Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Hatvanegy előadás a félév során

Brousil Csaba - 2017. január 12. 19:55

Évadközi, félévértékelő sajtótájékoztatót tartott csütörtök délután a Bartók Kamaraszínház vezetése: Őze Áron igazgató, Sípos Imre művészeti igazgató és Csadi Zoltán igazgató helyettes a Művész Presszóban.

Elsőként Őze Áron beszélt a sajtótájékoztatón, a Bizalom Évadának közepén megköszönte a városlakóknak a színház, és a benne dolgozók felé áradó bizalmát, melyet, mint mondta folyamatosan igyekeznek meghálálni. Az igazgató kiemelte, hogy mozgalmas és sikeres féléven vannak túl, és egy még mozgalmasabb félév előtt állnak, melynek során szeretnék fenntartani a nézők egészséges kíváncsiságát, mellyel a színház munkásságát követik. Huszonegy nagy- és negyven kistermi előadáson vannak túl, melyeken az előbbi esetében 87, míg az utóbbi esetében 70 százalékos látogatottságnak örvendhettek. Őze Áron külön kiemelte azt az örvendetes tényt, hogy a gyerekek szinte özönlöttek a színházba és a közel ezer eladott bérlet is azt mutatja, hogy munkásságuk gyümölcsöző. A jövő évad egyik elsődleges céljának azt tűzte ki, hogy a bérletesek számát minimum a duplájára tornázzák fel. Őze Áron azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban számtalan megkeresést kaptak különböző egyesületektől és szervezetektől, és a színház épületében rendezvényeiket, különböző gála- és jótékonysági estjeiket, koncertjeiket, kulturális eseményeiket szervezhették meg a színház épületében. Az intézmény vezetése a jövőben is szeretne a lehetőségeihez mérten eleget tenni az ilyen jellegű megkereséseknek. Az igazgató köszönetet mondott az önkormányzatnak a támogatásért és a bizalomért, mert mint mondta, minden feltétel megvan ahhoz, hogy színházat csinálhassanak, nyugodt a légkör, rendben van a finanszírozás.

Sípos Imre, a színház művészeti igazhatója elmondta, hogy az őszi bérletstruktúra kialakításánál még egy kicsit a sötétben tapogatóztak, mert pontosan még nem tudták, hogy a városlakókat milyen darabok is mozgatnak majd meg igazán. Szeretnék a lehető legszélesebb körben kiszolgálni a közönséget, ezért is választottak a repertoárba különböző műfajú darabokat. A saját és a vendégelőadások sikere őket igazolta, és mint mondta, a jövőben is arra törekednek majd, hogy mindenben tudjanak igazodni a közönség igényeihez. A művészeti igazgató kiemelte, hogy a Rák Jóska című darab éppen zajló próbáin keresztül lehet a legjobban tetten érni azt, hogy milyen jó az összhang a színészek között. Elmondása szerint élvezet a közös munka és ezt nagy valószínűséggel a közönség is észrevette, mert érzik a felőlük áradó bizalmat.

Csadi Zoltán, a Bartók igazgatóhelyettese, mint társulati színész megerősítette Sipos Imre szavait, miszerint a társulat tagjai megtalálták a közös hangot mind egymással, mind a vendégművészekkel, akikre nagy szükség van, mert új színt hoznak a társulat és színház életébe. Csadi Zoltán kiemelte, hogy az elmúlt fél évben minden fórumon és minden lehetőséget megragadva arra törekedtek, hogy a legszélesebb körben részt vegyenek a város életében. Ennek fenntartásáért a jövőben is mindent elkövetnek majd. Ezt a célt szolgálja a következő évad elejére teljesen megújuló színházi honlap, az új plakátok és készülő óriásplakátok, valamint a színház homlokzatának új megjelenése is. Őze Áron szavaira visszatérve kiemelte, hogy a színház épületébe hosszabb-rövidebb időre beköltöző rendezvények, gálák, kiállítások kiszélesítik a színház falait és igazi közösségi térré teszik a teátrumot.

A sajtótájékoztató végén Őze Áron a közeljövő terveiről is beszélt.  Január 16-án minden pedagógust szeretettel várnak a színházba, hiszen újra lesz Ádámok és Évák Ünnepe a Bartókban a szokásos módon, diákok közreműködésével. A Petőfi Művészeti Liget nyári programjába szeretnék majd visszacsempészni a színházat, így ott nemcsak könnyű – és komolyzenei előadásokat láthat majd a közönség. A Bartók az együttműködő partnereivel (Aranytíz, Szegedi Szabadtéri Játékok, Kultkikötő) koprodukcióban szeretne színházat csinálni a Ligetben az elkövetkező nyarakon.

A rovat további hírei: Kultúra

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!