Dunaújváros Hetilap

Egészségügyi családból származik

Szóládi Zoltán - 2017. február 19. 9:31

Új szájsebész dolgozik a Szent Pantaleon Kórházban. Dr Boda Viktória  Székesfehérvárról érkezett vissza szülővárosába. Mint azt elmesélte nekünk, nem volt kérdés számára az egészségügyi pálya, hiszen édesanyja fogorvosi asszisztensként dolgozott, édesapja mentős, az ő testvére pedig gyermekorvos volt.

- Nyolc éves voltam, amikor Nagyvenyimre költöztünk a városból. Jómagam Dunaújvárosban születtem, és a Vasváriba jártam általános iskolába is. A középiskolát már Pécsett kezdtem el, a Kodály Zoltán Gimnáziumban olasz-magyar két tanítási nyelvű tagozaton, amely képzés akkoriban bontogatta szárnyait. Persze, a Vasváriban én is sportoltam, nyolc évig úsztam versenyszerűen. Ez az iskola nagyon jó alapnak bizonyult, mind a sport, mind a tanulás terén. Aztán Pécsről a fővárosba vitt az utam, és pár év múlva a Hajnal Imre Egészségtudományi Főiskolán végeztem védőnőként. Ám az utolsó évben már tudtam, hogy nem leszek védőnő, mert Dunaújvárosba jártam gyakorlatra és a mentorom, Szendrődi Évike, olyan szenzációs volt, hogy tudtam, nem léphetek a nyomába. Úgy gondoltam, hogy ha olyan jó nem lehetek, mint ő, akkor nincs értelme ezt csinálni. A gyógyítás iránti vágy maradt, és elhatároztam, hogy fogorvos leszek. Közben megszületett a kislányom is, Boglárka, aki immár 19 éves lesz. Vonzott, hogy ennek a pályának hamar látszik az eredménye, mert ha betömök egy fogat, akkor az azonnal jó lesz. Mint ahogy szinte minden, ez a szakma is sokat változott az elmúlt évek alatt. Manapság dentoalveoláris és maxillofacialis szájsebészet létezik. Az előbbi a szájon belüli, utóbbi az egész fejen végzett beavatkozásokért felel. Hasonló szakmák, más kompetenciaszintekkel.

Viktória elmesélte azt is, hogy újabb szakvizsgák végezhetők, de nélkülük is lehet szakmailag fejlődni. A technika, a technológia folyamatosan fejlődik. Léteznek ma már olyan speciális anyagok is, amivel szinte mindenkit lehetne kezelni, de még az önköltségi árat sem tudnánk kifizetni.

- Ami viszont nem kerül pénzbe, az a rendszeres kontroll és a fogmosás, mert ezek kombinációja csodákra képes!

A doktornő szép családdal büszkélkedhet.

- Három gyermekem van, közülük kettő ajándékba kapott gyermek – mondta mosolyogva. – A két nagyobbik fiút a párom hozta a kapcsolatunkba. Ők már elvégezték az egyetemet és dolgoznak. A nagyobbik fiam Balázs, épületgépész. A kisebbik Gergő, neki született most kisfia, akit nagyon-nagyon szeretünk. Gergő egyébként informatikus, és mindannyian az ifjú fiatalok életét élik. A lányunk, Bogi egyetemista, biomérnöknek készül. A párom Pötör Zoltán civilben gépészmérnök. Ő is kissé őrült, a 10-szeres Ironmant is megcsinálta. Csodálom, ahogyan átlátja a tervrajzok tengerén, hogy az egyik csavar a másik mellett hogyan kerül a helyére. Gyakran egyedi tervezésű gépeket tervez és készít. Az én hobbim a sport maradt. Az úszás örök szerelem. A barátainkkal részt szoktam venni 12 és 24 órás versenyeken, de az Acélszív triatlon klubnak is a tagja voltam. Emellett a helyben újra szerveződő triatlon életbe is megpróbálok bekapcsolódni. Tavaly a kórháznak is volt egy triatlon csapata, amely az Aquarius féltávú triatlon versenyen indult Szabó Zoltán doktorral és dr. Németh Zoltánnal, az intenzívről. Szabó doktor futott, Németh doktor kerékpározott, én pedig úsztam és a harmadik helyen végeztünk.

De célok és tervek akadnak még bőven.

- A férjem a háromszoros Ironmanre készül, én pedig a féltávú triatlonon szeretnék egyéniben elindulni. Tavaly voltam az Ultra Trail Hungary nevezetű futáson, amelyen féltávon indultam, ez 56 kilométer volt. A résztvevők között szúrtam ki Kubovics Árpit, a helyi mentős kollégát. Vannak titkos összefüggések tehát a kórházon belül. – mosolyog sejtelmesen Viktória. – Egyébként, ha tehetem, akkor a Duna-parton, vagy a Nagyvenyim – Baracs távon szoktam még edzeni. Olykor tai-chi edzésekre is elmegyek, de erre már valóban ritkán van időm. Otthon pedig szívesen főzőcskézek és szívesen eszem is. Nagyon kedveljükaz apukám házi söreit kóstolgatni, amiket saját maga készít, a saját maga által vásárolt komlóból és malátából. Imádunk színházba is járni, mind a helyibe, mind Pestre. De több idő kellene, hiszen abból sosem elég.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.