Dunaújváros Hetilap

Több ezer kátyút hagyott maga után a fagy

doszerk - 2017. február 9. 7:59

Az ellenőrök és az útjavítók folyamatosan dolgoznak, de amíg ilyen az időjárás, addig csak ideiglenes megoldást tudnak alkalmazni - mondta az InfoRádiónak Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

A rendkívüli fagy magában nem okozott különösebb problémát az utak állapotában, de most, hogy még fagyott a talaj, és a kiolvadó víz nem szikkad el, súlyos gondot jelent. Fokozatosan több ezer kátyú jelenik meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által kezelt közel 32 ezer kilométeres úthálózaton. Főleg ott, ahol idősebb a burkolat - tudta meg az InfoRádió Szilvai József Attila műszaki vezérigazgató-helyettestől. Amint arról már az InfoRádió beszámolt, a főváros útjain is naponta több mint négyszáz új kátyú keletkezik.

Az úthibák javítását folyamatosan végezzük, ahogy az időjárás és a technológia engedi. Most többnyire olyan módszereket tudunk használni, amelyek ideig-óráig tudják a problémát megoldani, csak tavasszal tudunk nagyobb, hosszabb távú javításokat végezni - mondta Szilvai József Attila.

Vannak olyan hideg aszfaltok, amelyek jól tűrik a vizes környezetet is, ezeket használják a hibák gyors javítására. A másik téli technológia az inframelegítős kátyúzás, amikor a burkolat felszínét felmelegítik, ettől a repedések eltűnnek, és sima felület képződik. Ennek a technológiának viszont az a korlátja, hogy télen csak három helyen állítják elő az ehhez szükséges meleg aszfaltot, ráadásul az alkalmazásához száraz körülmények kellenek, és a hőmérsékletnek is pozitív tartományban kell lennie.

Útellenőri szolgálatunk naponta kétszer végigmegy az autópályákon, a főutakat is naponta ellenőrzi, de vannak mellékutak, ahová csak havi rendszerességgel jut el, ezért örömmel fogadjuk, ha bejelentik az autósok az úthibákat, és továbbítjuk az illetékes igazgatóságnak, amely azonnal megkezdi az úthiba kijavítását" - mondta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)