Bodonyi Gyöngyi mindenkinek bizonyított

Szóládi Zoltán - 2017. február 12. 14:21

Nap mint nap a határait feszegeti, fizikai állóképességét teszteli, és közben folyamatosan bizonyít - önmagának. Bodonyi Gyöngyi civilben matematika-testnevelés szakos tanárnő. A maximalizmus mintaképe is lehetne, legalábbis kollégái és diákjai szerint bizonyosan. Alázat, állhatatosság, küzdeni tudás, akaraterő.

- Szerintem azért is van bennem ez a bizonyítani akarás, ez a nagyfokú élni akarás, megfelelési vágy, mert korábban születtem két hónappal.  Ez lehetett az egyik ok, a másik a szüleim válása, a harmadik pedig az, hogy gyermekként súlyosan asztmás voltam – meséli a tanárnő.

Gyöngyi Pécsett született, az általános és a középiskolát, valamint a főiskolát is szülővárosában végezte el. Középiskolásként közgazdasági szakközépben tanult, és titkárnőként végzett. Mint mondta, ez sem volt hiábavaló, hiszen a mai napig tud gyors- és gépírni. A középiskola után a Janus Pannonius Tudományegyetemre jelentkezett testnevelés – matematika szakra. Itt ismerte meg férjét.

- Fiatalként sok sportágat kipróbáltam. Az egyetemi éveim alatt is sportoltam. Atletizáltam, tájfutottam. A főiskolások világbajnokságán is részt vettem. Az egyetemet pedig később, miután Bölcskére költöztem, munka mellett végeztem el. A Testnevelési Főiskolán több diplomát is szereztem. Rendelkezem testépítő és fittnesz oktató, aerobik oktató és sporttánc oktató végzettséggel. Két gyermekem van, Attila és Zsófia. 1997-ben Dunaújvárosba költöztünk, jelenleg a Móricz iskolában dolgozom.

Az elmúlt években indult fittparádé, spartan race, run fighters versenyeken. Éveken keresztül karatézott a Hikari Dojo-ban, a barna övig jutott, de amikor már sok volt a kumite, akkor a váltás mellett döntött. Új mozgásformákat választott. Ám az oklevelek, érmek és a szép emlékek megmaradtak.

- Azt gondolom, bizonyos időszakonként váltani kell. Nekem nagyjából kerek tíz évenként vannak váltások az életemben. Most csúcsterhelésre készülök. Tavaszi, nyári és őszi megmérettetéseken szeretnék részt venni. Április 22-én Testépítő és Fitnesz Magyar Kupa, augusztus 10-e körül skitec muscle beach verseny lesz, a hónap végén Biotech verseny, októberben pedig Fitparádé. Ez hatalmas erőnlétet kíván, de bírni fogom. Valójában magamnak akarok megfelelni, és a gyermekeimnek, hogy felnézzenek rám. Lányommal és a fiammal is vettem már részt versenyeken, és semmihez sem hasonlítható az az érzés, amikor együtt sportolunk, együtt küzdünk valamiért. Eleinte csak az egészségem miatt mentem le az edzőterembe, de aztán megérintett a funkcionális tréning és a TRX. Olvastam a fighters-ről is és gondoltam, jó lenne kipróbálni magam egy ilyen megmérettetésen. Először csapatban indultunk el, majd egyénileg is versenyeztem. Innen már csak egy lépés volt a spartan race. A fitnesz bajnokságra csak egy kósza ötlet nyomán jelentkeztem. Az akkori edzőm, Borsos Attila javasolta, hogy induljak el rajta. A sportág magával ragadott. Nem csak Dunaújvárosban edzek, hanem Székesfehérváron Ignéczi Viktor személyi edző is segíti felkészülésemet. Persze, a sport lemondással is jár. Több évtizede nem eszem húst. A versenyek miatt azonban sokat kell diétáznom, ez viszont nem fér bele a vega életmódba, így hát ma már halat, tojást és sajtot is fogyasztok. Kenyeret, péksüteményeket, krumplit és tésztát viszont nem. Ellenben gyümölcsök, zöldségek, magok, sok túró, rizs, köles és zab egészíti ki az étrendem.

S, hogy miért és mire jó mindez? A válasz egyszerű!

- A határaimat feszegetem, érdekel, hogy mit bírok, mit tudok kihozni a testemből. Másrészt azért edzek, mert le kell vezetnem a napi stresszt, feszültséget. Már nem is tudnék élni a mozgás nélkül. Az életem része lett. Minden ember akkor lesz sikeres, ha az életszakaszaiban kitűz magának egy célt, és ennek érdekében úgy él, és úgy dolgozik. Így tud fejlődni, így látja eredményét a munkájának. És amikor átszakítja a célszalagot, akkor elsősorban önmaga számára, másrészt azok számára is, akik fontosak neki, bizonyított. Hiteles vagyok, ezért tisztelnek, és ez egy csodálatos érzés. Ha kérik, szívesen adok tanácsot gyakorlatokban és étrendben is ismerőseimnek. A gyermekeim is sportolnak. A fiam, Attila válogatott jégkorongozó Fehérváron. Felvették Pécsre edző-testnevelő szakra. Ő a sport területén tervezi az életét. Zsófia kézilabdázott, most ő is kondizik, közben angol-matek szakon tanul a pécsi egyetemen.

Gyöngyi nem szeret senkitől sem függeni. A versenyeket és a felkészülést is egymaga állja. Számára csak az aktív pihenés a pihenés.

- Nagy vágyam volt, hogy motoros csajszi legyek. Ez a vágyam teljesült, de mindig akadnak új lehetőségek, még bőven van előttem kihívás. Például az Ironmen és a Spartan 300 is a vágyaim között szerepel. Mindenre nyitott vagyok! Tetszik a vadvízi evezés és a palackkal történő búvárkodás is. Utóbbit tavaly kipróbáltam. Azt tervezem, hogy hamarosan levizsgázom belőle, hogy nyáron a tengerben is merülhessek. Nem érzem magam annyi idősnek, amennyi vagyok, ez nem véletlen. A sport konzervál és mindenre megtanít az életben. Küzdeni, harcolni, miközben emberségre és kitartásra nevel.

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.