Dunaújváros Hetilap

"A munkaerő biztosítására kell fókuszálni Dunaújvárosban"

Molnár Emese - 2017. április 11. 13:58

Harminchat vállalat, foglalkoztató volt jelen a Dunaújvárosi Egyetemen tartott Karriernapon és állásbörzén. Dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a harminchat vállalat, nagyfoglalkozató jelenléte ezen a napon azt mutatja, hogy a munkaerőpiac igényli a szakembereket.

Az önkormányzat és a Fejér Megyei Kormányhivatal a TOP 6.8.2-15 pályázat keretében, a „DUNA-MUNKA-TOP – Helyi foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és járási területén” című projekt részeként Karriernapot és állásbörzét rendezett kedden délelőtt az egyetem „A” épületében.

A börze célja az volt, hogy elősegítsék a munkaadók és munkavállalók közötti kapcsolatfelvételt, hogy a résztvevők megismerjék a térség munkaerő-piaci igényeit, valamint a közvetlen, személyes találkozó által egymást is. Az állásbörzén harminchat vállalat képviseltette magát, köztük a térség nagyfoglalkozatói, mint például a Hankook Tire Magyarország Kft., a Darusín Kft., a Ferrobeton Zrt., a Hamburger Hungária Zrt., az ISD Dunaferr Zrt.. Mellettük több országos vállalat is jelen volt, úgy mint a Magyar Posta, a MÁV Zrt., vagy az Alcoa Shaerd Services Hungary Kft. A cégek tájékoztatták az érdeklődőket, elsősorban pályaválasztás előtt álló fiatalokat a munkaerő-piaci igényekről, álláslehetőségeikről. A karriernapon a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum, a házigazda Dunaújvárosi Egyetem pedig a képzési lehetőségekben, a pályaorientációban segítették az érdeklőket. Emellett tizenhárom szakmai előadást is tartottak a délelőtt folyamán.

A megnyitó ünnepségen dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője úgy fogalmazott, ez a karriernap és állásbörze mérföldkőnek számít, az összefogásról szól, hiszen az önkormányzattal közösen a helyi és térségi foglalkoztatás fejlődése érdekében tesznek lépéseket. Mint mondta, a fejlődés fontos eleme, hogy a fiataloknak biztos jövőképet tudjanak biztosítani.

Izsák Máté, az önkormányzat Oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke arról szólt, hogy a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon, a munkanélküliségi ráta 4 százalék. A kormány célja pedig, hogy még tovább csökkentse ezt a számot. Mint mondta, a munkanélküliség összetett probléma, amelyhez együttműködésekre van szükség, ezért fontos ez a pályázat és a mai állásbörze, mert reagál a munkaerőpiac változásaira, a vállalkozások igényeire, hogy létrejöhessenek új együttműködések, partnerségek, hogy a kitűzött célokat megvalósíthassuk és bővüljön a foglalkoztatás.

Dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a harminchat vállalat, nagyfoglalkozató jelenléte azt mutatja, hogy a munkaerőpiac igényli a szakembereket. Mint mondta, mára ott tartunk, hogy elsősorban nem a munkanélküliség további csökkentésére, hanem a folyamatos szakember utánpótlásra, a munkaerő biztosítására kell fókuszálni Dunaújvárosban és a térségben, mert ezt igényli a munkaerőpiac. Arról is szólt, hogy a karriernap pályaorientációs részén a szakemberek elmondták a fiataloknak, melyek azok a szakmák, amelyekre van kereslet, és amelyeket érdemes tanulni.

 

 

 

 

A rovat további hírei: Közélet

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el.