Dunaújváros Hetilap

A dunántúli ingatlanpiacot is elérte az áremelkedési hullám

doszerk - 2017. március 20. 7:05

A tavalyi évben újabb ingatlanpiaci szegmens vett lendületet, a kereslet már nemcsak a használt lakások, hanem a készházak iránt is nagy, az ügyfelek szinte megrohamozták az ezzel foglalkozó cégeket, akiknek gondot okoz az újabb megrendelések fogadása.

A tavalyi évben újabb ingatlanpiaci szegmens vett lendületet, a kereslet már nemcsak a használt lakások, hanem a készházak iránt is nagy, az ügyfelek szinte megrohamozták az ezzel foglalkozó cégeket, akiknek gondot okoz az újabb megrendelések fogadása. A szakember hiány nemcsak a nagyobb fejlesztések kivitelezését nehezíti, hanem a családi házat építők előrehaladását is. A készházakkal foglalkozó vállalatok a korábban visszaeső kereslet miatt csökkentették kapacitásaikat, ezért a hirtelen megugró megrendelések számához való alkalmazkodás kihívást jelent számukra.

Több lakás átadása várható idén

Tavaly éves viszonylatban 31%-kal több lakás épült, az új lakások építésére vonatkozó egyszerű bejelentések pedig meghaladták a 31 ezret, ami több mint 250-szeres bővülést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Az építkezések száma minden településtípus esetén bővülést mutatott, a megyei jogú városokban – 49% - és Budapesten – 44% - az átlagosnál nagyobb mértékű volt a változás. A típusokat tekintve az arány a vállalkozások által tervezett projektek felé tolódik, amely éves viszonylatban 39%-ról 50%-ra emelkedett. Az átadott lakások száma ötéves, az építési engedélyek száma pedig közel nyolcéves csúcsra ugrott fel, a megépült lakások száma azonban még mindig nagyon alacsony, a tavalyi év során elkészült mintegy 12 ezer lakás jelentősen elmarad a kívánt mennyiségtől. A kiadott engedélyek száma okot ad a bizakodásra, az elemzők szerint az idei év végéig 15-20 ezer lakás készülhet el.

Dunántúlon is megugrottak az ingatlanárak

A tavalyi évben visszafogott, 8%-os áremelkedés mögött jelentős területi eltérések vannak, nemcsak a régiók között, hanem azokon belül is. A dunántúli nagyvárosokba 2016 hozta meg a drágulást, Dunaújvárosban az országos szinttel megegyező mértékben – 9%-kal – bővültek az átlagos négyzetméterenkénti árak, Székesfehérváron és Győrben valamivel nagyobb – 12-14%-os – változás mutatkozott, míg Szombathelyen és Veszprémben több mint 20%-kal emelkedtek az árak éves viszonylatban. Ezekben a városokban az év eleje sem fogta vissza az árnövekedést, Székesfehérváron és Szombathelyen további 6%-kal, Veszprémben 3%-kal, Győrben pedig 1%-kal emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak, míg Dunaújvárosban stagnálás érvényesült.

A lakóingatlanok átlagárainak változása egyes dunántúli nagyvárosokban (Ft/m2)

Kedvezőek a dunaújvárosi lakásárak

A Dunaújvárosban eladó lakások dunántúli viszonylatban alacsony áron vásárolhatóak meg, Székesfehérvár, Sopron, Győr és Tatabánya árszínvonalától 15-55%-kal elmaradnak az átlagos négyzetméterenkénti árak. A családi házak szegmensében is hasonló tendencia érvényesül, az eltérés 10-45%-os az említett városokhoz képest. A különbségek hátterében álló egyik ok, hogy Dunaújvárosban kisebb mértékben emelkedtek az átlagos Ft/m2 árak, mint a kiemelt településeken. A városban az egyes ingatlanok hasonló négyzetméterenkénti árakon érhetőek el, a legolcsóbb és legdrágább típusok átlagos négyzetméterenkénti árai között 20%-os különbség van, míg Sopron, Győr és Tatabánya esetén 30-42% ez az arány.

Átlagos ingatlanárak egyes dunántúli nagyvárosokban (Ft/m2)

Az elemzők az idei évben az árak további bővülését várják, ez azonban továbbra is eltérően érvényesülhet az egyes területek között, mellyel az árolló nyílik, ezzel növelve a régiók közötti differenciálokat. Az újlakások nagyobb szerepet kaphatnak, a számuk bővülésével felmerülő kérdés, milyen irányba változnak a használt építésű társaik árai.

Forrás: Ingatlannet.hu

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.