Dunaújváros Hetilap

Felújítják a város legforgalmasabb útjait

2017. március 16. (csütörtök) 13:22 - Molnár Emese

Elkészítik az egykori élményfürdő hasznosítási tervét, gondoskodnak a rászoruló gyermekek szünidei étkeztetéséről- többek között ezekről döntöttek a csütörtöki közgyűlésen a képviselők.

A mintegy 44 napirendi pontot tárgyaltak a városatyák a márciusi ülésen.

A város biztonságos és stabil víznyomás fenntartása, ellátása érdekében fejleszteni fogják a jelenlegi vízkivételi rendszert és építenek többek között egy új csáposkutat.

Cserna Gábor polgármester a csütörtöki közgyűlésen elmondta, a közelmúltban problémák adódtak a víznyomással, amely a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- és Hőszolgáltató Kft. tájékoztatása alapján több okból következett be, például az időjárási körülmények, a Duna alacsony vízállása, és a csáposkutak miatt. Az ehhez hasonló problémák elkerülését szolgálja a most megépítésre kerülő új csáposkút is, hogy bármilyen időjárási körülmény is adódjon, ne fordulhasson elő ilyen jellegű probléma. 

Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója lapunknak elmondta, a Modern Városok Program keretében egy komplex fejlesztést és rekonstrukciót kíván véghez vinni a város a víziközmű hálózaton. Ennek része egy új csáposkút létrehozása és több meglévő csáposkút felújítása. A szükséges dokumentumokat már elküldték a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, amely el is fogadta azokat. Jelenleg az engedélyes kiviteli tervek elkészítésére vonatkozó támogatói okirat érkezését várják, ám addig is a közgyűlés megelőlegezte ezt, hogy mielőbb elkezdhessék a munkálatokat. Árajánlatot kértek be négy tervező cégtől az új csáposkút tervezésére, és a legkedvezőbb ajánlatot tevő Mélyépterv Komplex Zrt-t bízták meg a tervek elkészítésével. A beruházás tartalmazza többek között egy új 5- 6000 m3/nap kapacitású vízkivételi csápos kút megépítését a Szalki-szigeten.

Útfelújítások

Az önkormányzat több mint három éve kezdte el a járdafelújítási programot, amellyel a már rossz állapotban lévő szakaszokat elbontják és új, térköves burkolattal szépítik meg. Emellett folyamatos az útkarbantartás is, csak az idén például már ötszáz kátyút, úthibát javítottak. A mostani közgyűlésen egy nagyszabású fejlesztésről döntöttek a képviselők, mégpedig a városunk legforgalmasabb főútjainak felújításáról. Az idei beruházásra 400 millió forintot biztosítanak a városi költségvetésből, amellyel a Venyimi út, a Dózsa György út, az Aranyvölgyi út és a Vasmű út legrosszabb állapotban lévő, és a legnagyobb forgalmat igénybe vevő szakaszait újítják fel.

Bűnmegelőzés

A közgyűlés korábban 25 millió forint támogatást nyújtott a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság számára. Ebből 12 millió forintot bűnüldözési feladatokra, többletszolgálatokra, jutalmazásokra, és 13 millió forintot a határszakaszon szolgálatot teljesítők személyi jellegű és dologi kiadásaira fordíthatnak. A kapitányság vezetője, Suszter Tamás azt kérte az önkormányzattól, hogy módosítsák a támogatás felhasználásáról szóló megállapodást. A még megmaradt összegből informatikai és műszaki eszközöket, valamint járőrautókat vásárolnának. A közgyűlésen támogatták a rendőrkapitány kérését, és szükség szerint módosították a korábbi megállapodást.

Ezen az ülésen határozták meg a képviselők a szünidei gyermekétkeztetés költségtervezetét az idei évre vonatkozóan, amellyel ingyenesen kapnak ebédet a tavaszi, nyári, őszi és téli szünetben a rászoruló, dunaújvárosi hátrányos helyzetű, és - halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek mellett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő iskolás gyermekek is. Az ingyenes étkeztetéshez a központi támogatást saját forrásból is kiegészíti az önkormányzat. Az étkeztetés lebonyolítására négy cégtől kérnek be árajánlatot. A tavalyi adatok alapján, a tavaszi szünetben 116 gyermeknek biztosítottak étkezést 210 ezer forint értékben. A nyári szünetben 7,2 millió forintot fordítottak 252 gyermek étkezésére. Az őszi szünetben 99 gyermek részére kérték az étkeztetést, 179 ezer forint értékben. A téli szünetben pedig 532 ezer forintból oldották meg 119 gyermek étkeztetését.

Elkészíttetik az élményfürdő hasznosításáról szóló fejlesztési és üzemeltetési koncepciót. Az egykor Aquantis Wellness- és Gyógyászati Központként működő, mára egyre romosodó épület hasznosítása szerepel a Modern Városok Programban. A terv az, hogy egy városi fürdő- és vízisport centrumot alakítanának ki a Fabó Éva Sportuszoda felújításával és a jelenleg használaton kívüli élményfürdő létesítményeinek korszerűsítésével, bevonásával együttesen. A közgyűlés most arról határozott, hogy az élményfürdő terveinek elkészíttetése előtt egy fejlesztési és üzemeltetési koncepciót dolgoznak ki.

Szükség volt szolgáltatási keretszerződések megkötésére is. Az egyik ilyen a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítésére vonatkozott. A Dunanett Nonprofit Kft-nek mintegy 62 millió forintot biztosítottak a köztisztasági feladatok ellátására december végéig. Ugyanerre, az áprilistól decemberig tartó időszakra 770 millió forintot biztosítottak a DVG Zrt-nek többféle közfeladatra, például erdészeti munkákra, köztéri bútorok, játszóterek karbantartására, buszmegállók takarítására, és más üzemeltetési, javítási feladatokra.

Az uszoda mellett lévő Juharos étterem a DVG Zrt. tulajdonában van. A közelmúltban az épület egyik szárnyában egy modern, korszerű gépekkel felszerelt konyhát alakítottak ki, ahol megrendeléseket, ételkiszállítást tudnak teljesíteni. A tervek között szerepel, hogy a másik részben egy vendégteret alakítanak ki, ahol már helybenfogyasztásra is lehetőség lenne, illetve rendezvényeknek is helyet biztosíthat. Ebben az önkormányzat segítségét kérte a DVG Zrt., ezért mintegy 71 millió forintért megvásárolta a város az épületet, és megbízták a DVG Zrt-t az üzemeltetéssel és a felújítás előkészítésével.

A közterületek reklám célú hasznosítását a DVG Zrt. végezte eddig. Mivel lejár a megbízási szerződés, ezért a közgyűlésen 2018 végéig meghosszabbították a megállapodást a céggel.

Riasztókat kapnak az idősek

Lassingleitner Fruzsina, Hingyi László és Sztankovics László önkormányzati képviselők indítványt nyújtottak be annak érdekében, hogy az általuk képviselt körzetekben is felszerelhessenek riasztókat a földszinten lakó idősek ablakaira. Ezt az akciót még tavaly év végén, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság kezdeményezésére indította az önkormányzat. Akkor mintegy 500 ezer forint értékben 600 darab ablakra szerelhető riasztót vásároltak a Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány által, majd a rendőrség és a polgárőrség közösen felkereste a belvárosi földszinten lakó időseket, és ingyenesen beszerelték a riasztókat. Hingyi László körzetében (Óváros, Táborállás, Baracsi út) mintegy 1800 darab, Sztankovics László és Lassingleitner Fruzsina körzetében (Béke városrész, Kertváros, új Vasmű út, Apáczai Csere János utca) 900-900 darab riasztó vásárlását kalkulálták, így hárommillió forintot szavaztak meg erre a feladatra a közgyűlésen.

Születési támogatás

Cserna Gábor polgármester kezdeményezésére márciustól bevezették az úgynevezett születési támogatást, amellyel a dunaújvárosi családok gyermekvállalási kedvét szeretnék ösztönözni, illetve segíteni a családokat a babaváráskor felmerülő költségekben. Az érintettek kétféle támogatásban részesülhetnek: egy egyszeri, 25 ezer forintos születési, valamint fél éven keresztül havi 5 ezer forint gondozási támogatásban. A hivatal szociális osztálya arról tájékoztatta a közgyűlést, hogy az ellátások iránt nagy az érdeklődés, az osztály munkatársai pedig felkészültek az új támogatással kapcsolatos ügyintézési feladatokra. Az Egészségmegőrzési Központ jelezte, hogy a védőnők a rendelet hatályba lépését követő egy hét alatt 15 édesanyának állították ki a kérelem benyújtásához szükséges igazolást, amely folyamatosan emelkedik.

Programok

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Rockmaratont városunkban, a Szalki-szigeten július 11-16. között. A helyszín biztosítása mellett a szervezési költségekhez is hozzájárul az önkormányzat, ahogy tette ezt az elmúlt rendezvények során is. Varga Zoltán, a Rockmaraton főszervezőjének tájékoztatása alapján a program teljes költségvetése 100 millió forint, ehhez a közgyűlés 7 millió forintot biztosít.

Támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz az Euroshow Kft. ügyvezető igazgatója, Pető Zsolt a május 12-én megrendezésre kerülő Dunaújvárosi Nagy Sportágválasztó rendezvény megvalósítása miatt. Ezzel az ingyenesen látogatható programmal elsősorban a fiatalokat célozzák meg, amellyel az egészséges életmódra és a sport fontosságára hívják fel a figyelmet. A rendezvényen a városban fellelhető sportágakkal, kiváló sportolókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A közgyűlés úgy határozott, hogy egymillió forinttal támogatja az idei programot.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány részére 1,6 millió forint biztosítanak az áprilistól júniusig tartó Közbiztonsági rendezvénysorozat megrendezésére.

Különböző pentelei rendezvényekre kért támogatást az önkormányzattól Szabó Tamás, a Peri SE elnöke. A közgyűlés egymillió forintot biztosított a monostor konferencia, a Szent István nap, a Kolbász fesztivál megszervezésére, a Kéknefelejcs Énekkar működésére, Móder Rezső szoborparkjára.

Jubileum

A Dunaújvárosi Horvátok és Szerbek Egyesülete idén szeptemberében ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját. Az egyesület méltóképpen szeretne megemlékezni a neves eseményről, amelyhez az önkormányzat támogatását kérte.

Az egyesület 1977 szeptemberében Délszláv Klubként kezdte meg a működését. 1992-től egyesületté váltak, amelyben a horvátok és a szerbek egyedüliként vannak jelen egy közösségként, azzal a céllal, hogy együtt erősebbek és közösen is tudják ápolni nemzetiségi kultúrájukat, anyanyelvüket. Az egyesület kiállításokat, író-olvasó találkozókat, nemzetiségi műsorokat, táncok, dalok betanítását, nemzetiségi napokon és más rendezvényeken fellépéseket, nyelvtanfolyamokat és nemzetiségi tradicionális bálokat szervez. Szeptember 16-án ünneplik megalakulásuk 40. évfordulóját. Az ünnepet a Bartók színházban tartanák, amelyen szerepelnének a Magyarországon működő horvát és szerb folklór csoportok, a tököli Kóló zenekar, énekkar és Délszláv tánccsoportjuk, a budakalászi Rozmaring Tánccsoport és Ercsiből a Zorica Tánccsoport. Helyi zenekarok, énekkarok, a nagyvenyimi és rácalmási kórusoknak is lehetőséget biztosítanának a horvát és szerb népdalok bemutatásához. Az estét a fellépőkkel együtt közös vacsora és táncház zárná. A program megvalósításához 500 ezer forint támogatást biztosított a közgyűlés.

Támogatás

A „Szilágyi” Alapítvány kuratóriumi elnöke azt kérte az önkormányzattól, hogy járuljon hozzá az iskola 7. osztályos tanulóinak vajdasági kirándulásához. A Határtalanul program által megvalósuló háromnapos tanulmányút májusban lesz, amelyre huszonegy gyermek utazik. A közgyűlés biztosította számukra az alapítvány által kért 100 ezer forintot.

A közgyűlés még tavaly döntött arról, hogy felújítják a temetőben lévő 1956. október 23-i emlékművet. Ez el is készült, megújult a kopjafa, az elburjánzott növényzetet rendbe tették és térköves járdasor építettek a kopjafához vezető részen. Idén rendbe teszik az emlékmű környezetét is.

Egy Csaba utcával bővült a városi térképünk. Ugyanis az Attila utca 17. számú ingatlan telekalakítása miatt szükség volt az így keletkezett négy új telket magába foglaló rész elnevezése. A utcanév munkacsoport a februári ülésén a Csaba nevet javasolta. Erről kikérték a körzetlakók véleményét is. Volt még lakossági javaslat Titusz és Etele utcára, de a többség egyetértett a Csaba elnevezéssel, így a közgyűlés is jóváhagyta.

Ovi-Foci

Már háromszor pályázott a város sikeresen a Nemzeti Ovi-Sport Program kiírására, így összesen öt dunaújvárosi óvodában építettek multifunkcionális sportpályát a gyerekeknek. A programot kezelő Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány a következő, 2018-as időszakra is kiírta pályázatát. A közgyűlés pedig pályázni is fog rá. Egyeztettek erről Gyenes Józsefnével, a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetőjével, és két óvodájukkal, a Gábor Dénes utcai Eszterlánc Tagóvodával, valamint a Lilla közi Margaréta Tagóvodával fognak pályázni új műfüves sportpálya építésére. A pályázatok sikerességéről jövő év elején értesítik majd az önkormányzatot. A közgyűlésen Gyenes Józsefné arról is beszámolt, hogy bázisintézményé nyilvánították a Dunaújvárosi Óvodát. Ez egy jelentős szakmai elismerés, amellyel komoly pályázati lehetőség nyílik előttük, bemutató foglalkozásokat tarthatnak az ország bármely területéről érkezőknek, az egyetemi hallgatók szakmai gyakorlatot végezhetnek náluk. 

A rovat további hírei: Közélet

D+ Híradó - Közgyűlés, Mesepont

D+ Híradó - Közgyűlés, Mesepont

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Több mint 40 napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés, mesés rendezvénnyel várják a gyerekeket az MMK-ban, vereség itthon - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

 Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

Az élményfürdő és az uszoda közötti területen épülhet fel az új szálloda

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Mintegy negyven napirendi pont megtárgyalása várt a képviselőkre a szeptemberi közgyűlésen.

Komoly segítség a gyermekosztálynak!

Komoly segítség a gyermekosztálynak!

2018. szeptember 20. (csütörtök)

Több mint egymillió forint értékben nyert egészségügyi eszközöket a K&H Gyógyvarázs elnevezésű műszerbeszerzési pályázaton a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztálya.

D+ Híradó - Vöröskereszt, kiállítás

D+ Híradó - Vöröskereszt, kiállítás

2018. szeptember 18. (kedd)

Országos baleset-szimulációs gyakorlat városunkban, vándorkiállítás nyílt az egyetemen, parádés meccsen győzött a DAB - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.

Lezárják a Délit, változik a menetrend

Lezárják a Délit, változik a menetrend

2018. szeptember 18. (kedd)

Karbantartási munkák miatt októberben két hétre teljesen lezárják a fővárosi Déli pályaudvart - erősítette meg az erről szóló sajtóhíreket a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága kedden az MTI megkeresésére.

Kiemelt együttműködés, közös fejlesztés

Kiemelt együttműködés, közös fejlesztés

2018. szeptember 18. (kedd)

A rendőrkapitányság és az önkormányzat közötti kiemelt együttműködésről tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos és Suszter Tamás a városi kapitányság vezetője kedden.

D+ Híradó - Évforduló, emléktorna

D+ Híradó - Évforduló, emléktorna

2018. szeptember 17. (hétfő)

Négy éve a gyerekek "szolgálatában", röplabda torna Liszi Ferenc emlékére, idegenben győzött a DPASE - egy csokorban a nap legfontosabb hírei a D+TV Híradójában.