Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A tevékeny szeretet jegyében

Molnár Emese - 2017. március 12. 8:10

A magyarországi Katolikus Karitász és a dunaújvárosi karitász csoport munkásságát ismerhetjük meg azon a vándorkiállításon, amelyet pénteken nyitottak meg a Krisztus király templom altemplomában.

Mint azt Megulesz Gabriella, a dunaújvárosi karitász csoportvezetője elmondta, „Megesett rajtuk a szíve…” címmel egy kiállítást hozott létre a veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ a magyarországi Katolikus Karitász megalapításának 85., valamint a szervezet újjáalakulásának 25. évfordulója alkalmából. A tárlat anyagát az érsekség munkatársai állították össze. Ezt a kiállítást hozták el Dunaújvárosba is, kiegészítve a dunaújvárosi csoport tevékenységével.

A dunaújvárosi csoport szinte akkor alakult meg, amikor az országos szervezet újjáalakult. 1992-ben már tevékenyen dolgozott a csoport, 1993-tól pedig alapítványi formában működnek, Pentele Katolikus Karitász Alapítvány néven, hogy pályázhassanak is a különféle önálló jótékonysági akcióikra.

A megnyitón Baltási Nándor esperes, A Krisztus Király templom plébánosa köszöntötte a vendégeket, majd Spányi Antal megyéspüspök idézte fel a karitász létrejöttét, méltatta és megköszönte az önkéntesek munkásságát.

- Az egyháznak mindig is fontos volt a szegények szolgálata. Szeretnünk kell egymást, és ennek a szeretetnek tevékenynek kell lennie. Ahogy az idő változott, ennek a hangsúlya más és más volt, de a célja mindig a szegények és az elesettek megsegítése volt- mondta a megyéspüspök.

Arról is beszélt, hogy a magyarországi karitász munkát Mihalovics Zsigmond szervezte meg 85 évvel ezelőtt, és ez a szegényekért való szolgálat egészen addig működött, amíg be nem köszöntött a szocializmus, amely minden egyházi intézményt, így a karitászt is szétzúzta. Ám a rendszerváltás után lehetőség volt az újjászerveződésre, így immár 25 éve végzik töretlenül a segítő szolgálatot.

A karitász egy nemzetközi szervezet, ezért hazánkban két ágon dolgoznak a segítők. A központhoz tartozik minden egyházmegye, akik segítettek például a kolontári vörösiszap katasztrófánál, vagy az árvíz, a cunami sújtotta külföldi országokban. A másik egy önkéntes ág, amely minden plébániában működik. Ők azok, akik például meglátogatják az időseket vagy ruhákat, adományokat osztanak a rászorulóknak.

A kiállítás megnyitóján részt vett Izsák Máté, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke, aki elmondta, kisgyermekként, ministránsként nem értette, hogy kik azok az emberek, akik egy-egy mise után folyamatosan sündörögnek, és hogy mit csinálhatnak egyáltalán. Ám később kiderült, ők voltak a karitász önkéntesei.

- Büszkék vagyunk arra, hogy Dunaújvárosban, az egyházon belül a karitatív tevékenységükkel folyamatosan segítenek az elesetteken, rászorulókon. Úgy gondolom, hogy bár soha nem várják el, de igenis, figyelmet érdemelnek, hiszen 85 éves a szervezet, a dunaújvárosi csoport pedig már több mint két évtizede végzi ezt az áldozatos munkát a keresztény tanítások mentén- mondta Izsák Máté.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.