Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Útirajzok - Petőfi vándorútja a Bartókban

Vass Ádám - 2017. február 22. 8:35

Csadi Zoltán, a Bartók színház színésze és igazgatóhelyettese nagy fába vágta a fejszéjét, mikor elhatározta, hogy egy hetvenperces előadás során megosztja a nézőkkel a 26 éves Petőfi Sándor utazásainak fiktív történetét.

1847-ben Petőfi Sándor a már országszerte híres költő, alig 26 évesen otthagyja biztos állását a Pesti Divatlapnál és elindul felfedezni Erdélyt és a Felvidéket. Az utazásairól jóbarátjának, Kerényi Frigyesnek írt fiktív leveleket, amiket két naplója, az Úti jegyzetek és az Úti levelek tartalmaznak. Ezekben megismerhetünk egy huszonhat éves fiatalembert, akinek határozott és komoly véleménye volt a világról és ezekről mind a maga sajátos stílusában írt barátjának. Csadi Zoltán, a Bartók Kamaraszínház igazgatóhelyettese ezekből a levelekből válogatott ki egy több, mint egyórás adagot, mely segít teljes képet adni a költőről.

Az első előadás kedden volt a második szerdán 19 órakor lesz, ezt követően viszont áprilisig kell várnunk a legközelebbi előadásra. Csadi Zoltán szerint a levelekből megismert Petőfi sok tekintetben hasonlít a mai fiatalságra, és izgalmas egy viszonylag új oldaláról mutatkozik be nekünk. Mivel róla mindenkinek elsősorban a versei ugranak be, ezért különleges élmény a prózai Petőfit hallgatni, aki rendkívül olvasmányosan, humorosan és különlegesen ír. A hetvenperces előadás húsz teleírt oldalból áll, ami komoly kihívást jelent minden színész számára, főleg, ha egyedül áll a színpadon. Csadi Zoltán, mint mondta, ez számára egy mérce is volt, hogy színészként képes-e ilyen mértékű szöveget elsajátítani, ezért az elmúlt fél év során minden nap foglalkozott a levelekkel, hogy vissza tudja adni azokat emberi, szerethető módon, személyessé téve a történetet.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!