Dunaújváros Hetilap

A megelőzésen van a hangsúly

doszerk - 2017. március 2. 8:08

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 2017 és 2026 közötti időszakra új nemzeti népegészségügyi stratégia kidolgozását kezdi meg, mely továbbra is a megelőzést helyezi a hangsúlyt.

Betlehem József a több mint harminc országból érkezett csaknem háromszáz résztvevővel közölte, hogy a stratégia részleteit a következő hónapokban dolgozzák ki.

A miniszteri biztos újságíróknak elmondta: a stratégia a fizikai állapot javítását, a születéskor várható élettartam és az egészségben eltöltött évek számának növelését tűzi ki célul, egyebek mellett a szűrővizsgálatok népszerűsítésével, különösen a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével.

Az egészségügyi szakma partnerként számít a közösségi szervezetekre és hálózatokra is – tette hozzá.

Betlehem József az eseményen a népesség egészségi állapotának előmozdítását elősegítő kezdeményezésnek nevezte a WHO európai egészséges városok hálózatát, amely több mint harminc éve működik.

Fontosnak nevezte, hogy a fiatalok az egészséges életmódot minél korábban, a családban megismerhessék, sajátjuknak tekintsék.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a rendezvényen felidézte: az 1986-ban alakult egészséges városok mozgalmának a baranyai megyeszékhely az egyik alapítója, és annak révén számos eredményt el. Pécsen program indult a bűncselekmények áldozatainak segítésére, dohányzás elleni és az egészség fontosságára a figyelmet felhívó kampányt is tartottak – jelezte.

Östlin Piroska, a WHO európai egészségügyi és népjóléti stratégia és irányítás divíziójának igazgatója arról beszélt, hogy szervezetük szorosan együttműködik a nemzetek egészségügyi kormányzataival, majd a nemzeti stratégiák helyi alkalmazásának fontosságát hangsúlyozta.

A csütörtökig tartó konferencián kiosztott sajtóanyag szerint a városok meghatározó szerepet töltenek be a WHO 2030 Agenda programjának megvalósításában, amely a széles társadalmi rétegek bevonásával a fenntartható, biztonságos jövő megteremtését célozza. A WHO európai egészséges városok hálózatának csaknem száz település a tagja – írták.

A konferencián bemutatják Pécsnek a hátrányos helyzetű lakosság felzárkóztatását célzó, a drogprevenciós és az iskolai egészségfejlesztő programját is.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.