra Magyarország minden településén legalább egy közterületen és legalább egy középületben ingyenesen elérhető szélessávú wifi szolgáltatás lesz. Emellett 2018 végére az Európai Unióban elsőként Magyarországon jut el minden háztartásba a legalább 30 megabit per szekundumos szupergyors internet – tette hozzá Deutsch Tamás.

A program keretében négy hosszú távú stratégiát fogadott el a kormány a digitális oktatási stratégiát, a digitális exportfejlesztési stratégiát, a digitális gyermekvédelmi stratégiát és a digitális startup stratégiát.

Deutsch Tamás bejelentette, a Digitális Jólét Program három új fejezettel bővül. Ismertetése szerint az Ipar 4.0 program a magyar gazdaság minden szektorában segíti a digitális átalakulást, a digitális munkaerőprogram a magas fokú digitális szakképzettségű munkaerő képzésére helyezi a hangsúlyt a szakképzés, a felnőttképzés, az átképzés és a továbbképzés rendszerében.

A harmadik terület pedig az 5G szolgáltatás mielőbbi kiépítésére való felkészülés és egy a világméretű szabványok kialakításához tapasztalatokat nyújtó kísérleti program indítása.

A Digitális Jólét Programban megvalósul a leggyakrabban használt tíz közigazgatási ügy teljes mértékű elektronikus ügyintézésének lehetősége, és a közigazgatásban nagy teret adnak a nyílt forráskódra épülő irodai szoftverek beszerzésének. Európai színvonalú nemzeti sportinformatikai rendszert építenek ki, emellett olyan javaslatokat is a kormány elé kívánnak terjeszteni, amelyek segítik a magyar online médiaszektor versenyképességének javítását – sorolta a miniszterelnöki biztos.

Fotó:MTI

Deutsch Tamás kiemelte, 2017-től Magyarország az első európai uniós ország lesz, ahol a reklámadó törvényének módosításával a globális internetes vállalkozásoknak nem lesz lehetőségük a gazdasági tevékenységükhöz kapcsolódó adófizetés elkerülésére. „Arcpirítónak” nevezte, hogy az Európai Bizottság nem az európai gazdaság versenyképességének szempontját tartja szem előtt, hanem a globális internetes vállalkozások „lobbistájaként” próbálja megszüntetni azt a magyar törvényt, amely Európában elsőként végre a közteherviselés körébe vonja a globális internetes vállalkozásokat.

Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke elmondta: egyesületük központi témájának azokat a társadalmi problémákat tekinti, amelyek alapvetően meghatározzák életünket, társadalmi és gazdasági versenyképességünket. Kijelentette, hogy az informatika az egyik legjobb eszköze a hatékonyság növelésének.

Az Infotér konferenciát idén hetedik alkalommal rendezik meg november 8–10. között Balatonfüreden.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.