Dunaújváros Hetilap

Felújítják a város legforgalmasabb útjait

Molnár Emese - 2017. március 16. 13:22

Elkészítik az egykori élményfürdő hasznosítási tervét, gondoskodnak a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről- többek között ezekről döntöttek a csütörtöki közgyűlésen a képviselők.

A mintegy 44 napirendi pontot tárgyaltak a városatyák a márciusi ülésen.

A város biztonságos és stabil víznyomás fenntartása, ellátása érdekében fejleszteni fogják a jelenlegi vízkivételi rendszert és építenek többek között egy új csáposkutat.

Cserna Gábor polgármester a csütörtöki közgyűlésen elmondta, a közelmúltban problémák adódtak a víznyomással, amely a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. tájékoztatása alapján több okból következett be, például az időjárási körülmények, a Duna alacsony vízállása, és a csáposkutak miatt. Az ehhez hasonló problémák elkerülését szolgálja a most megépítésre kerülő új csáposkút is, hogy bármilyen időjárási körülmény is adódjon, ne fordulhasson elő ilyen jellegű probléma. 

Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta, a Modern Városok Program keretében egy komplex fejlesztést és rekonstrukciót kíván véghez vinni a város a víziközmű hálózaton. Ennek része egy új csáposkút létrehozása és több meglévő csáposkút felújítása. A szükséges dokumentumokat már elküldték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, amely el is fogadta azokat. Jelenleg az engedélyes kiviteli tervek elkészítésére vonatkozó támogatói okirat érkezését várják, ám addig is a közgyűlés megelőlegezte ezt, hogy mielőbb elkezdhessék a munkálatokat. Árajánlatot kértek be négy tervező cégtől az új csáposkút tervezésére, és a legkedvezőbb ajánlatot tevő Mélyépterv Komplex Zrt-t bízták meg a tervek elkészítésével. A beruházás tartalmazza többek között egy új 5- 6000 m3/nap kapacitású vízkivételi csápos kút megépítését a Szalki-szigeten.

Útfelújítások

Az önkormányzat több mint három éve kezdte el a járdafelújítási programot, amellyel a már rossz állapotban lévő szakaszokat elbontják és új, térköves burkolattal szépítik meg. Emellett folyamatos az útkarbantartás is, csak az idén például már ötszáz kátyút, úthibát javítottak. A mostani közgyűlésen egy nagyszabású fejlesztésről döntöttek a képviselők, mégpedig a városunk legforgalmasabb főútjainak felújításáról. Az idei beruházásra 400 millió forintot biztosítanak a városi költségvetésből, amellyel a Venyimi út, a Dózsa György út, az Aranyvölgyi út és a Vasmű út legrosszabb állapotban lévő, és a legnagyobb forgalmat igénybe vevő szakaszait újítják fel.

Bűnmegelőzés

A közgyűlés korábban 25 millió forint támogatást nyújtott a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság számára. Ebből 12 millió forintot bűnüldözési feladatokra, többletszolgálatokra, jutalmazásokra, és 13 millió forintot a határszakaszon szolgálatot teljesítők személyi jellegű és dologi kiadásaira fordíthatnak. A kapitányság vezetője, Suszter Tamás azt kérte az önkormányzattól, hogy módosítsák a támogatás felhasználásáról szóló megállapodást. A még megmaradt összegből informatikai és műszaki eszközöket, valamint járőrautókat vásárolnának. A közgyűlésen támogatták a rendőrkapitány kérését, és szükség szerint módosították a korábbi megállapodást.

Ezen az ülésen határozták meg a képviselők a szünidei gyermekétkeztetés költségtervezetét az idei évre vonatkozóan, amellyel ingyenesen kapnak ebédet a tavaszi, nyári, őszi és téli szünetben a rászoruló, dunaújvárosi hátrányos helyzetű, és - halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek mellett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő iskolás gyermekek is. Az ingyenes étkeztetéshez a központi támogatást saját forrásból is kiegészíti az önkormányzat. Az étkeztetés lebonyolítására négy cégtől kérnek be árajánlatot. A tavalyi adatok alapján, a tavaszi szünetben 116 gyermeknek biztosítottak étkezést 210 ezer forint értékben. A nyári szünetben 7,2 millió forintot fordítottak 252 gyermek étkezésére. Az őszi szünetben 99 gyermek részére kérték az étkeztetést, 179 ezer forint értékben. A téli szünetben pedig 532 ezer forintból oldották meg 119 gyermek étkeztetését.

Elkészíttetik az élményfürdő hasznosításáról szóló fejlesztési és üzemeltetési koncepciót. Az egykor Aquantis Wellness- és Gyógyászati Központként működő, mára egyre romosodó épület hasznosítása szerepel a Modern Városok Programban. A terv az, hogy egy városi fürdő- és vízisport centrumot alakítanának ki a Fabó Éva Sportuszoda felújításával és a jelenleg használaton kívüli élményfürdő létesítményeinek korszerűsítésével, bevonásával együttesen. A közgyűlés most arról határozott, hogy az élményfürdő terveinek elkészíttetése előtt egy fejlesztési és üzemeltetési koncepciót dolgoznak ki.

Szükség volt szolgáltatási keretszerződések megkötésére is. Az egyik ilyen a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítésére vonatkozott. A Dunanett Nonprofit Kft-nek mintegy 62 millió forintot biztosítottak a köztisztasági feladatok ellátására december végéig. Ugyanerre, az áprilistól decemberig tartó időszakra 770 millió forintot biztosítottak a DVG Zrt-nek többféle közfeladatra, például erdészeti munkákra, köztéri bútorok, játszóterek karbantartására, buszmegállók takarítására, és más üzemeltetési, javítási feladatokra.

Az uszoda mellett lévő Juharos étterem a DVG Zrt. tulajdonában van. A közelmúltban az épület egyik szárnyában egy modern, korszerű gépekkel felszerelt konyhát alakítottak ki, ahol megrendeléseket, ételkiszállítást tudnak teljesíteni. A tervek között szerepel, hogy a másik részben egy vendégteret alakítanak ki, ahol már helybenfogyasztásra is lehetőség lenne, illetve rendezvényeknek is helyet biztosíthat. Ebben az önkormányzat segítségét kérte a DVG Zrt., ezért mintegy 71 millió forintért megvásárolta a város az épületet, és megbízták a DVG Zrt-t az üzemeltetéssel és a felújítás előkészítésével.

A közterületek reklám célú hasznosítását a DVG Zrt. végezte eddig. Mivel lejár a megbízási szerződés, ezért a közgyűlésen 2018 végéig meghosszabbították a megállapodást a céggel.

Riasztókat kapnak az idősek

Lassingleitner Fruzsina, Hingyi László és Sztankovics László önkormányzati képviselők indítványt nyújtottak be annak érdekében, hogy az általuk képviselt körzetekben is felszerelhessenek riasztókat a földszinten lakó idősek ablakaira. Ezt az akciót még tavaly év végén, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság kezdeményezésére indította az önkormányzat. Akkor mintegy 500 ezer forint értékben 600 darab ablakra szerelhető riasztót vásároltak a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány által, majd a rendőrség és a polgárőrség közösen felkereste a belvárosi földszinten lakó időseket, és ingyenesen beszerelték a riasztókat. Hingyi László körzetében (Óváros, Táborállás, Baracsi út) mintegy 1800 darab, Sztankovics László és Lassingleitner Fruzsina körzetében (Béke városrész, Kertváros, új Vasmű út, Apáczai Csere János utca) 900-900 darab riasztó vásárlását kalkulálták, így hárommillió forintot szavaztak meg erre a feladatra a közgyűlésen.

Születési támogatás

Cserna Gábor polgármester kezdeményezésére márciustól bevezették az úgynevezett születési támogatást, amellyel a dunaújvárosi családok gyermekvállalási kedvét szeretnék ösztönözni, illetve segíteni a családokat a babaváráskor felmerülő költségekben. Az érintettek kétféle támogatásban részesülhetnek: egy egyszeri, 25 ezer forintos születési, valamint fél éven keresztül havi 5 ezer forint gondozási támogatásban. A hivatal szociális osztálya arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy az ellátások iránt nagy az érdeklődés, az osztály munkatársai pedig felkészültek az új támogatással kapcsolatos ügyintézési feladatokra. Az Egészségmegőrzési Központ jelezte, hogy a védőnők a rendelet hatályba lépését követő egy hét alatt 15 édesanyának állították ki a kérelem benyújtásához szükséges igazolást, amely folyamatosan emelkedik.

Programok

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Rockmaratont városunkban, a Szalki-szigeten július 11-16. között. A helyszín biztosítása mellett a szervezési költségekhez is hozzájárul az önkormányzat, ahogy tette ezt az elmúlt rendezvények során is. Varga Zoltán, a Rockmaraton főszervezőjének tájékoztatása alapján a program teljes költségvetése 100 millió forint, ehhez a közgyűlés 7 millió forintot biztosít.

Támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz az Euroshow Kft. ügyvezető igazgatója, Pető Zsolt a május 12-én megrendezésre kerülő Dunaújvárosi Nagy Sportágválasztó rendezvény megvalósítása miatt. Ezzel az ingyenesen látogatható programmal elsősorban a fiatalokat célozzák meg, amellyel az egészséges életmódra és a sport fontosságára hívják fel a figyelmet. A rendezvényen a városban fellelhető sportágakkal, kiváló sportolókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A közgyűlés úgy határozott, hogy egymillió forinttal támogatja az idei programot.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány részére 1,6 millió forint biztosítanak az áprilistól júniusig tartó Közbiztonsági rendezvénysorozat megrendezésére.

Különböző pentelei rendezvényekre kért támogatást az önkormányzattól Szabó Tamás, a Peri SE elnöke. A közgyűlés egymillió forintot biztosított a monostor konferencia, a Szent István nap, a Kolbász fesztivál megszervezésére, a Kéknefelejcs Énekkar működésére, Móder Rezső szoborparkjára.

Jubileum

A Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete idén szeptemberében ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Az egyesület méltóképpen szeretne megemlékezni a neves eseményről, amelyhez az önkormányzat támogatását kérte.

Az egyesület 1977 szeptemberében Délszláv Klubként kezdte meg a működését. 1992-től egyesületté váltak, amelyben a horvátok és a szerbek egyedüliként vannak jelen egy közösségként, azzal a céllal, hogy együtt erősebbek és közösen is tudják ápolni nemzetiségi kultúrájukat, anyanyelvüket. Az egyesület kiállításokat, író-olvasó találkozókat, nemzetiségi műsorokat, táncok, dalok betanítását, nemzetiségi napokon és más rendezvényeken fellépéseket, nyelvtanfolyamokat és nemzetiségi tradicionális bálokat szervez. Szeptember 16-án ünneplik megalakulásuk 40. évfordulóját. Az ünnepet a Bartók színházban tartanák, amelyen szerepelnének a Magyarországon működő horvát és szerb folklór csoportok, a tököli Kóló zenekar, énekkar és Délszláv tánccsoportjuk, a budakalászi Rozmaring Tánccsoport és Ercsiből a Zorica Tánccsoport. Helyi zenekarok, énekkarok, a nagyvenyimi és rácalmási kórusoknak is lehetőséget biztosítanának a horvát és szerb népdalok bemutatásához. Az estét a fellépőkkel együtt közös vacsora és táncház zárná. A program megvalósításához 500 ezer forint támogatást biztosított a közgyűlés.

Támogatás

A „Szilágyi” Alapítvány kuratóriumi elnöke azt kérte az önkormányzattól, hogy járuljon hozzá az iskola 7. osztályos tanulóinak vajdasági kirándulásához. A Határtalanul program által megvalósuló háromnapos tanulmányút májusban lesz, amelyre huszonegy gyermek utazik. A közgyűlés biztosította számukra az alapítvány által kért 100 ezer forintot.

A közgyűlés még tavaly döntött arról, hogy felújítják a temetőben lévő 1956. október 23-i emlékművet. Ez el is készült, megújult a kopjafa, az elburjánzott növényzetet rendbe tették és térköves járdasor építettek a kopjafához vezető részen. Idén rendbe teszik az emlékmű környezetét is.

Egy Csaba utcával bővült a városi térképünk. Ugyanis az Attila utca 17. számú ingatlan telekalakítása miatt szükség volt az így keletkezett négy új telket magába foglaló rész elnevezése. A utcanév munkacsoport a februári ülésén a Csaba nevet javasolta. Erről kikérték a körzetlakók véleményét is. Volt még lakossági javaslat Titusz és Etele utcára, de a többség egyetértett a Csaba elnevezéssel, így a közgyűlés is jóváhagyta.

Ovi-Foci

Már háromszor pályázott a város sikeresen a Nemzeti Ovi-Sport Program kiírására, így összesen öt dunaújvárosi óvodában építettek multifunkcionális sportpályát a gyerekeknek. A programot kezelő Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány a következő, 2018-as időszakra is kiírta pályázatát. A közgyűlés pedig pályázni is fog rá. Egyeztettek erről Gyenes Józsefnével, a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetőjével, és két óvodájukkal, a Gábor Dénes utcai Eszterlánc Tagóvodával, valamint a Lilla közi Margaréta Tagóvodával fognak pályázni új műfüves sportpálya építésére. A pályázatok sikerességéről jövő év elején értesítik majd az önkormányzatot. A közgyűlésen Gyenes Józsefné arról is beszámolt, hogy bázisintézményé nyilvánították a Dunaújvárosi Óvodát. Ez egy jelentős szakmai elismerés, amellyel komoly pályázati lehetőség nyílik előttük, bemutató foglalkozásokat tarthatnak az ország bármely területéről érkezőknek, az egyetemi hallgatók szakmai gyakorlatot végezhetnek náluk. 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.